<<< Vissza

Színész akart lenni a pénzügyi szakember

2005. november 25.

 
A Petőfi Cukrászda által létrehívott Közéleti Kávéház vendége volt Tóth László, az OTP nyugalmazott igazgatója, pénzügyi szakember. A vendég családjáról, kalandos pályafutásáról mesélt.

1938 decemberében született Szentesen. Tősgyökeres szentesinek vallja magát. Családja Dunaújvárosban él, és ő is vállalhatott volna ott munkát, de nem fogadta el, ragaszkodott a városhoz. 1945-ben a katolikus iskolába íratták be. Sok gondja volt tanítómestereivel, de ma is szívesen emlékszik vissza rájuk. Negyedikes korától a berekháti iskolába járt, ahol olyan emberek tanították, akik minden tantárgyhoz értettek. Három emlékezetes iskolai veréséről is mesélt, egyszer például azért kapott ki, mert bal kézzel akart írni. 1953-ban iratkozott be a Horváth Mihály Gimnáziumba. Hojcsi Pál volt az osztályfőnöke, akivel nagyon jó barátok lettek. Nem pénzügyi szakember akart lenni, hanem színész. Rengeteg verset tudott, készült a felvételire, de nem sikerült bejutnia. Jelentkezett Szegedre magyar-történelem szakos tanárnak, de oda sem vették fel. Kapott azonban az SZTK-ból egy üzenetet nagyanyja testvérének a fiától, Kóczán István igazgatótól, hogy azonnal írjon egy önéletrajzot, és menjen be az OTP-be, mert van egy álláslehetőség. Így is történt. Behívták elbeszélgetésre, és 1957. augusztus 1-jével felvették az OTP szentesi járási városi fiókjába, ahol ő volt a legfiatalabb dolgozó. Főnökei arra tanították, hogy mindenek előtt az ügyfél a lényeg. Közben, 1958-60-ig katona volt. 1965-re már olyan szakmai bizonyítványokkal, ismeretekkel rendelkezett, hogy nem volt akadálya annak, hogy október 1-jétől fiókvezető legyen. Sokan nem nézték jó szemmel, ennek ellenére harminc évig töltött be vezetői pozíciót.

- Szerettem a munkámat, szerettem az emberekkel bánni, örültem annak, ha egy ügyfél dolgát el tudtuk intézni, segíteni tudtunk pl. hitelt felvenni.
Nagyon szeretett focizni, minden nap lejárt edzésekre. 1962 nyarán nősült, két gyermeke született: Judit 1965-ben és László 1968-ban. Felesége azt javasolta, hagyja abba a focit, hogy több ideje legyen a családra. De közben levizsgázott labdarúgó játékvezetőnek. 1970-ben a Megyei Labdarúgó Játékvezetői Bizottság felterjesztette az országos keretre. 1975-ben már NB I-es mérkőzéseket vezetett, így külföldre is eljutott.

- Legnagyobb unokámmal együtt néztem néhány hete Szegeden a Carmen-t, mert az anyja volt a címszereplő - meséli büszkén. Mindkét gyermekem szép karriert futott be. Laci fiam sportoló lett, Európa- és világbajnok vízilabdázó, három olimpián vett részt. Judit lányomat Majtényi András tanította meg zongorázni, és nagyszerű érzéke van minden hangszerhez. Kémia-biológia szakos tanárként végzett, ma a szegedi színházban játszik, és csodálatosan énekelte a Carmen-t.

M. A.


<<< Vissza