XXXVI. évfolyam 45. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Jelentős beruházások a Hungerit Rt.-nél
 

2005. november 11.


Csizmár Gábor miniszternek (középen) Magyar József vezérigazgató mutatta be az üzemet, Farkas Sándor országgyűlési képviselő társaságában. Fotó: Vidovics

A 15 éves Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Rt. idén hajtotta végre eddigi legnagyobb beruházását, több mint 1 milliárd 300 millió forint összértékben. Ezzel egyidejűleg 41 új munkahelyet hozott létre a Csongrád megye legnagyobb foglalkoztatójaként számon tartott, 1550 főt foglalkoztató cég.


Bővebben


 

Oratórium az iskolának
 Ősbemutató előtti beszélgetés Balázs Árpáddal

2005. november 11.


Balázs Árpád

Balázs Árpád Érdemes Művész, Erkel díjas zeneszerző, az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia rendes tagja, Szentes város díszpolgára. A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola fennállásának 50. évfordulójára oratóriumot komponált.


Bővebben


 

Átadták a játszóteret
 

2005. november 11.


Október 28-án pénteken, egy napsütötte délutánon azért gyűltünk össze mi alsósok az udvaron, hogy ezen a híres napon a játszótér felavatását megünnepeljük.

Kis Dávid nyolcadik osztályos tanuló a saját művét mondta el nekünk, az avatóbeszédet. A nemzetiszínű szalagot egy felsős tanuló vágta el. Minden osztályból szavazni kellett arra, aki megérdemelheti, hogy kipróbálja elsőként a játékokat. Néhány biciklisre is lehetett szavazni, ők körbekerékpározták a teret. Ez volt számukra a jutalom. Mi utána énekszóval mentünk a játszótérre.

Nagyon jó, hogy a garázs helyébe egy szép fából készült játszótér épült. Ha véletlen valaki leesne, akkor sem üti meg magát, mert gumitégla van a játékok alatt. Szerintem a játszótér nagyon remek. Remélem, az unokáim is jól szórakoznak itt és azt is remélem, hogy nemcsak mi, hanem ők is óvják majd.

Szarvas Marcell
4. c osztályos tanuló

 


 

Egy színes fotó felett
 

2005. november 11.


Nézem az egyik országos napilap első oldalán a színes felvételt: négy magyar pártember együtt áll és tiszteleg Nagy Imre sírja előtt. Verseket kedvelő öreg pap vagyok, Illyés Gyula híres verse jut eszembe, ahogy ott áll - katolikus költőként - A reformáció genfi emlékművelő előtt, s szinte hallom a költemény utolsó mondatát: "Maga az Isten se tudhatta másként."

A világirodalom legszebb versei közt próbálom megkeresni és újra elolvasni ezt a hatalmas költeményt, de ott nem találom. Viszont megtalálom József Attila egy versét, mely eddig nem vetette észre magát, s melynek címe ez: Talán eltűnök hirtelen. Szíven üt e cím, mert napjainkban két jól ismert szentesi személyiség is "eltűnt" hirtelen, meg aztán én magam is egyre komolyabban veszem ezt a "talán"-t.


Bővebben


 

Negyven éve érettségiztünk
 

2005. november 11.


Egyik volt tanárnőm, Kere-kesné Valika figyelmeztetett az évfordulóra. A felvetésre valami olyat válaszoltam, hogy nem szeretem a találkozókat, és ha lesz is, nem én leszek, aki megszervezem. Ugyanakkor néhány nap múlva "jött" az ötlet, hogy az évforduló ürügyén szívesen írnék néhány tanárunkról és az akkori tanár-diák kapcsolatokról. Az ötletet megvalósítottam az alábbi módon.


Bővebben


 

A mentőállomás helyzete
 

2005. november 11.


Az Országos Mentőszolgálat átszervezése érintette a szentesi mentőállomást is. Az új rendszer kialakítása azt jelenti, hogy régiókat szerveznek, és az irányítást, a mentési erőket egy-egy centrumba koncentrálják. Emiatt a Kurca-parti településen csökkent a járművek és a személyzet száma. Jelenleg 1 eset és 3 szállító kocsi teljesít szolgálatot. A felszereltség megfelelő, különösen az esetkocsié: jó a műszerezettsége és több életmentő eszközzel rendelkezik. Nagy Béla, a helyi mentőállomás vezetője a Rádió Szentesnek elmondta: a személyi feltételekben is visszaesés tapasztalható, bár ez még egy esetben sem jelentett gondot a szolgálat teljesítésében.

