XXXVI. évfolyam 51-52. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Az őszinte szeretet ünnepe
 

2005. december 23.


Az adventi koszorún kigyulladt az utolsó gyertya is, jelezvén, hogy véget ért a készülődés időszaka. Lélekben már valamennyien érezzük a karácsonyt, és lassan összeáll mindazt, amit az ünnepre elterveztünk.


Bővebben


 

Behálózzák a térséget
 

2005. december 23.


Szélessávú internet-hálózat kiépítésre nyílik lehetőség a szentesi és a csongrádi kistérségben, valamint Mindszenten. A pályázatot a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium írta ki, az augusztusi benyújtás után, decemberben bírálták el. A közbeszerzési eljárás lebonyolítása, műszaki engedélyeztetés 2006 februárjában lesz, az építés pedig szeptemberben kezdődik, a tervezett teljes körű használatbavétel egy év múlva várható.


Bővebben


 

Ez a munkánk...
 

2005. december 23.


Szociális munkáért kitüntetés. A díjat ebben az évben alapították, így Gál Antal, a Szentesi Családsegítő Központ igazgatója elsők között vehette át Göncz Kinga miniszterasszonytól. Az állami kitüntetésre a Módszertani Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Egyesülete terjesztette fel. A szociális munka napja alkalmából november 14-én adták át tizenhárom arra érdemesült állampolgárnak.


Bővebben


 

A Magyar házaspár fenyőfája
 

2005. december 23.


Ajándékosztás közben: Magyar József és felesége, valamit a Benkő család. (Fotó: Vidovics)

Magyar József, a Hungerit Rt. vezérigazgatója hagyományt teremtett. Feleségével minden évben vendégül lát, illetve megajándékoz olyan nagycsaládosokat, akik ugyan nagyon szerény körülmények között élnek, de tisztességgel nevelik gyermekeiket. A részvénytársasághoz kötődő családoknak igyekeznek a maguk módján a karácsonyi ajándékozáshoz hozzájárulni.


Bővebben


 

Kirakatok fénye
 

2005. december 23.


Nagy sikere volt a karácsonyi kirakatversenynek. Az önkormányzat idén is felkérte a város kereskedőit, díszítsék fel üzletük kirakatait. A legszebbekről a lakosság mondhatott véleményt, a főtéren felállított hóemberen elhelyezett ládába 3 ezer 112 szavazatot helyeztek el. (Közöttük a képviselő-testület decemberi ülésén három darab 10 ezer forintos vásárlási utalványt sorsoltak ki.) A kirakatversenyt a Rákóczi utcai Ági virág- és ajándékbolt nyerte 778 szavazattal, második lett a Kossuth utcai Jutka virágüzlet (658), harmadik helyezést ért el a főutcai gyógynövény- és reformélelmiszer-áruda (utóbbi a pénzjutalmat a Horváth Mihály utcai gondozási központnak ajánlotta fel).

 


 

Két karácsonyi vasárnapra
 

2005. december 23.


Hogy újra itt a karácsony, ugyan ki tagadná? Azt sem vitathatja senki, hogy ennek az ünnepnek ragyogása van, mozgató ereje van. Egyszerűen nem lehet vele bírni. Igaz, hogy külsőségei nem igazán fejezik ki az ünnep üzenetét, de azért karácsonykor melegebbek a szerető szívek, és jobban fájnak az okozott sebek, mint máskor.

Akik pedig ilyenkor hajlamosak az elgondolkodásra, felteszik a kérdést: hová lehet visszavezetni ennek az ünnepnek erejét? A betlehemi újszülött fiúhoz, kinek születését sokan szívesen tartják "karácsonyi regének", mint nagy költőnk, Ady Endre is, de azért még többen szeretnék, ha ez a rege valósággá válna a szívekben, a családokban, a társadalmi életben.


Bővebben


 

Iskolák, templomok megálmodója
 75 éve hunyt el Dobovszky József István építészmérnök

2005. december 23.


Ha tételesen számba vennénk, hogy városunkban ki tervezte a legtöbb középületet, bizonyára magasan Dobovszky József István kerülne ki győztesen. Ennek ellenére alig tudunk róla valamit, pedig ma is nap mint nap eljárunk az általa tervezett építészeti remekek előtt.


Bővebben


 

Elkészült az új Kurca-híd
 Évfordulónaptár 2005

2005. december 23.


120 éve,
1885. december 17-én 50 éves korában elhunyt Honthy László (1835-1885) katolikus iskolai néptanító, volt városi gazdasági tanácsnok, az 1871-72-ben megjelent első szentesi újságok (Szentesi Lapok, Alföldi Figyelő, Szentesi Lap) felelős szerkesztője.

105 éve,
1900. december 17-én született dr. Kardos Sándor (1900-1988) Szentes járási főorvos, 1954-1978 között városi és járási sportorvos, a Vöröskereszt járási elnöke.


