<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. november 11.

 
Kefírhabos paradicsomleves

Hozzávalók:
60 dkg paradicsom, 1 piros húsú paprika, 1 burgonya, 1 szál zellerlevél, fél sárgarépa, 1 dl kefír, 4 ek. tejszín, 1 ek. vaj, 7 dl zöldségleves (leveskockából), 2 zsemle.

Elkészítés:
Vágjuk kisebb kockákra a héjától megtisztított paradicsomot, a paprikát és a többi zöldséget. Pirítsuk meg vajban, sózzuk meg, és öntsük fel zöldséglevessel. Főzzük 20 percig, majd hagyjuk langyosra kihűlni. Ezután összeturmixoljuk. A tejszínt felverjük habnak és hozzákeverjük a kefírhez. A zsemléket felszeleteljük és megpirítjuk. Tálaláskor a krémleves tetejére kefírhabot teszünk, mellé pirított zsemleszeletet adunk.

Narancshab


Hozzávalók:
Fél csomag vaníliás pudingpor, 1 dl tej, 1 ek. kristálycukor, 3 dl tejszín, 2 narancs, fél dkg zselatin.

Elkészítés:
A vaníliás pudingporból vaníliakrémet főzünk, majd lehűtjük. A zselatint beáztatjuk fél deci hideg vízbe. A tejszínből habot verünk. A narancs levét kicsavarjuk, de a rostjait is hozzátesszük. Hozzákeverjük a vaníliakrémet és a felmelegített zselatint. Majd a tejszínhab egy részével csomómentesen elkeverjük, a többit pedig lazán beleforgatjuk. Pohárkehelybe adagoljuk, narancsgerezddel díszítjük.

Márton-napi sült libamell


Hozzávalók:
4 fél kicsontozott, bőrös libamell, 1 kk. Provence-i fűszerkeverék, 2 ek. olaj, só, bors, 4 szelet füstölt szalonna (bacon).

Elkészítés: A libamelleket leöblítjük, bedörzsöljük a fűszerkeverékkel, meglocsoljuk az olajjal, lefedjük és 1 órára a hűtőszekrénybe tesszük. A libamellek bőrét bekockázzuk, bőr nélküli felüket megszórjuk sóval és borssal. A hús alól leöntött pácolajban megsütjük a szalonnaszeleteket, félretesszük. Bőrös felükkel lefelé a zsiradékba rakjuk a melleket, 10 percig mérsékelt tűzön sütjük. Ekkor lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 10 percig pihentetjük.

Tálaláskor a libamellekről lehántjuk a bőrt, rézsútosan felszeleteljük őket, tálra rendezzük a melldarabokat, sült szalonnával díszítjük. Burgonyapüré illik hozzá.

Jó étvágyat!


<<< Vissza