 


 

Bíróválasztás zendüléssel
 Évfordulónaptár 2005

2005. november 11.


190 éve, 1815. november 5-én viharos körülmények között zajlott le a szentesi bíróválasztás. Öt személyt, a "zendülés" szervezőit, a megyei törvényszék 1 hónapi börtönre ítélte.

110 éve,
1895. november 5-19. között Vadnay Andor főispán megvizsgálta Szentes város ügykezelését. A feltárt szabálytalanságokra és mulasztásokra hivatkozva fegyelmi eljárást indított Burián Lajos polgármester és 12 vezető tisztviselő ellen. (Az érintettek valamennyien 48-as ellenzéki érzelmükről voltak ismeretesek.)


Bővebben


 

Miniszter az avatón
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. november 11.


November 15-én, kedden 10 órakor ünnepélyesen átadják a Petőfi utcában épült 22 önkormányzati bérlakást. A szociális céllal épült beruházás költsége 212 millió forint. A mostani lakásokkal együtt az utóbbi 3 évben 59 bérlakást építettek, és ezzel is hozzájárult a város, többek között a roma lakosság helyzetének javításához. Az új lakások átadására a városba érkezik dr. Göncz Kinga ifjúsági, családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter, aki az átadást követően részt vesz a berekháti gázelosztóvezeték-hálózat műszaki átvételén. Ez utóbbi fejlesztéssel 102 ingatlan lakói jutnak majd korszerű energiaforráshoz a városrészben.

 


 

Újraavatják a templomot
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. november 11.


Befejeződött a száz éve átadott evangélikus templom felújítása. A teljes külső és belső rendbehozatalára több mint húszmillió forintot költöttek. Még 2004-ben adott jótékonysági hangversenyt a német testvérváros, Sankt Augustin kórusa, ugyanilyen céllal pedig odakint szerepelt Nagy János karnagy a szentesi muzsikusokkal. A templom renoválását az önkormányzat is segítette. A munkálatok befejezésével hálaadó istentiszteletet tartanak november 13-án, vasárnap délelőtt 10 órától, amikor újraszentelik a százéves templomot. Az ünnepi szertartáson Gáncs Péter püspök hirdet igét.

 


 

Épül a kerékpárút
 Hírforrás a Rádió Szentes

2005. november 11.


Elkezdték a Csongrádi úton a kerékpárút építését. Mint arról már beszámoltunk, az önkormányzat pályázaton nyert pénzt kerékpárút építésére, amely a városközponttól indul és a Tiszai hídnál ér véget. Csongrád önkormányzata ugyancsak pályázati pénzből építi meg a kerékpárút folytatását a 451-es út hídjától a Körös-torokig. Szentesen a kivitelező Hódút Kft. kezdte meg az előkészítő földmunkákat a Csongrádi úti ABC és a liget bejárata között.

 


 

Sárgaság
 

2005. november 11.


A szentesi képviselő-testület októberi ülésén, egy rendeletmódosítás kapcsán, szóba került a közterületek igénybevétele, úgy általánosan. Jegyző úr javasolta, hogy a 2006. évi választási kampány előtt a versengő pártok egyezzenek meg a közterületek használatáról, és előre jelentsék be igényeiket. A testületben az egyik párt vezérszónoka ezt nehezményezte. Azzal indokolt, hogy nekik fontos eszközük a meglepetés, és ha előre bejelentik, az elveszíti varázsát.

Megtörtént a meglepetés! Néhány nappal ezelőtt megsárgultak a város műtárgyai.

Meglepetés lett több értelemben is. A kiragasztott plakátok meglepően csúnyák. Ez szokatlan az előbb említett párttól. Másrészt meglepően otromba megoldás, hogy elektromos szekrényekre, telefonkábel oszlopokra, kandeláberekre, korlátokra ragasztva idézik a vezér gondolatait.

Az elmúlt időszakban a képviselőtestület sok mindent megtett a tiszta, virágos városért. A költségvetés gondjai ellenére is biztosított forrásokat erre. A polgármester úr a nagymamákat is felhívta a cél megvalósítására. Úgy gondoljuk, nem szerencsés, hogy mások az unokákat azzal bízzák meg, szemeteljék teli a várost.