Bővebben


 

Sportelismerések
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. december 23.


Szegeden átadták a Csongrád Megye Sportjáért Emlékérmeket. A megyei közgyűlés tanácskozása után dr. Frank József elnök a szentesi tekesport szervezőjét, Kardos Mihályt is jutalma az elismeréssel. A sportági szakszövetségek is megválasztották legjobbjaikat. A versenytáncosok között a Szentesi Szilver TSE párosa, László Csaba és Szögi Szilvia standard táncokban és tíztáncban kapott elismerést.

 


 

Változik a helyijárat
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. december 23.


Módosul a helyi buszközlekedés Szentesen. A Tisza Volán Rt. két éve vizsgálja a helyi járatokat. Nagy változtatás nem történik, de a Berekből a buszállomásig, illetve a buszállomástól a Dósai Molnár utcáig közlekedő iskolás járatokat összevonják. Január közepétől beindul az ún. Tesco-járat, melynek végállomása a hipermarket. Ide a vasútállomástól és a központból a kertvároson keresztül hajnaltól-estig járnak rendszeres időközönként a buszok. A többi helyi járat vonalán nem várható jelentősebb változás.

 


 

Munkalehetőségek
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. december 23.


A Csongrád Megyei Munkaügyi Központ Szentesi Kirendeltségének állásajánlata: ápolónő, betanított lakatos, bolti pénztáros, élelmiszergyártó gépkezelő, építésvezető, gázbiztonsági üzemkezelő, húseladó, konyhai dolgozó, közgazdász, lakatos, mérlegképes könyvelő, pék, pékárú eladó, pékipari segédmunkás, pizza-grill eladó, pultos, szakács, szakápoló, szakorvos, szociális szakápoló, szolgálatvezető, üzemi segédmunkás és zöldségtermesztő. Az állásajánlatok után érdeklődők személyesen keressék fel a kirendeltség irodáját az Ady Endre u. 22/B szám alatt.

 


 

Új kerítés a Polláknál
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. december 23.


A szentesi önkormányzat a Jövendő utca bővítését, felújítását tervezi. Az utca átalakítása érinti a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola egy kisebb, 88 négyzetméter nagyságú területrészét. A fenntartó megyei önkormányzattal együttműködve az elképzelés a következő: az iskola átadja ezt a területrészt a helyhatóságnak, melynek ellenértékeként az önkormányzat vállalja, hogy jövő év április 30-ig megépítteti 68 méter hosszúságban az iskola kerítését.

 


 

Natura 2000
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. december 23.


A kormány elfogadta az európai közösségi jelentőségű természetvédelmi területeket. Ezek bekerültek a Natura 2000 programba, így uniós támogatásra is jogosultak. Mint különleges madárvédelmi terület része lett a Cserebökényi puszták, és mint kiemelt jelentőségű különleges természet-megőrzési terület: a Szentes környéki Alsó-Tisza hullámtér, a Hármas-Körös, a Kurca, a Lapistó-Fertő rész és a szentesi gyepek. További részleteket a helyi polgármesteri hivatal műszaki osztályán tudhatnak meg az érdeklődők.

 


 

A piacvezető Legrand
 

2005. december 23.


Második alkalommal rendeztek Legrand-sajtótájékoz-tatót Szentesen. Németi Vera kommunikációs vezető és Gáborné Sebesi Katalin humánpolitikai igazgató társaságában Károlyi László vezérigazgató szólt az idei eredményekről, a jövő évi tervekről. Alábbiakban az ezzel kapcsolatos írás második részét közöljük.


Bővebben


 

Hetven éven felül ingyenes
 

2005. december 23.


A jövő évre vonatkozó települési szilárd hulladékkezelési közszolgáltatás díjának emelésére három változat készült el a decemberi ülésre. A képviselőknek sorrendben a 4 százalék, a 9,6 és a 14 százalékos mértékről kellett dönteni. Az emelés szükségességét, mint az előterjesztésből kitűnt, az emelkedő kiadások, az üzemanyagár nagymértékű növekedése, a bővülő szolgáltatás költségvonzata indokolja.

A képviselők a 4 százalékos díjemelés mellett tették le voksukat. Így január 1-jétől az 50 literes edényzet kiürítésének lakossági díja 5 ezer 088, a 110 literes edényzeté 7 ezer 020 forint évente. A közületeknek 14 ezer 520 forintot kell fizetni a 110 literes edényzet kiürítéséért. Kedvező hír, hogy a 70 év felettieknek a szemétszállítás ingyenes. (Abban az esetben is, ha ilyen életkorúak többen élnek egy háztartásban.) Mivel a minimális bevétel-növekedés nem fedezi több tervezett feladat elvégzését, ezért az önkormányzat 12,7 millió forint támogatást biztosít a szolgáltatónak.

