<<< Vissza

Azért varrták a csizmát...

2005. november 25.

 
"Azért varrták a csizmát, hogy táncoljunk benne!" - énekelte egy ifjú "legény" a magyar népdal részletét és egyben, a VI. Gyermeknéptánc Találkozó mottóját, tekerő muzsika kíséretében.

A találkozót, az elmúlt tíz év alatt, hatodik alkalommal rendezte meg a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület.

Idén, november 19-én hat település - Szegvár, Hódmezővásárhely, Maroslele, Üllés, Békéscsaba és Szentes - néptáncosai gyűltek össze a Tóth József Színházteremben. A békéscsabai és hódmezővásárhelyi táncosok először léptek fel Szentesen.

A rendezvény egyik fő szervezője és a szentesi csoport felkészítője Hankó Györgyné, a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület elnöke.

- Gyermekkoromban ismertem és szerettem meg a népzenét és néptáncot. Tanítónőként szomorúan láttam, és látom, hogy amit a kisgyermekek az óvodában megtanulnak dalokat, játékokat, esetleg táncokat, azt iskolában nem folytatják a tanulást, elfelejtik. A társas kapcsolatok bizonyos szinten megszakadnak és a hagyomány is megfakul. Ezért tíz évvel ezelőtt, egyik makói kollégámmal próbáltuk meg összehozni néptáncos csoportjainkat. Majd később ismerősökkel, barátokkal is felvettük a kapcsolatot, és így jutottunk el idáig, hogy több város, több csoportja jön már el a találkozóra - mondta az elnök.

Nagy volt az izgalom mind a táncosok, mind a tánctanárok körében. A színpadon folyamatosan váltották egymást a csoportok, hogy tartsanak még egy "fő-fő-főpróbát". Közben gyűltek a zsibongó gyerekek, nem kevésbé izgatott szülők és rokonok a nézőtéren.

Fél négykor Szirbik Imre, Szentes polgármestere nyitotta meg a találkozót. Beszédében kiemelte: Az internet, csillagok és a mikrotechnika világában nehéz megtartania az embereknek az identitásukat. Ezért fontosnak tartom, hogy a gyermekek megismerkedjenek a magyar gyökerekkel: a néptánccal és népdalokkal.

A beszédet követően népi viseletbe öltözött gyerekek mutatták meg, mivel készültek az eseményre. Az egészen pöttöm kisiskolástól a "nagyobb" iskolásokig, minden korosztály megfordult a színpadon. Pörögtek a színes szoknyák, toppantak a csizmák, csengtek a sarkantyúk, füttyöngetés, sikongatás és gyermekjátékok motívumai színezték az egyedi koreográfiákat.

Nem csak hanghordozókról zengett a népi muzsika. A szentesi csoport műsorait Balla Tibor kísérte citerán, illetve tekerőn, a maroslelei táncosoknak a Kender zenekar "húzta el a nótáját", míg a békéscsabaiak hattagú zenekaruk muzsikájára ropták.

A találkozó végén - habár ez nem egy verseny - a legmegnyerőbb műsort előadók díjban részesültek, melyeket Hankó Györgyné adott át. Továbbá emléklapot és virágcsokrot kapott minden csoport, a felkészítő tanárok, a zsűri tagjai, támogatók és a közreműködő személyek is.

A találkozót, Balla Tibor tekerő muzsikájára, egy kisebb, "utolsó" közös tánc zárta. Egy kis pihenés után újra készülhetnek a gyerekek és tanítóik a legközelebbi találkozóig, amikor ismét megmutathatják a közönségnek és egymásnak, hogy miért is varrták a csizmát.

Zeke János


<<< Vissza