Egy régi esemény képe villan fel emlékezetünkben. A '60-as évek végén egy reggelre a várost ellepték AEROS utazó cirkusz szép, színes plakátjai. A cirkusz főleg állatszámokra építette műsorát, ezzel meg is osztotta az érdeklődőket. Voltak, vannak, akik a cirkuszi állatszámokat természettől fogva idegennek tartják. Voltak, vannak, akik szájtátva bámulják, a hangos vezényszóra, hogyan pitizik az oroszlán, táncol a medve. Velük, aztán rendre megtelt a cirkuszi nézőtér, mind a három napon keresztül.

A negyedik nap reggel jött egy teherautó, összeszedték a plakátokat, eltakarították a szemetet.

Most is várjuk a teherautót!!!

MSZP Területi Szervezete, Szentes

 


 

Harmincöt éves a kertbarátkör
 

2005. november 11.


Idén ünnepli megalakulásának 35. évfordulóját a Király István Kertbarátkör. 35 év egy ember életében, az ifjúság, a bohóság végét jelenti, a több mint három évtizedet egy házasságban eltölteni már szép eredmény, míg ugyanez az idő egy civil klub életében komoly fegyvertény.

Annál is inkább, mert közben rendszerváltozással, glo-balizációval, elidegenedéssel kellett megbirkózni. Ez alatt az idő alatt három elnök képviselte a klubot: 1970 - 1990 között Király István, 1991-95. között Gulyás János, 1995-től pedig jómagam. A taglétszám a '80-as években 100-120 fő, a '90-es években 70-80, jelenleg 50-60 fő között mozog.


Bővebben


 

Fáradhatatlan tánctanárnő
 

2005. november 11.


Szatmári Nagy Szilvia

A Dózsa-házban délutánonként megtelik a parkett a Szilver Táncsport Egyesület edzésein. Az 51 versenytáncos pár mellett sokan táncolnak még a klubban, nem csak szentesiek: Szatmári-Nagy Szilvia klubjának kiváló ajánlólevél, az, hogy az
ország legeredményesebb táncegyesülete. A teremben ott a két véglet: a kezdők között az első osztályos Zoli fia ismerkedik a lépésekkel, mozdulatait László Csaba tizennyolcszoros magyar bajnok finomítja. A Városért-emlékéremmel kitüntetett Szilvia versenytáncos volt maga is, de tanítani egészen más.


Bővebben


 

Nyitott kapuk
 

2005. november 11.


Nyitott kapuk várták november 7-én az általános iskolák végzőseit és szüleiket a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolában. Az aulában a fodrász és a villanyszerelő szakma mutatkozott be. A fodrászaton láthattuk azt is, hogyan készülnek a vizes hajon a hatvanas-hetvenes évek összefüggő hullámai, valamint a dauercsavarás és afrofonás. A Legrand Rt. elektronikával kapcsolatos tablókat állított ki. A kereskedelmi szakma iránt érdeklődők a 2. emeleti tanirodában kaptak tájékoztatást a gyakorlócégek munkájáról, míg a szakmunkás tanulók csomagolás bemutatót tartottak a leendő középiskolásoknak.

 


 

Gondolatok
 

2005. november 11.


Tilos dolgokban nincs becsület. Valamikor a betyárvilágban volt betyárbecsület, de ebben a mostani (úri? gazdag? szegény?) világban a mondott szónak nincs becsülete, az írott szó igazságában sem bízhatsz, csak egy biztos: érdek, önérdek van, irigység, harc, gyűlölködés, nyugtalanság, sőt félelem is van, több mint kellene. A becsület pedig magára veszi a sértés szót, akár csak egy köpönyeget, és mint becsületsértés kér magának jogot a megjelenésre. Szomorú...

Könyv van elég, tartok tőle, hogy olvasó felényi sincs, de beszélgető barát még annyi sem. Annyi van, amennyi a bizalom és az őszinteség. Az pedig nem sok! Annál inkább becsüld meg azokat, akik előtt maradéktalanul őszinte lehetsz.

Újra olvasom Gorkij Az anya című művét. Rátalálok benne arra a mondatra, amelyik fiatal korom óta megtanított arra, mi a propaganda (kampány?). Öreg forradalmár biztatja a csüggedt fiatal Pávelt: „Te csak pengesd a magad lantját. Akinek a lába nem gyökerezett a földbe, majd csak táncra perdül.“ Alaptétel. És igaz. Vigyázz, ha sokszor hallod ugyanazt, előbb-utóbb el is hiszed!

