<<< Vissza

Vitás kérdések a megyeházáról

2005. november 25.

 
Nem készültek el a volt megyeháza felújításának munkálataival. Mint ismeretes, a kiviteli szerződés értelmében október 15-ére be kellett volna fejeződnie az építkezésnek. Ám menet közben számos probléma vetődött fel a közel 800 millió forintos beruházásnál. Ebből kifolyólag vita van a kivitelező és az önkormányzat között. Az illetékesek több mint száz tételből álló listáról beszéltek, melyek okozhatták a csúszást.

- A műszaki észrevételezésnél a kivitelezőnek közel kétharmadnyi anyagát tudtuk elfogadni - tájékoztatott Szirbik Imre polgármester. A Műemléki Felügyelőség sem döntött néhány kérdésben. A miatt a kivitelező sem tud nyilatkozni, ez behatárolja a végső átadási határidőt. Számításaink szerint a műszaki átadás december elején megkezdődhet, s tervek szerint január 22-én, a Magyar Kultúra Napján a nagyközönség előtt is megnyitja kapuit az intézmény. A vitás kérdésekben lehet, a jogászok dolga lesz dönteni. Voltak olyan változtatások az eredeti tervhez képest, amelyeket az önkormányzat kért. Várjuk a Műemléki Felügyelőség álláspontját.

A polgármester a képviselő-testület november 18-ai ülésén elmondta, hogy az átadási határidőről még nincs megegyezés a kivitelező Délépítő Rt. és az önkormányzat között. Nem módosították a szerződést sem, így október közepétől a kötbér jogossága is felmerült.

Az épület ezzel még nem került le a napirendről. Rébeli Szabó Tamás ugyanis utalt arra, hogy a felújítás során a középületet nejlonfüggönnyel vették körbe, s ez a háló nagyon is alkalmas a munkát végző cég nevének reklámozására. A reklámért szerinte az építők fizethetnének a városnak, ami jól jönne a költségvetésnek. A felvetésre válaszolva Baranyi Imre kijelentette: a vonatkozó jogszabály értelmében az építkezéseknél fel kell tüntetni a kivitelező nevét. Móra József a nyomaték kedvéért még hozzátette: a nyugat-európai országokban az ilyen hálókra rá szokták nyomtatni a tatarozásra váró épület körvonalait. Mire Halmai László azt javasolta, hogy akkor a hálóval takarják le a lepusztult Petőfi Szálló épületét. Ez a manőver a polgármester szerint közel 18 millió forintjába kerülne az önkormányzatnak. A város első embere kijelentette, inkább másra költsék az összeget.


<<< Vissza