<<< Vissza

Könyvek, előadások, bálak
A városi könyvtár rendezvényei

2006. január 13.

 

Mai világunkban egy könyvtárnak is meg kellett találni a helyét, követni a változásokat. Ez érvényes a szentesi könyvtárra is. Az intézmény fontos feladata az olvasók elvárásainak megfelelően kialakítani a könyvtári struktúrát és a szolgáltatásokat is - vallja G. Szabó Lenke igazgató.

Mint hallhattuk: megfogalmazták azokat a főbb célokat, melyeket maguk elé tűztek, és amelyeknek szeretnének megfelelni. Ezek közül a kiemeltebbek: a tanulás, a helyi képzés, önképzés, a különböző távoktatási formák elősegítése; az állampolgári és a jogi ismeretek közvetítése olvasóik felé; a gazdasághoz, a piacgazdasághoz való alkalmazkodás, az ezzel történő eligazodás támogatása. Fontos számukra a múlt megőrzése, ennek megfelelően fejlesztik helytörténeti gyűjteményüket. A városra vonatkozó helyismereti, helytörténeti kutatásokat végeznek.

- Próbálunk a hátrányos helyzetűek igényeihez is igazodni - folytatja az igazgatónő. Nem tagadom, szeretnénk a kulturális élet egyik vezető intézményévé válni. És egyfajta közösségi teret biztosítani az itt élőknek, kulturált szabadidő-eltöltési lehetőséget, magas színvonalú munkára törekedve, minőségi szolgáltatást nyújtani. Mi a 14. éven felülieket látjuk el, ez nem jelenti azt, hogy teljesen kizárjuk a fiatalabbakat, ha olyan igényekkel jönnek hozzánk, akkor őket is szívesen látjuk.

- Mennyivel változtak a beszerzésre, az állomány bővítésére fordítható forintöszszegek?


- Eddig szerencsés helyzetben voltunk, a költségvetésben beállított és erre fordítható összeg évek óta nem nagyon változott, megpróbáltuk kihasználni azokat a lehetőségeket, melyeket a pályázatok, szponzorok biztosítanak. Főleg az utóbbi három évben nagyon szépen gyarapodott az állományunk. Majdnem kétszerese a 2001. évinek. Igyekeztünk olyan többletforrásokat, pályázatokat megszerezni, amelyekkel az újabban megjelent műveket vásároljuk. Ma már komoly CD-ROM és komolyzenei gyűjteményünk van, hangos-könyvtárt alakítottunk ki. Az integrált könyvtári rendszer bevezetésével, kialakításával 2004-ben elkezdődött az állomány számítógépre vitele. A 2003 után vásárolt könyvek már fönn vannak a számítógépen, interneten is elérhetők. A teljes állományunkat fölvisszük, és reményeink szerint hamarosan bevezethetjük a számítógépes kölcsönzést.


G. Szabó Lenke a könyvtár igazgatója

A könyvtárba beiratkozott olvasók száma megközelítőleg 3300-3500-ra tehető, de ennél jóval többen veszik igénybe az intézmény szolgáltatásait. Ugyanis csak a kölcsönzés és egyéb szolgáltatások kötöttek a beiratkozáshoz, helyben az állományt bárki látogathatja. Ez utóbbi ingyenes. Tavaly közel 72 ezren látogatták az intézményt. A helyben történő használat nőtt meg nagyon. Vannak esetek, amikor az olvasó nem jön be a könyvtárba, interneten elküld egy kérdést, vagy könyvtári honlapon próbál meg információt kérni.

- Említette, hogy újabb szolgáltatásokat vezettek be.


- Ezek közül kiemelkedő az informatikai szolgáltatásunk. Pályázaton szereztünk be számítógépeket, e-Magyarország Pontot létesítettünk, alapfokú számítógépes tanfolyamokat szervezünk elfogadható áron. Információs sarkot alakítottunk ki, ahol dokumentumokat, internetes portálokat biztosítunk. Sok EU-s dokumentumot vásárolunk. Jogtárunk van, idegen nyelvű adatbázis a tudományos kutatás számára. 2004-ben kezdtük kiépíteni a kistérségi szolgáltatást, ez azt jelenti, hogy egységes könyvtári rendszert telepítünk valamennyi kistérségi könyvtárba, próbáljuk összehangolni, segítjük a munkájukat. Ami fontos lehet, sok pályázatkereső, és -figyelő rendszert előfizetünk, közvetítünk. Kérésre pályázatfigyelést végzünk, most szerveztük újjá a dokumentumok házhozszállítását azoknak az idős embereknek, akik nem tudnak elérni bennünket. 2004-ben a vakok és gyengénlátók számára különböző szépirodalmi alkotásokat vásároltunk meg CD-n. Úgynevezett öregbetűs könyveket szereztünk be, a nagybetűs anyag így számukra is olvashatóvá válik. Pályázat útján klubhelységet alakítottunk ki, a közösségi térben lehet tv-t nézni, zenét hallgatni, beszélgetni.

- Talán a leglátványosabb változás a könyvtár életében a rendezvények szervezése...


- Sok ember számára látogatottá tettük a könyvtárunkat. Igazából ezért is próbáltunk több rendezvényt szervezni, hogy felhívjuk magunkra a figyelmet. A kétheti rendszerességgel rendezett kiállításokkal elsősorban szentesi alkotóknak próbálunk lehetőséget adni a bemutatkozásra. Szeretnénk ezt a kistérségben is kiterjeszteni.

Azután ott vannak a különböző előadások, előadás-sorozatok, évfordulóhoz kötődő megemlékezések, irodalmi estek. Számos rendezvényt a zeneiskolával, a művelődési központtal és a levéltárral közösen szerveztünk. Igyekszünk hozzá a partnereket is megtalálni, és ügyelni arra, hogy mindenkinek kedve teljék benne.

- Rendezvényeik célpontosak, sikeresek. Olyannyira, hogy mindehhez megkapták a megyeházát.

- A májusi testületi ülésen a képviselő-testület a Konferencia és Kulturális Központot a könyvtár kezelésébe rendelte. Nagyon komoly feladat. Tekinthetjük eddigi munkánk elismerésének is. Szervezzük a programokat, a tervek között különböző konferenciák, tanácskozások, összejövetelek rendezése szerepel. Emellett szeretnénk bálakat, különböző kulturális rendezvényeket, szervezni, illetve kiadni a termet különféle fogadásokra, esküvőkre, egyéb igényes rendezvényekre. Január 20-án Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitja meg ünnepélyes keretek között, azt zenés irodalmi műsor követi, majd 21-én nagyszabású nyitóbált szervezünk, erre várjuk a szentesieket.

- Ez mennyiben változtatja meg eddigi rendezvényeiket?


- A változás nem lesz jelentős, hiszen az eddigi kistermes rendezvényeink ingyenesek voltak, az ilyen típusú programokat továbbra is a könyvtárban tartjuk. A megyeháza egy nagyobb épület, oda nagyobb létszámmal bíró rendezvényeket tervezünk, és várhatóan belépődíjasakat. Az udvarán nyári szabadtéri előadások lesznek.

- Öt évvel ezelőtt pályázott. Most újabb öt évre kinevezték a könyvtár élére. Jól érzi itt magát?


- Természetesen, különben nem pályáztam volna meg az állást. Egy dolgot azért el kell mondanom, a feladat nem könnyű, és nem diadalmenet a hétköznapokban. De amit elvállalok, azt teljes odaadással elvégzem.

Lovas József


<<< Vissza