Az ajkad egyszer, bizonyosan lezárul, de sok-sok szavad, gondolatod tovább él azokban, akik figyelnek rád. És szeretnek téged.

Szörnyűségesek a mind gyakoribb viharkárok: lakóházakat, épületeket sorolnak a híradások, amelyeknek pénzben mérhető értékük van. De ki méri fel a megművelt kertek, virágágyások, megszokott, kedves, de tönkrement berendezési tárgyak kárát?

Dr. Imre Ernő

 


 

Sok mozgás, diéta és gyógyszeres kezelés
 Drasztikusan emelkedik a cukorbetegek száma

2005. november 11.


A Cukorbetegek Világnapja alkalmából november 4-én délután a szentesi Cukorbetegek Egyesülete ünnepi rendezvényt tartott a Pankotai Agrár Rt. ebédlőjében. Az egyesület vezetője, dr. Szerb János belgyógyász főorvos, diabetológus nyitotta meg az ülést.


Bővebben


 

Tanítás, TIT, országos versenyek
 

2005. november 11.


Balogh Terézia

Balogh Terézia tanárnő szakmai munkája és a tudományos ismeretterjesztés területén végzett kiemelkedő tevékenységéért kapta meg a "Városért" emlékérmet október 23-án a városházán. A tanárnő 20 éve a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat titkára.


Bővebben


 

Finn gyerekek a Petőfiben
 

2005. november 11.


Október végén Finnországból, a kaarinai VEI-TENMÁEN iskolából látogattak városunkba diákok. A Koszta József és a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói és nevelői fogadták a vendégeket.

Az itt töltött hat nap észrevétlenül és nagyon gyorsan eltelt. Barátságok kötődtek, a gyerekek megismerkedtek egymás életével, szokásaival a közös programok során.


Bővebben


 

Egy igazi szentesi
 

2005. november 11.


Ki az igazi lokálpatrióta? - kérdezzük gyakran. Azután példákat említünk. Talán ilyen lokálpatrióta lehet Gáspár Sándor színművész, aki az egyik kereskedelmi csatornán sok ember figyelmét irányította a városra. A Találkozások című műsorban szentesi képeket mutatva, így kiáltottak fel: milyen romantikus hangulatú város! A színművész mosolyogva és büszkén bólogatott a szpíker szavaira. Azt mondta: igaz, hogy csak 18 évet élt itt, a többi 32-tőt Budapesten éli, de a várostól nem tud elszakadni, hangoztatja is, ő igazi szentesi, mindent a városnak köszönhet, a fővárosba is keresi a hasonló miliőt. Gáspár Sándor kijelentette: nehezen szokja annak világvárosi ritmusát.

A műsorban riport hang-zott el Bácskainé tanárnővel, bemutatták gimnáziumot, az uszodát, a színművész szülői házát, ahol édesapjára emlékezett. Mint hallottuk, örömmel jön haza a volt megyeháza átadó ünnepségére.

 


 

Aranylakodalom a ligetben
 

2005. november 11.


A város anyakönyvvezetője szeretettel és meghatódottsággal köszöntötte Vecseri Sándort és Török Ernesztint, akik 50 évvel ezelőtt 1955. november 5-én egy dunántúli faluban, Kaposszegcsőn kötöttek házasságot.

A mai napig elevenen él emlékeikben az a szüreti bál, amelyet 1954 őszén tartottak Tinike néni falujában, ahol Sanyi bácsi is részt vett. A találkozásból, a megismerkedésből egy életre szóló kapcsolat lett.

Házasságuk után Szentesre költöztek. Sanyi bácsi Hódmezővásárhelyen hentesként dolgozott, majd a Petőfi étteremben, mint hentes, később üzletvezetőként. 1969-től a Strandvendéglő vezetője volt 1982-ig, amikor betegsége miatt nyugdíjba vonult.

Tinike néni a tésztagyárban dolgozott, de még előtte megszületett első gyermekük Sándor, majd a második, Attila. Dolgozott a Petőfi rétesboltban, a Szalai cukrászdában és nyugdíjazásáig a Badár boltban.

Ötven év lezárult, de minden befejezés valami új kezdetét jelenti, hiszen lelkük mélyén rejtett kincsek léteznek: szeretik egymást, a családot, a békességet és közös életüket.

Kép és szöveg:
Vidovics Ferenc

 


 

Adó-info
 

2005. november 11.


