<<< Vissza

Beszédes közmeghallgatás

2005. november 25.

 
Szarvas Pál leteszi az esküt. (Fotó: Vidovics)

Üresen maradt egy szék a városháza dísztermében. Dr. Sipos Ferenc nyugalmazott főorvos, önkormányzati képviselő helye. Asztalán egy száll gyertya égett a november 18-i ülésnapon. "Halálának híre a döbbenet erejével hatott mindenkire. Igazi lokálpatriótaként dolgozott a városért"- mondta Szirbik Imre polgármester rövid méltatásában. A jelenlévők egyperces gyászszünettel adóztak dr. Sipos Ferenc emlékének.

Mint már előző számunkban jeleztük, nem maradt végleg üresen az a hely. A pénteki ülésen letette az esküt és átvette megbízólevelét az Együtt Szentesért Egyesület jelöltje, Szarvas Pál. Mint ismeretes, a képviselő az előző ciklusban alpolgármesterként tevékenykedett az önkormányzatban. Most ő folytatja elődje munkáját.

De haladjunk sorjában. Még a napirendek tárgyalása előtt közmeghallgatásra várták a város polgárait. Jöttek is jó néhányan, hogy a települést érintő ügyekben a jobbító szándék erejével megszólaljanak. Dömsödi Teréz például a lakásügyi bizottság rendelkezésére álló tízmillió forintos keretet kívánja legalább húszmillióra megemelni, és kérte, hogy ugyanekkora összeggel hozzanak létre egy alapot arra az esetre, ha természeti katasztrófa sújtaná a várost. A Mosolygósabb Régióért Egyesület elnöke megjelölte a forrást is, a pénzt (kiadóként nem véletlenül és nem először - a szerk.) az önkormányzati médiumoktól, valamint a polgármesteri hivatal által szervezett rendezvények költségvetéséből javasolta elvenni.

Kozák János, a Fidesz zöldtagozatának vezetője dicsérőleg szólt arról, hogy a város a volt kutatóállomástól az ifjúsági házig rendbe tette a Kurca-parti sávot.

Szerinte így az Szentes egyik legszebb részévé vált. Mint mondta, a növényzetet kitakarították, s járdát is kialakítottak a partszélen. Azonban a járdán nem lehet gyalogolni, mert a gyöngykavicsba belesüllyed az ember cipője. Mellette gyalogösvényt tapostak ki a futók. Megjegyezte: nem szép látvány, hogy az Atikövizig még nem szállította el a partról a levágott nád torzsáját. Kérte, hogy helyezzenek ott el néhány lámpatestet és szeméttartó edényzetet.

Régóta húzódó problémát vetett fel, de mint utóbb kiderült, mára nyitott kapukat döngetett Zoltai Gábor a Schweidel utcából. Az ott uralkodó áldatlan állapot megszüntetését sürgette, elmondta, a nagy forgalom miatt megrepedeznek a házak. Az ügyben - többek aláírásával - beadvánnyal fordultak a polgármesteri hivatalhoz. A polgármester válaszából kitűnt, hogy végre rendeződnek a dolgok, meg tudtak egyezni a vállalkozókkal, a jövő évi költségvetésben szerepel a nyomvonal építése. (16-os)

A Szentes Városért Civil Fórum elnöke, Krausz Jánosné elismeréssel szólt arról, hogy sorra megújulnak a városközpont épületei, szépül a település. Vannak azonban olyanok, akik mindezt nem veszik figyelembe, rongálják a köztereket, középületeket. Elmondta, szervezetük létrehozott egy figyelőhálózatot a vandalizmus megfékezésére. Jó néhány civil szervezet csatlakozott hozzájuk. Ezt szorgalmazta Dunás V. Zoltán is, aki elmondta, szomorú dolog az, amikor emberek megrongálják a sportpálya mobillelátóját, hangsúlyozta, vittek is el belőle. Aztán a sportcsarnok falát megbontották, és ellopták a téglát.

Nana Ferencné a mozgáskorlátozottak nevében köszönte meg azt a példamutató magatartást, amellyel a város élen jár az akadálymentes közlekedés feltételeinek megteremtésében: pl. több utca, jó néhány középület, buszpályaudvar, a sportuszoda, sportcsarnok. Szeretné, ha ezt a munkát a város tovább folytatná, ahol még nincs kiépítve az akadálymentesítés, ott meglegyen, hogy oda kerekes székkel be tudjanak menni az emberek. Két kérdést is feltett Nana Ferencné. Az egyiknél arra volt kíváncsi, hogy a mirhókat kinek kell takarítani, a városnak vagy a lakosságnak? A polgármester válasza: a mirhók takarítása az önkormányzat feladata, de ahhoz kérik az ott élő lakosság segítségét is. A másik kérdésére, miszerint a Tesco indít-e majd buszjáratokat az áruházhoz, s a költségeit ki állja? Válasz: lesz buszjárat, ennek a költségét az áruházlánc viseli.

L. J.


<<< Vissza