<<< Vissza

Zajos siker a kollégiumban

2005. november 25.

 
A Terney Béla Középiskolai Kollégiumban minden év novemberében egyhetes rendezvénysorozattal állítanak emléket az intézmény névadójának.

A kollégium 1994 áprilisában vette fel a Terney Béla nevet. Az öt napig tartó rendezvény tartalma mindig változatos, igyekeznek újabb programokkal megtölteni.

A múlt héten zajlott rendezvénysorozat hétfő délután koszorúzással kezdődött Terney Béla sírjánál, ezt követően a kollégiumban koszorúzták meg a névadó emléktábláját. Mindkét helyen a diákönkormányzat tagjai mondtak beszédet, ismertették életútját, s verseket adtak elő. A 100 éve született, 1972-ben elhunyt pedagógus, a Horváth Mihály Gimnázium egykori rajztanárának emlékére hagyományosan kiállítást is szerveznek. A gyűjteményes tárlatra olyan amatőr képzőművészek küldték el alkotásaikat, akik valamilyen módon kötődnek a gimnáziumhoz, néhányan köztük a Tokácsli Lajos Képzőművészeti Szakkör tagjai. Ezért is említette a kiállítást megnyitó Kruzslicz Pál, a Művelődési Központ igazgatója, hogy a két öreg mester, Terney és Tokácsli most minden bizonnyal egymásra kacsint és kezet ráz a felhők fölött, a nézőknek pedig azt kívánta, fogjanak kezet a művekkel.

Másnap is hagyományt folytattak a koleszban: a kilencedikes diákok városismereti vetélkedőn bizonyíthatták, hogy az itt tartózkodásuk óta eltelt rövid idő alatt mennyire ismerték meg a települést. Sikeresen szerepeltek, amihez hozzájárult az is, hogy a kilencedikesek több, mint háromnegyede már a gólyatáborban elkezdte az ismerkedést a várossal, ahol legalább négy évet fognak eltölteni. A fiatalok nagyon fogékonyak, hamar képesek beilleszkedni a város életébe, magyarázta Nyári Józsefné igazgatónő, aki épp ezért úgy gondolja, színvonalasan fognak részt venni majd a Szentes múltja és jelene című városi vetélkedőn is, ahol az utóbbi években már nemegyszer elsők lettek a városunkban tanuló kollégisták. A diákokat nem kellett erőltetni, hogy részt vegyenek a különböző programokon, szereplőként és társaik szurkolójaként is szívesen megnyilvánultak. Mint ahogy lelkes közönség előtt zajlott, és szó szerint zajos sikert aratott a szerda esti drámais show is. A gimnázium irodalmi-drámai tagozatán tanuló fiatalok műsora már a tavalyi első alkalommal is fénypontja volt a kollégiumi hétnek, most is óriási ovációval, helyenként vastapssal fogadták a diákok a művészpalánták fellépését. A humor játszotta a főszerepet, ehhez igazították Varró Dániel, Petőfi és Arany János verseit, és négy fiú előadásában egy paródiát a kapcsolatteremtési hibákról, de énekeltek világslágereket szólóban, duettben, s táncoltak egyénileg és párosan.

Másnap diavetítésre került sor a szomszédos országok életéről, ami újdonság volt a Terney Napokon. A korábbi években az országunkban élő nemzetiségek kulturális csoportjai léptek fel, az igazgatónő elmondása szerint idén ez az anyagi szűkösség miatt nem jött létre, de ígéri, nem mondanak le arról, hogy folytassák a sorozatot.

D. J.


<<< Vissza