Csökkent a tételes eho

November 1-jétől 3450 forintról 1950-re mérséklődött a tételes egészségügyi hozzájárulás havi mértéke. A kedvező hatást legkorábban decemberben, a novemberre vonatkozó adó- és járulékkötelezettség teljesítésekor fogjuk megérezni.


Bővebben


 

Megtámadták a doktornőt
 

2005. november 11.


November 3-ra virradóra Berekháton, egy fóliasátor mellől loptak el 58 db műanyagrekeszt a tolvajok. Szintén ezen az éjszakán történt, hogy egy árpádhalmi tanya melléképületéből tíz sertés tűnt el szőrén-szálán.

Egy szentesi doktornőt bántalmaztak november 3-án délután a Csongrádi úton. A gyanúsított úgy vélte, hogy az orvos nem látta el kellően a kórházban lévő hozzátartozóját. Mondandójának aztán erőteljesebben adott nyomatékot, olyannyira, hogy ellene garázdaság miatt indítottak eljárást a rendőrség munkatársai.

Féldrágaköveket és bizsukat lopott ismeretlen tette a kiséri városrészben. Az élelmes szarka az egyik ház nyitva hagyott kapubejárójánál hagyott hátizsákot vitte el a benne lévő 150 ezer forint értékű ékszerekkel együtt.

Húszezer forint értékben lopott el használati tárgyakat egy derekegyházi tanyából máig ismeretlen tettes. A tolvaj fényes nappal fosztogatott.

November 6-án este 18 óra körül történt, hogy egy középkorú nő a Hadzsy János utcai vasúti átjáróban öngyilkossági szándékkal a sínekre feküdt. A Hódmezővásárhely felől érkező vonat - bár vezetője fékezett, de megállni már nem tudott - halálra gázolta az asszonyt. A nyomozók idegenkezűségre utaló nyomot nem, hátrahagyott búcsúlevelet viszont találtak.

Két sörözőben is tolvaj járt november 7-re virradóra Fábiánsebestyénben. Az egyik kocsma ajtaját befeszítette, a másiknál pedig a falat bontotta meg a tettes. Az elkövető mindként helyen a játékgépeket vette célba, amelyekből összesen több mint 150 ezer forintot zsákmányolt.

H. V.

 


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. november 11.


  • Kefírhabos paradicsomleves
  • Narancshab
  • Márton-napi sült libamell


Bővebben


 

Miló Viki feláll a padlóról
 

2005. november 11.


Miló Viktória nem készült vereségre, mégis így alakult a szentesi bokszgálán. Azonban egy másik súlycsoportban - a korábban kivívott, és már négyszer megvédett világbajnoki cím birtokosaként - továbbra is világelső maradt. A csinos nyíregyházi bokszolónőnek mindenesetre az előítéletekkel szemben is fel kell vennie a kesztyűt.


Bővebben


 

Győzelem Szolnokon
 

2005. november 11.


Rövid szünet után tovább folytatódott a 2005/2006-os NB I-es női futsal bajnokság. A szentesiek Szolnokon vendégszerepeltek.

A Kurca-partiak a kezdő sípszó után nagyszerűen kidolgozott helyzettel indítottak, de a hazaiak kapusa remekül védett. Az ellentámadásból viszont a szolnokiak szereztek vezetést. Három percig örülhettek a hazaiak a vezetésnek, a 6. percben Baksa egyenlített. Közép kezdés után ismét a szentesi kapuban landolt a labda, 2-1 a Szolnoknak. Mindent megtettek a szentesi nők az egyenlítésért, de hiába volt a sok kidolgozott helyzet, azok kimaradtak. Ebben az időszakban a hazai hálóőr bravúrok sorozatát mutatta be. Egy perccel a félidő vége előtt ismét Baksa egyenlített, s 2-2-es döntetlennel vonultak pihenőre a csapatok.

A második húsz percben egy teljesen más Szentest láthattunk a parkettán. Jobban sikerültek a helyzet-kihasználások, ezek a gólokban is megmutatkoztak. A második félidő 15. percében a vendég szentesiek 8-2-re vezettek. Az ügyeletes gólvágó Baksa Kata, aki a 10-3-as szentesi győzelemmel végződő találkozón egyedül öt gólt lőtt. További gólszerzők Bacsa, Milovanovics, Kiss E. és Üveges. Ezzel az idegenbeli sikerrel a Szentesi Futsal Club a tabella 3. helyén áll.

D. V. Z.

 


 

Három híján harminc
 

2005. november 11.