 


 

Parlamenti gyermekkarácsony
 

2005. december 23.


A történet ott kezdődött, hogy az Országház pályázatot írt ki "Legyen a karácsony mindenkinek szép!" címmel. Ajándékot kellett készíteni a Szent László Kórház beteg gyerekeinek. Mi rongybabákat varrtunk. Elküldtük a csomagot és vártuk az eredményt. Amelyik csoport ajándékát jónak találták, meghívást nyertek a "Parlamenti gyermekkarácsony" című rendezvényre. Nagyon izgultunk!


Bővebben


 

Tilos a petárdázás!
 

2005. december 23.


A rendőrség munkatársai az elkövetkezendő napokban, és különösen az esztendő utolsó napján, fokozott figyelmet fordítanak a pirotechnikai eszközök birtoklásának, felhasználásának módjára. Különösen azok számíthatnak súlyos büntetésre, akiket petárdázáson kapnak. Az alábbiakban néhány, az eszközök használatával kapcsolatos információt osztunk meg olvasóinkkal.


Bővebben


 

Százéves vicinális (2)
 

2005. december 23.


1974-ben jelentek meg és harminc évig jellegzetes vontatómozdonyai voltak a tehervonatoknak a háromtengelyű, Gokart becenévre hallgató gépek. 1970-ben a hatrészes MDa, l980-ban a háromrészes Bz sorozatú motorvonatok hoztak új színt a személyszállításba a kiöregedett fekete motorkocsik helyett.


Bővebben


 

Félelem nélkül
 Munkanélküliségről, vidékről, családról

2005. december 23.


Deutsch Tamás, az Országgyűlés alelnöke, a Fidesz-MPSZ kampány-és stábkommunikációs vezetője volt a vendége a Kurca-parti esték legutóbbi előadásának.


Bővebben


 

Idén nagyobb lett a csomag
 

2005. december 23.


November végén jótékonysági gálaműsort rendeztek a Tóth József Színházteremben azzal a céllal, hogy a szentesi szegény gyermekeknek szebb legyen az ünnep. Az est háziasszonya Ollai Istvánné független képviselő volt, a fővédnökök: Szirbik Imre polgármester és Horváth István, városunk díszpolgára. A teljes bevételt december 17-én délután a Móricz Zsigmond Művelődési Házban megrendezett karácsonyi ünnepségen a meghívott rászoruló gyermekek élelmiszer csomaggal történő megajándékozására fordították.


Bővebben


 

A szerencsék és a véletlenek embere
 

2005. december 23.


A Petőfi Cukrászda által létrehívott Közéleti Kávéház vendége december első hétfőjén Hojcsi Pál, a Boros Sámuel Szakközépiskola és Szakiskola nyugalmazott igazgatója volt. Életéről, pályájáról mesélt a hallgatóságnak, akikkel zsúfolásig megtelt a kávézó. A két házigazdának köszönetét fejezte ki, és elmondta, hogy nagyon jó ötletnek tartja a rendezvényt.


Bővebben


 

Szellemiség és humor a gimis bálon
 

2005. december 23.


Hagyományosan nagy élmény diáknak és nézőnek a Horváth Mihály Gimnázium szalagavató ünnepsége. A legutóbbi eseményt a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban egyszerre lengte be a nagy múltú iskola szellemisége és a mindig jókedélyű diákság humora.


Bővebben


 

Tánc és bulvár
 Törékeny nő rázós helyzetekben

2005. december 23.


A Szilver TSE helyi rendezésű táncversenyein már megszokhattuk, hogy egy csinos műsorvezető segít a nézőknek eligazodni a látványos sportág tarka világában. A fiatal hölgy hozzáértése nem véletlen: valaha versenytáncosként kötődött a klubhoz. Biár Gabriella a táncosok sikereit újságíróként is hírül adja.


Bővebben


 

Természetes, hogy segítek
 

2005. december 23.


Véradó tevékenységért Török József miniszteri dicséretben részesült. A százhúszszoros véradásért járó kitüntetést november 25-én, a Parlamentben vehette át a szentesi férfi, akiről a véradók napjára rendezett itteni ünnepségen kiderült: azzal is jubilál, hogy éppen negyven esztendeje, 1965-ben adott vért első alkalommal.


Bővebben


 

Karácsonyi gondolatok
 

2005. december 23.


Csak Isten képes olyan csodálatos ünnepet kigondolni, amilyen a karácsony. Egyszerre isteni és emberi gondolat a szeretet és a békesség. Isten kezdte, az ember dolga, hogy elhiggye Isten szeretetét és folytassa a saját szűkebb és tágabb környezetében.

