<<< Vissza

Miló Viki feláll a padlóról

2005. november 11.

 
Miló Viktória nem készült vereségre, mégis így alakult a szentesi bokszgálán. Azonban egy másik súlycsoportban - a korábban kivívott, és már négyszer megvédett világbajnoki cím birtokosaként - továbbra is világelső maradt. A csinos nyíregyházi bokszolónőnek mindenesetre az előítéletekkel szemben is fel kell vennie a kesztyűt.

A mérlegelésen még minden a legnagyobb rendben volt: Viki hozta a súlyát, mosolygósan pózolt a már akkor is gyanúsan magabiztosnak tűnő orosz lánynyal, Anastasia Toktaulovával. Vikit először "másik ellenfeléről" kérdeztük.

- Pályafutásom során már sokszor kellett megküzdenem előítéletekkel. Más küzdősportokban is jeleskedtem, amatőr ökölvívásban is az első generációhoz tartoztam, így mindig én taposom ki az utat a sorstársaim előtt. Szerencsére Csábi Bettinával jól haladunk afelé, hogy Magyarország elfogadja a női ökölvívást.

Elárulta, nagy szívfájdalma, hogy tizenegyszeres világbajnok volt karatéban, s kétszeres vb-győztes kung-fu-ban, de a nagyközönség csak profi bokszolóként ismerhette meg. Ez vezetett a váltáshoz is, meg az is, hogy már nem volt mit nyernie a többi sportágban. Örül, hogy a Felix-Promotion felkarolta, s a TV2-nek is hálás. Korábban a kung-fu állt hozzá közel, abban mesteri fokozatot szerzett, ma már a profi boksz a nagy szerelme.

- Valóban, szerencsés alkat vagyok. Nem elég jól bokszolni, személyiséggel is el kell tudnom adni magam - vallja, és hozzáteszi: egy profi öklözőnek ezt a kettőt a legnehezebb öszszeegyeztetni.

A felkészülésről azt mondja, összesen több mint húsz címmérkőzést vívott, s már megtapasztalta, milyen is 10 menetre készülni.

- Most nem ismertem az ellenfél stílusát, nem láttam róla videokazettát, úgyhogy speciálisan nem tudtunk rá készülni. Szokásosan napi két edzéssel, reggeli futó- és esti szakmai edzésekkel készültem, a kesztyűzések is jól sikerültek, egy profi Európa-bajnok kick-bokszos lány segített.

Vikinek kevés női edzőpartnere van, ez megnehezíti a dolgát. Régebben Ukrajnából, Romániából hoztak partnert, ez most nem sikerült.

Mérkőzés után vonzó nővé visszaváltozni – na, ez nem könnyű, de Vikinek muszáj.

- 10 menet után az ember az ágyból is alig tud kiszállni, de én szombaton bokszolok, s hétfőn már be kell mennem a munkahelyemre, már nőként, s nem sportolóként - mondja. Egy vagyonvédelmi kft.-nél dolgozom félállásban, irodavezetőként. Tanári végzettségemmel nem találtam állást, ez a munka pedig azért jó nekem, mert a főnököm - az egyik főtámogatóm - mindenhová elenged, ha edzés, mérkőzés vagy tévészereplés vár.

A legutóbbi, vesztes meccs után az orosz ellenfél nagyobb tudását ő is elismerte. Magába roskadva bandukolt vissza az öltözőbe.

- A folytatásról nem az én feladatom dönteni, menedzserem, Rácz Félix és edzőm, Nagy Lajos majd összedugják a fejüket, hogy kislégsúlyban, vagy légsúlyban haladok-e tovább, 49 vagy 50,8 kg-ban, de amíg lehet, szeretném csinálni, és ha lehetőséget kapok rá, ígérem, felállok a padlóról.

Darók József


<<< Vissza