Kellemes dolga volt Kocsis Istvánnak, a Hungerit-Top-Cop Security-Szentesi VK női vízilabdacsapata edzőjének, amikor értékelnie kellett a Kecskemét

elleni bajnoki mérkőzésen látottakat. A Hungerit ugyanis 27-5-re lépte le ellenfelét, különösebb megerőltetés nélkül. A vezetőedző szerint arra azért jó volt ez a találkozó, hogy gyakorolni tudták a fajsúlyosabb ellenfelek elleni játékot.

- Azt kértem, hogy minden lehetőséget ragadjunk meg, használjuk ki a helyzeteinket minél nagyobb számban, és ennek a kérésnek a lányok maximálisan eleget is tettek - mondta a mester. A mérkőzésen kiemelkedő teljesítményt nyújtott Szremkó és Tóth I. Andrea, a két klasszis öszszesen tizenhárom alkalommal mattolta a kecskemétiek kapusát.

Az alapszakasz utolsó mérkőzésén ismét hazai medencében láthatjuk Sipos Editéket, szombaton 16 órakor az Eger lesz majd az ellenfél. Hasonló gólarányú győzelemmel tökéletesen elégedettek lennénk a Heves megyeiek elleni meccsen.

H. V.

 


 

Ági különdíja
 

2005. november 11.


Hajdúszoboszlón rendezték meg a VII. Aréna-kupa nemzetközi úszóversenyt a közelmúltban. A viadalon 44 csapat 610 versenyzője vett részt, köztük a Szentes Városi Úszó Club is.

Eredmények, felnőtt korosztály: 4. hely Mordvincev Sándor (100 m pillangó, 100 gyors, 100 m mell). '92-es születésűek: 3. és 6. hely Bordás Ágnes (100 m hát, 100 m gyors). '94-es: 1. és 6. hely Csák Anikó (100 m mell, 100 m gyors). '95-ös: 1. és 6. hely Elbert Stefi (100 m gyors, 100 m pillangó), 4. hely Juhász Nóra (100 m mell).

A '92-es születésű lányok között négy versenyszámban elért legtöbb pontot szerző versenyző Bordás Ágnes különdíjat nyert. Az úszó club a pontversenyben a 13. helyen végzett. A csapat tagjai voltak: Mizere Flóra, Dajka Dalma, Bubori Márkó, Tóth Mónika, Szécsi Anikó, Juhász Tamara, Cserháti Gyula, Cserháti Nóra, Vecseri Dorina, Tihanyi Fanni. Edző: Kádár Róbert és Vincze Edit.

 


 

Tízzel volt jobb a Martfű
 

2005. november 11.


Az előző fordulóban, Békéscsabán elszenvedett egy gólos vereség után a sportág kedvelői reménykedtek abban, hogy a Szentesi Kinizsi NB II-es férfi kézilabdacsapata hazai pályán pontot vagy pontokat szerez Martfű csapatától.

Jól indult az összecsapás, hiszen a hazaiak a mérkőzés első perceiben két gólos előnyt szereztek, 2-0 ide. A Szolnok megyei gárda öt perc alatt nem csak egyenlített, hanem átvette a vezetést is. Innentől kezdve a vendégek egy-két góllal mindig vezettek. Sikerült 10-10-nél utol érni a Martfűt, ám az első félidő végén mégis ők vezettek: 14-12.

Szünet után a Szolnok megyeieknél tovább tartott a lendület, a 27. percben már 11 góllal vezettek, 22-33 oda. A Szentes küzdött, harcolt, de eredménytelenül, nem sikerült a hátrányt tíz gól alá csökkenteni. Szentesi Kinizsi-Martfű 25–35.

A mérkőzés után Szaszkó Norbert edzőt kérdeztük:

- A négy mérkőzésre eltiltott Lovász Jánost a csapat nem tudta kellőképpen pótolni. Ön is így látta?


- Nem csak arról van szó, hogy nem tudta pótolni, hanem most jön ki a srácokon a hosszú menetelés fáradtsága. Valóban megéreztük azt is, hogy nincs átlövőnk. Fáradt volt a csapat, senki nem találta önmagát. Nem volt igazi vezéralakja az együttesnek. Ha a második félidőt nem úgy tudjuk elkezdeni, hogy nincs megfelelő előny, akkor nem tudjuk átvészelni az ilyenkor jelentkező hullámvölgyet. Ennél már csak jobb lehet.

