<<< Vissza

Gyermekkönyvtár-gyerekszemmel

2005. november 25.

 
A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola Média tanszakos diákjai vagyunk. Nemrég a Városi Gyermekkönyvtárban jártunk és Pintérné Horváth Anikóval beszélgettünk a könyvekről és a látogatókról.

- Hányan iratkoztak be a könyvtárba?


- Körülbelül 1270 fő, de bízunk benne, hogy év végére elérjük az 1300 főt

- Melyek a legnépszerűbb könyvek?


- A Harry Potter még mindig vezeti a slágerlistát, de népszerűek az újabb sorozatok is, amelyek megjelennek: a Csak lányoknak, vagy a Fiúk kizárva. Főleg a lányok szeretik ezeket a könyveket, mert ők többet olvasnak. Nagy sláger a számítógép-használat is.

- Szoktak itt órákat tartani?


- Délelőtt vannak iskolai órák, de lehet kérni könyvtárhasználati órát is, és vannak kézműves foglalkozások. Bármilyen óráról jönnek a gyerekek, megmutatjuk, hogy hol találhatók az azzal kapcsolatos könyvek, és kapnak feladatokat, amelyeket a kikeresett könyv segítségével megoldanak.

- Tavalyhoz képest több vagy kevesebb a beiratkozottak száma?


- Többen vannak, mint tavaly, de azt, hogy többen járnak-e, nehéz megmondani. A számítógépeknél délutánonként megfordul 40 gyerek is, és nem tudjuk mérni, hogy közülük hányan kölcsönöznek könyveket, hányan készítik a leckéjüket, és hányan ülnek le olvasni.

- Hány könyv van a könyvtárban?


- Körülbelül 25 ezer kötetünk van. A kölcsönözhető állomány nagyobb, mint az olvasótermi.

- Hány éves a legfiatalabb és a legidősebb olvasó?


- Volt egy olyan beiratkozott kismama, aki a pocakjában lévő babát íratta be, a legidősebb olvasónk pedig elmúlt 70 éves. Nyitottak vagyunk mindenkire, csak el kell döntenie, hogy milyen könyv iránt érdeklődik: ifjúsági irodalom vagy bestseller. A nyugdíjas olvasóink nosztalgiából olvasnak, és a pöttyös vagy csíkos könyveket keresik.

- bévisz -


<<< Vissza