Évről évre eljön ez az ünnep és nem feleslegesen ismétlődik. Nem elég, hogy Betlehemben csoda történt, azt újra meg újra fel kell fedeznünk, mert az év hónapjai sodrásában elfelejtjük. Úgy élünk, mintha meg sem történt volna a csoda: Isten egy kisded alakjában eljött az embervilágba. Azóta van Megváltója a világnak.

...Kérlek, tedd próbára magad: az első (bibliai) karácsonynak hány szereplőjét tudnád felsorolni? Segítsek? Mária, József...

Tudsz-e karácsonyi éneket énekelni? Bármelyik felekezethez tartozol, vagy ha egyikhez sem, egy karácsonyi éneket bizonyosan ismersz: "Mennyből az angyal eljött hozzátok, pásztorok...", vagy "Dicsőség a mennyben az Istennek, Békesség, földön az embernek..." Valamelyiket énekeld majd el a családoddal! Aki egyiket sem ismerné, karácsonyig megtanulhatja. Az is szép karácsonyi ajándék lenne. Ünnepelj, állj be a betlehemi angyalok kórusába, ülj lelki módon karácsonyt!

Védd meg ezt a csodálatos ünnepet a Mammon rontásától. Ne hagyd, hogy a pénz és az üzlet ünnepévé, fárasztó, rohanásos tülekedéssé váljék. Nemcsak a bolti áru lehet a szeretet eszköze: egy mosoly, egy áhítatos tekintet, egy kézszorítás, egy pár perces biblia olvasás, egy szép énekmondás karácsonykor többet jelent, mint bármilyen drága tárgy, amit megvettél és a fal alá teszel.

Áldott karácsonyt és szeretetben gazdag új évet kíván minden olvasónak: Dr. Imre Ernő

 


 

Animációs verseny
 Rajzfilmet készítettek

2005. december 23.


A Koszta József Általános Iskola negyedik alkalommal rendezett vetélkedőt "Az összefüggő képsorok számítógépes feldolgozása" témakörében. Az animációs verseny célja: a rajz és az informatika tantárgy segítségével a gyerekeknek a korosztályukhoz közelálló témakörben ismereteik bővítése, játékos formában.


Bővebben


 

Ezüst a szakács Eb-ről
 

2005. december 23.


Mint ahogy arról lapunk korábban beszámolt, tavasszal az Élelmezésvezetők Országos Szövetsége által megrendezett hazai szakácsversenyen aranyérmet szerzett a Dimák Árpád-Mészáros Mónika páros. A szentesi illetőségű kiváló szakemberek az elsőség mellett lehetőséget kaptak arra, hogy részt vegyenek - a Magyar Közétkeztetési Csapat tagjaként - a baseli Szakács Európa-bajnokságon, melyet november közepén rendeztek Svájcban.


Bővebben


 

Karácsonykor menj haza
 (Edgar A. Guest nyomán)

2005. december 23.


Nem tudta, hogy üres széke mily bánatot szül, másképp nem hagyta volna szüleit egyedül. Nem láthatta édesanyja szemében a könnyet ha látta volna, biztos elmegy. Apja búsan, szomorúan ült, de ő ezt sem látta. Még csak nem is írt, hogy most sem megy haza karácsony estére. A két öreg hiába nézte tompán a telefont, az sem csörrent meg. Nem is hitte, milyen mohón várja édesanyja, hogy gyermekét újra karjaiba tarthassa. Nem tudta, hogy mit jelent, ha karácsonykor nincs ott: máskülönben félretett volna minden dolgot, gondot. Nem láthatta, hogy szülei rózsás arca, hogy halványul, hogy a ráncok hogyan sokasodnak, s hajuk megfehéredett.

Nem ment hát, s nem is üzent, az élet dolgai másfelé terelték figyelmét. Nem gondolta, hogy jövő karácsonyra nem lesz tán már hova menni. Most még a két öreg csendesen biztatta egymást: kelekótya, szeles gyerek, nem ér rá, sok a dolga.

Karácsonyra, Te ugye hazamész?

S, előtte szóltál, hogy várjanak vagy csak úgy váratlanul? Felkeresed a régi otthont, hol mindig várnak a nap 24 órájában? Neked is ott kell lenned, hogy csókkal mutasd meg, nem feledted édesanyád, s forró öleléssel üdvözöld édesapád. Együtt szép az ünnep! Vigyázz, hogy sose kelljen bánnod, hogy nem tetted meg, mert nem a sírjukra kell száz virág...

Most még nem késő, írj, telefonálj, állj le a sok anyagi dologgal, csak ami fontos, a lélekkel törődj. Adj hát üzenetet, hogy ne hiába várjanak otthon, hogy szívük hadd dalolja, boldogságuk, a gyermekük hazajön karácsonyra.

Dr. Horváth György

 


 

Szeretetdoboz Dévára
 

2005. december 23.


A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi Szervezetében két autóra való szeretetcsomagot pakoltak a Sáfrán Mihály utcai Málta háznál.

Farkasné Márton Katalintól megtudtuk, hogy a most bepakolt autók egyike Dévára megy Csaba testvérhez, a másik Moldvába, de nem tud addig eljutni, mert az útviszonyok azt nem teszik lehetővé. Így Csíkszeredán a Moldvai Magyar Csángó Szövetséghez viszik a csomagokat, majd onnan juttatják el az érintetteknek.

- Mi van a csomagokban?


- A dobozok tartalmát nem ismerjük, így valóban meglepetés lesz, amikor azokat kibontják, de a Máltai Szeretetszolgálat gondol azokra a nevelőkre, tanárokra, akik az ott élő magyar gyerekeket oktatják, így 27 csomagot ők is kapnak.

- Itt, a Sáfrán Mihály utcai Málta házban sokkal több csomag van, mint ami ebbe a két autóba befér.


- Igen, nehéz most elférni ettől a rengeteg ajándéktól, de a többi csomag ide Szentesre kerül, és az iskolákban a legrászorultabbak kapják azokat.

- Egy nagyobb rendezvényre is készülnek.


- Hétfőn lesz a hagyományos karácsonyváró ünnepségünk az Ifjúsági Házban, ahol a nagycsaládosokat ajándékozzuk meg. Nem csak gyümölcsöt, hanem tartós élelmiszercsomagokat is kapnak a szülők, míg a gyerekek a csokoládét és a sütiverseny nyújtotta süteményparádét nem csak megtekinthetik, hanem meg is ehetik.

Vidovics Ferenc

 


 

Századunk lovagja
 

2005. december 23.


1996 óta foglalkozom Lakos kapitány ügyével. A vele történtek sok ember igazságérzetét felkeltették. Téma lett, halálának körülményeivel újságok foglalkoztak. A másik dolog, ami velem kapcsolatos: régóta végzek karitatív munkát a városban. Ezek a dolgok a Szent György Lovagrend érdeklődését is felkeltették. 1996 végén kerestek meg az ajánlattal, hogy a soraikba vennének. Örömmel elfogadtam, nagy megtiszteltetésnek éreztem.


Bővebben


 

Az ünnepi gyertya
 Pass Ferenc

2005. december 23.


Zsugorodott a naptár és közeledett a karácsony. Félt, mert közeledett - de várta. Nem várt csodát, de mégis melegség járta át a szívét, ha rágondolt. Kislány kora óta szeretetben élt. Talán a sok megpróbáltatáson is csak a szeretet segítette át. Amióta egyedül maradt, minden karácsonytól azt remélte, hogy nem marad üresen egy hely az ünnepi asztalnál. Odafigyelt mindenre. Vásárolt és örült, ha a esténként épségben beállt a kocsival a garázsba.

Már csak egy nap volt a szeretet ünnepéig. Sütött és főzött, minden figyelmét a konyhára összpontosította. Este a fürdőszobában percekig nézte magát a tükörben. Karikás, fáradt szemek néztek vissza rá. Majd holnap a gyertyafénynél kisimulnak a ráncok - gondolta és aludni tért. Magához szorította kispárnáját, és felitatta vele a szeme sarkában megjelenő könnyeket. Örült, hogy a sötétben nem látja senki, hogy mennyire fáj neki ez a karácsony is.

Álmában megjelent egy gyönyörű karácsonyi asztal, ahol nem maradt üresen az élete párja széke. Vége lett az álomnak, megvirradt. A tegnapi karikák nem múltak el, de mosoly mögé rejtette a szorongását.

Repültek az órák. Délután a leányával díszítették fel a kis fát. Amikorra rákerült minden, úgy nézett ki, mint egy kis igazi menyasszony. A fa alá kerültek az ajándékcsomagok. Az asztalra meg az ünnepi vacsora. A magnón karácsonyi muzsika szólt. A gyertya ott lobogott, ahol üres maradt a megterített asztal. A vacsora az ünnephez méltóan csendben zajlott.

A vacsora után leszedte az asztalt. Csak a gyertya maradt az asztalon lobogva - egyedül. Fölé hajolt és imádkozott. A gyertyafényből kilépett egy régi karácsony emléke. S a parazsa megvilágította a szoba falát. Hirtelen eltűnt a látomás, sötét lett. A könnyei eloltották a kis gyertyát.

A kert fenyőfái között csikorgott a hideg. A távolban megszólalt a karácsony esti harangszó.

 


 

Órarend nélkül
 A svédeknél

2005. december 23.


A svédországi Helsingborgba nyerhetett 1 hetes tanulmányutat az a pedagógus, aki megpályázta az Európai Unió Arion pályázatát. Dr. Mokbelné Bacsa Éva, a Kiss Bálint Református Általános Iskola igazgatóhelyettese október végén repülhetett az észak-európai ország városába.

A tanulmányúttal a svédek azt szerették volna megmutatni, hogyan lehet a régi hagyományos, poroszos tanítási modellt egy új, hatékonyabb és stresszmentesebb programra cserélni.


Bővebben


 

Fehér karácsony
 

2005. december 23.


A meteorológiai jelentések napok óta latolgatják, esik-e a hó a mostani ünnepen? Kétségtelen, ugyanolyan hangulati elem, mint a beigli illata, a csillagszóró szikrázása vagy az ajándékok okozta öröm. Kinek van kedve esernyővel menni az éjféli szent, vidám misére? Bár az sem lehet igazi akadály.

A világ karácsonya azonban tarka. Szent Miklós püspök már régen áttette székhelyét Kis-Ázsiából az északi Finnországba, így aztán - stílusosan - rénszarvas húzta szánon közlekedik. Azon már túl vagyunk, mikor a jóságos Mikulást Télapóvá alakították. Bár megjegyzem, az is jóságos volt. Ma, a képernyők jóvoltából


Bővebben


 

Víz nélküli medence
 

2005. december 23.


Nem lehetett használni a ligeti sportuszodában a 33-as medencét. Mint Tomcsányi Ferenctől, a sportközpont igazgatójától megtudtuk, a medence egyik sarkában az oldalfal vált veszélyessé, ezt javították ebben az időszakban. További rekonstrukciós munkákat is terveznek, de ezeket csak a költségvetési lehetőségeik függvényében tudják elvégezni. A medence gépház felöli részének rendbehozatala a napi feladatokat most kevésbé zavarta, hiszen a medencét leginkább használó sportolóknak már befejeződött a bajnokság őszi szakasza, a tavaszi felkészülések pedig csak januárban kezdődnek, így kevés problémával megoldották a felújítást.

Forrás: Rádió Szentes

 


 

"Ékszer... a láda fenekén..."
 

2005. december 23.


Minden dallam egy-egy ékszer, mely életet kapott és világított akkor, amikor a Petőfi Sándor Általános Iskolában száz gyermek mutatta be népdalait. A megnyitón Mélykútiné Németh Kornélia citerajátéka mellett a karácsonyi hangulatot idézve közösen szólaltattak meg e témakörből különböző dallamokat a gyerekek és kísérőik.


Bővebben


 

Teher alatt a pálma
 Évfordulónaptár 2005

2005. december 23.


275 éve,
1730. december 29-én Szentes mezővárosa három országos és marhavásár (tavaszi, nyári, őszi) tartását engedélyező kiváltságlevelet nyert III. Károly királytól. A település hivatalos pecsétjén ekkor jelent meg a pálmafa szimbólum, amely utóbb a város címerképévé vált. A pálmafa szimbólum a református egyház közvetítésével került a település címerébe. A kortársak az örökzöld pálmával a szentesi nép szívós élni akarását, a megpróbáltatásokkal szembeni dacos kiállását és örökös megújulását kívánták kifejezni (Palma sub pondere crescit = Teher alatt nő a pálma).
A negyedik (téli) országos vásárra 1847-ben kapott engedélyt V. Ferdinándtól.


Bővebben


 

IronWill - vasakarat
 

2005. december 23.


Elvis óta tudjuk, hogy a rockzene a lázadás egyfajta kifejezési formája, ami a rock újabb és újabb stílusirányzatainak keletkezésekor újból és újból bebizonyosodott. Legmarkánsabban a hetvenes évek vége felé jelentkezett mindez, a punk-mozgalom angliai megindulásával. Ez az irányzat azóta is töretlen népszerűségnek örvend. Olyannyira, hogy Szentesen ma szinte kizárólag a punk-koncertekre telnek meg a nézőterek.

Ez az oka annak, hogy nem mehetünk el szó nélkül a helyi erőkből álló IronWill (vagyis Miklós "Füles" Attila gitár, ének, Tarján András - dob, Tarján Péter - gitár, vokál, Bugya László - baszszusgitár) majdnem friss CD-je, a "Csűűűűűűű, Csiga!!!!!" mellett.


Bővebben


 

Nagyhegy a statisztikában
 

2005. december 23.


Nagyhegy települések adatai, krónikái olvasható a Magyarország Helység Névtára 1944-es kiadásában. Tizenöt Nagyhegy település ABC sorrendben, a lakosság száma: a szentesinek a legnagyobb.

Megyénként: Baranya 6 lakos, Bereg 5, Bihar, Bihari járás 51, Margitai járás 99, Nagyváradi járás 14, Székelyhídi járás 59, Fejér 50, Csongrád 986, Gömör- és Kishont 15, Győr 166, Ma-ros-Torda 8, Szatmár 341, Tolna 48, Vas 292, Zala 20 lakos. A nemzeti, vallási adatokat is dokumentálták.


Bővebben


 

Más ez az élet
 

2005. december 23.


Modern Mikulás

- Na, akkor írja fiam:
Kedves Pisti! A zebra hangutánzó, Győzike akció figuránk, sajnos elfogyott! Helyette kaphatsz viszont Győzike mintás zebrát. Szeretettel: Mikulás
Kedves Gyuri! "A Whisky-s Rabló a Példaképem" című könyvet elkapkodták. Helyette viszek neked, az újonnan piacra dobott, automata fegyverből egyet, hogy azzal gyakorolhass. Hisz' nem kell hozzá engedély! Szeretettel: Mikulás
Kedves Julcsi! Mi az a mesekönyv? Valami állat? Valamint szeretném, ha a játék mackóról is küldenél egy ismertetőt, vagy fényképet, mert ilyen egyszerű gyereknek való dolgokkal, már rég nem foglalkozom!
Szeretettel: Mikulás


Bővebben


 

Humoros képek
 

2005. december 23.



Bővebben


 

Lelepleztük őket!
 

2005. december 23.


Olvastunk, hallottunk a St. Jupát SE fiataljainak kerékpártúrájáról. Számos beszámolón hallgattuk őket. Megjárták a nyári olimpiai játékok színhelyét, Görögországot. Ők azt mondták.

A 37 megtett túranapon 4 ezer 101 kilométert tekertek le kerékpáron.

Igen ám, de nem számoltak azzal, hogy a világon mindenütt találkozhatunk paparadzókkal. Lesipuskás fotósunk most rájuk cáfolt: amint a mellkelt kép is mutatja, a társaság bizony autóval járta meg Athént 2004-ben.

 


 

Fokozott ellenőrzés szilveszterkor
 

2005. december 23.


December 19-én két férfi csengetett be egy idős úr házába a Kisérben. Az idegenek azt állították, hogy a polgármesteri hivataltól érkeztek, és a papírpénzek sorszámát jöttek ellenőrizni. A házigazda betessékelte őket a szobába, ám rosszul tette. A gyanús páros távozása után derült ki, hogy az idegenek meglopták a bácsit, és mintegy 600 ezer forinttal távoztak a házból.

A rendőrség ismét felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy sem a rendőrség, sem más hivatal nem megy házhoz a bank-jegyek sorszámát, esetleg nyugdíjszelvényt ellenőrizni. Amennyiben mégis ilyen indokkal csengetnének be ismeretlenek, kérjék tőlük a fényképes igazolványt, vagy a sorszámozott jelvényt.


Bővebben


 

Tóni bácsi ünnepi konyhája
 

2005. december 23.


  • Borkrémleves
  • Szilveszteri malacsült
  • Almás sajtos pulykatekercs
  • Csavart kalács
  • Sonkakrémmel töltött borkorcsolya falatkák
  • Vörösbor-puncs
  • Újévi káposztaleves
  • Virsli vajastésztában


Bővebben


 

Évzáró a szenior úszóknál
 

2005. december 23.


A szenior úszókat tömörítő Delfin Egészségmegőrző Sport Egyesület megtartotta évzáró közgyűlését. Pólyáné Téli Éva egyesületi titkár egy 1842-es, dr. Deutsch D. Józseftől származó idézettel kezdte beszámolóját. "Az úszásművészet akár mint mulatozási cikk, akár mint egészséget fenntartó, s a felburulottat helyreállító szerv, minden testgyakorlásokat sokkal fejül halad, s valóban megérdemelné, hogy nagyobb figyelem fordíttatnék reá."


Bővebben


 

Újra védhet Szécsi Zoltán
 

2005. december 23.


A világ egyik legjobb vízilabdás kapusa, a magyar válogatott és a Ferencváros hálóőre, Szécsi Zoltán négy héttel ezelőtt egy szerencsétlen mozdulatot követően eltörte a kezét. A kiváló játékos természetesen nem játszott a hétvégi Legrand-Fradi összecsapáson, ám elkísérte társait a szentesi mérkőzésre. Ha már itt volt, megkérdeztük tőle, mikor láthatjuk újra a medencében?

- Szépen gyógyul a sérülésem. Az elmúlt héten már gyakoroltam az átadásokat, sőt kapura is lőttem, emellett a konditeremben is erősítettem magam. Csütörtökön lesz a sérülést követő negyedik heti ellenőrző röntgen, amit követően talán már megkapom az engedélyt arra, hogy védjek is.

- Hogyan alakul a programja az év hátralévő részében?


- Ezen a héten a válogatott edzőtáborozásában veszek részt, ahol többnyire erőnléti feladatokat végzek majd. A két ünnep közötti edzéseken már szeretnék újra a kapuba állni.

- A Ferencváros érdekelt a nemzetközi kupában is, ott hogyan látja az esélyeket?


- Január 14-én játszunk Athénban LEN-kupa negyeddöntőt. Maximálisan optimista vagyok az esélyeinket illetően. Talán a Jadran Split lehetett volna esetleg valamivel könynyebb ellenfél, ennek ellenére bízom abban, hogy mi jutunk a következő körbe.

H. V.

 


 

Országos siker
 

2005. december 23.


A Szabadidős Sportklub három helyi általános iskolából szervezett csapatot a december 17-én megrendezett Sulivirtus elnevezésű erőfesztiválra, melynek a Vasas Sportcsarnok adott otthont.

A MTT OSZ által támogatott rendezvényen többek között medicinlabda-dobásban, petrencésrúd-tartásban, fekvőtámaszokban, súlyemelésben mérték össze tudásukat a versenyzők. A Deák Ferenc Általános Iskola két tanulója, Ludányi Emese az ötödik, míg Faragó Tamás a második helyet szerezte meg.

A 21 iskola meghívásos csapatversenyén idén negyedik alkalommal indult a deákos, négy fiúból és négy lányból álló csapat, Vido-vics Zoltán tanár vezetésével. Hatalmas meglepetésre a sor- és váltóversenyekben a tíz futamból ötöt megnyerve, hármat másodikként teljesítve a szentesi csapat lett az első. A gyerekek a szponzorok által felajánlott édességeket, labdákat, gyümölcsöket és nagyon sok élményt vihettek haza.

 


 

Körbelőtték a kaput
 

2005. december 23.


Idei utolsó mérkőzésén akár kellemes meglepetést is szerezhetett volna a Leg-rand-Szentesi VK férfi vízilabdacsapata, ám végül szoros összecsapáson kétgólos vereséget szenvedett a Ferencvárostól. A találkozó úgy indult, hogy állt, pontosan egy perc és hét másodperccel a kezdő sípszót követően ugyanis az egyik támadóidőt mérő óra "megadta" magát, ezért szünetelt percekig a játék. A pauzából a mieink jöttek ki jobban, Torday remek lövésével nálunk volt az előny. Lehetett volna kétszer ennyi, ám Baksa kapus hárított, sőt egyenlített a Fradi. Előnyből újra Torday volt eredményes, de mégsem sikerült megőrizni a vezetést a szünetig, így döntetlenről indulhatott a második negyed. A hosszú gólcsendet Binder törte meg, szerencsére Vígh Róbert lövése is utat talált a kapuba.


Bővebben


 

Egy hét Londonban
 Angol kertészeti tanítás magyar szemmel

2005. december 23.


Az Európai Unió Tempus Közalapítvány írta ki azt a pályázatot, melynek keretében egyhetes angliai tanulmányútra utazhattak az európai pedagógusok. A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolából Horváthné Erdős Cecília pályázott és nyert.

Harmadmagával augusztusban indult útnak, hogy egy héten át tanulmányozzák az angol mezőgazdasági, főleg a kertészeti oktatást. Mint mesélte, ő a szakmai idegen nyelv tanításához hozott tan- és segédanyagokat, eszközöket.


Bővebben


 

Családi események
 

2005. december 23.


Született:
Kókai Zsoltnak és Pillár Anitának (Dósai M. u. 12.) Édua, Jószai Antal Zoltánnak és Révész Katalinnak (Kossuth u. 15.) Dóra, Berkecz Pálnak és Mari Andreának (Kiss B. u. 12.) Hanna, Tordai Lászlónak és Ficsór Katalin Etelkának (Honvéd u. 21.) Mátyás, Bugyi Attilának és Pethő Katalinnak (Bercsényi u. 114.) Réka Tímea, Balogh Gábornak és Zsoldos Tímea Rózsának (Dózsa Gy. u. 97.) Imola Jázmin, Servánszki Valter Gyulának és Török Máriának (Csongrád, Hársfa u. 61.) Maja, Kordik Lajos Zsoltnak és Murányi Franciska Annának (Csongrád, Nyíl u. 48.) Anna Hanna, Farkas Norbertnek és Szőke Anitának (Csongrád, Tulipán u. 17.) Kira Natália nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.


Elhunyt:
Kovács Istvánné Király Katalin (Vásárhelyi út 17.), Törőcsik János (Nagy S. u. 10.), dr. Lakatos Józsefné Gerényi Anna (Brusznyai stny. 5.), Ragács Ferenc (Damjanich u. 8.), Faragó Mihályné Mészáros Irma (Lázár V. u. 40.), Csépai Jánosné Atkári Anna (Csongrád, Kétágú u. 31.), Kovács József (Csongrád, Móra F. rkp. 7.), Deák László (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7-9.).

 


Vissza a legfrissebb számokhoz