D. V. Z.

 


 

Idegenben nyertek
 

2005. november 11.


Az UTC elleni hazai siker után Szentmihályon is nyerni tudott a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgócsapata. A Kinizsi Birkás és Hidas góljaival a félidőben már 2-0-ra vezetett. Bozóki Zoltán vezetőedző később döbbenten vette tudomásul, hogy a szünetet követően tizenhét perc alatt fordítottak a hazaiak. A végére aztán mégis a vendégek kispadja lett kényelmesebb, ugyanis Lakatos és Bakai is bevette a szentmihályiak kapuját, így 4-3-ra nyert a Kinizsi. Bozóki edző szerint a mezőnybeli teljesítmény, valamint a helyzetek alapján is megérdemelt szentesi győzelem született. Fájó viszont, hogy mindhárom hazai gólt pontrúgás előzött meg. Szombaton kora délután az élbolyban tanyázó Székkutas lép pályára a Kinizsi ellen. A mérkőzés 13 óra 30 perckor kezdődik a Pusztai László Sporttelepen.

H. V.

 


 

Vereség - emelt fővel
 

2005. november 11.


A Vasas után egy másik "nagy hallal", az Eger gárdájával hozta össze a sorsolás szeszélye a Legrand-Szentesi VK férfi vízilabdacsapatát a második fordulóban. A ligeti uszodában immár sátortető alatt fogadta a Legrand Gerendás György kiváló együttesét.


Bővebben


 

Sárarany
 Csen-csen gyűrű vándorúton

2005. november 11.


Már az ünnepek előtt, Karácsonyra készülve nagy értékű hamisítványok forognak a piacon. Pecsét és karikagyűrűkhöz kézalatti értékesítéssel lehet hozzájutni. Az értékét tekintve nagy, 14-18 karátos jellel ellátott gyűrűkről van szó. A szakértő azonnal megállapíthatja, hogy egyáltalán nem azok, aminek látszanak, hiszen durván vésett monogram látható az "ékszerek" tetején, vagy éppen Mercedes autójel, s egyebek. Nagy súlyúak, és nagy méretűek. Egyrészt kézalatti értékesítéssel jutnak hozzá az ügyfelek, elsősorban kocsmák, játékgépes termek környékén - mondja a szerkesztőségünket felkereső szakértő, aki közel tíz éve foglalkozik ékszerrel, becsüsként és ötvösként. Majd még hozzáteszi:

- Gyenge hamisítványok ezek. Romániából, keletről jövő réz tárgyak, szépen felszínezve, kidolgozva. Másképp csillog, mint az arany, de az egyszerű embert meg tudják téveszteni vele. Úgy tesznek, mintha az utcán találták volna meg - ez az általános mondat, amikor behozzák az üzletbe a gyűrűt. Ezzel szeretnék eloszlatni a gyanút a hamisítványról. De nagy szerencsém van ma! - mondják.

Mint hallhattuk, aránylag potom összegért adnak túl rajta. Ha eladásra kínálják, 2 ezer és 12 ezer forint között szablyák meg az árát. A szakember azt javasolja mindenkinek, ha kéz alatt vásárol, becsültesse fel, vigye el azt szakértőhöz. Zálogházakban ingyen is véleményt mondanak az adott tárgyról.

- Rossz látni, ahogy megkárosítják az embereket - mondja. Van olyan nap, amikor háromszor megfordul ugyanaz a tárgy az üzletben. Ahogy kiszámoltam, 50-60 ezer forint a káruk ezeknek az embereknek. Kis szélhámosságnak tűnik, de nagy garázdaság húzódik mögötte.

(lovas)

 


 

Cselgáncs
 

2005. november 11.


A Pollák DSE cselgáncsosai az elmúlt napokban Miskolcon és Grazban is versenyeztek. Az első helyszínen rendezett diák "B" országos bajnokságon Kalydy Patrícia (-49 kg) második, Gila Nóra (+49 kg) ötödik és Csó Regina (+49 kg) hetedik helyezést ért el.

Az ausztriai nemzetközi judo versenyre 8 országból érkeztek cselgáncsozók. A Pollákosok eredménye: U 11 év alatti korcsoportban első Kürti Varínia (-44 kg), második Valkai Béla (+50 kg), ötödik Gila Ádám (-36 kg). U 13 év alatt első Kalydy Patrícia (-48 kg) és Őri József (-50 kg), ötödik Kürti Varínia (-40 kg), hetedik Gila Nóra (-52 kg). U 15 év alatt első Juracsek László (-45 kg). U 17 év alatt első Bodó Ádám (-66 kg), harmadik Juracsek László (-48 kg).

 


 

Nagyjaink sírjánál
 

2005. november 11.


A szentesi önkormányzat évekkel ezelőtt határozta el, hogy rendbe hozatja a település neves szülötteinek síremlékét a fővárosban. A halottak napi emlékezés jegyében küldöttség utazott Budapestre, a Fiume úti temetőbe. Itt található a Kurca partján 1809-ben született történetíró, csanádi püspök, később vallás- és közoktatásügyi miniszter, Horváth Mihály nyughelye is, amit már évekkel ezelőtt hozatot rendbe az önkormányzat. Ebben az évben sikerült felújítani az 1823-ban Szentesen született színész, Tóth József sírját is.

A városi küldöttség a temetői látogatásakor az Alföld festőjének, Koszta Józsefnek a sírjára is tett virágot.

 


 

Izgalmas végjáték
 

2005. november 11.


A futsal.hu internetes lap szerint kiváló mérkőzésnek ígérkezett a Leg-rand Szentes-Gödöllő bajnoki összecsapás. Igazuk lett a szerkesztőknek, valóban élvezetes, remek ira-mú találkozót láthattak a sportág szentesi rajongói.

A Legrand azzal a céllal lépett pályára, hogy a bajnoki pontok begyűjtésén túl bizonyítsa: csak kisiklás volt a Csömör ellen 8-4-re elvesztett derbi. Az is bizakodásra adhatott okot, hogy a fővárosi mérkőzés hét szentesi hiányzójával szemben ezen a hétfőn mindöszsze ketten nem álltak Koncz Zsolt játékos-edző rendelkezésére. Ellentmondást nem tűrően, hatalmas iramban "darálta" végig az első félidőt a Legrand. A gödöllőiek hamar el is vesztették a fonalat, nem tudtak érdemben hozzászólni a hazaiak nagyszerű játékához. 5-0-ra is vezetett már a Szentes, amikor a vendégek megszerezték szépítő találatukat, ennek ellenére senki nem gondolta volna, hogy ezen az összecsapáson lesz még izgulni valója a hazai publikumnak. Lett. A második játékrész első tíz percében magához tért a Gödöllő, felzárkóztak 5-4-re a látogatók. Szerencsére újra rendezni tudta sorait a Leg-rand, ha pedig már mindenki verve volt, akkor a kapus Varga Krisztián hárított bravúrosan. Végül Szarvas Zsolt szerezte meg csapata hatodik, önmaga második gólját, amire már nem érkezett válasz az ellenfél részéről. A 6-4-es siker azt jelenti, hogy a Legrand továbbra is tartja a lépést az élbollyal, 13 ponttal az ötödikek a tabellán Kerepecz-kiék.

Hétfőn este a Kanárik vendége lesz a Szentes, a hét közepén pedig futsal Magyar Kupa mérkőzésre utazik a csapat. A doma-széki kupacsata tétje a legjobb nyolc közé kerülés, ami nem teljesíthetetlen elvárás a gárdával szemben.

H. V.

 


 

Családi események
 

2005. november 11.


Született:
Dancsó Antalnak és Nagy Erikának (Táncsics M. u. 10.) Bernadett Erika, Csákó-Balogh Antalnak és Kiss Klára Zsuzsannának (Dózsa Gy. u. 94.) Veronika Anna, Kalamusz Endre Róbertnek és Cziczka Barbarának (Honvéd u. 25.) Brenda nevű gyermeke.

Házasságkötés nem volt.

Elhunyt: dr. Sipos Ferenc (Petőfi u. 1.), Szabó Béla Attiláné Mikula Éva (Móricz Zs. u. 5.), dr. Pék Józsefné Márton Ilona (Apponyi tér H. ép.), Fekete Lászlóné Bujdosó Rozália (Alkotmány u. 1.), Szalkay Józsefné Insperger Veronika (Jókai u. 11.), Berkes Jánosné Soós Mária Magdolna (Kossuth u. 28/A), Kajtár Jánosné Janó Mária Magdolna (Jókai u. 129.), Sarusi-Kiss Mihályné Benedek Etelka (Rákóczi F. u. 75/A), Szanyi János (Pet-rovics u. 1/A), Bakai Gáspár (Csongrád, Gr. Andrássy u. 16.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz