<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. november 11.

 
Csökkent a tételes eho

November 1-jétől 3450 forintról 1950-re mérséklődött a tételes egészségügyi hozzájárulás havi mértéke. A kedvező hatást legkorábban decemberben, a novemberre vonatkozó adó- és járulékkötelezettség teljesítésekor fogjuk megérezni.

Megváltozott a munkanélküli segélyezés rendszere


November 1-jétől álláskeresési megállapodást kell kötni a regisztrált munkanélküliekkel a foglalkoztatási törvény most hatályba lépő módosítása szerint. Az álláskeresési megállapodásnak tartalmaznia kell, hogy a munkanélküli hogyan tartja a kapcsolatot a munkaügyi kirendeltséggel, mit kíván tenni mielőbbi elhelyezkedése érdekében, és mikorra próbál meg állást találni. A munkanélküliek járadéka elnevezés álláskeresési járadékra, illetve álláskeresési segélyre változik. A járadék folyósításának első szakaszában, amely a járadékos idő fele, de legfeljebb három hónap, nem lehet kevesebb a minimálbér 60 százalékánál, a felső határa viszont elérheti a minimálbér dupláját. A járadékos idő további részében egységesen csak a minimálbér 60 százaléka a járadék. A járadékos időt úgy kell kiszámítani, hogy öt nap munkaviszony egy nap járadékos időt jelent. A járadékos idő legfeljebb háromnegyedév lehet.

Egészségbiztosítási kártya az E111 helyett


Az európai egészségbiztosítási kártyát váltotta fel november 1-jével a hazánk uniós csatlakozása óta használatos E111-es nyomtatvány. A dokumentum az unió tagállamaiba utazó magyar biztosítottak számára igazolja társadalombiztosítási jogviszonyukat, ennek birtokában ingyenesen juthatnak hozzá az orvosilag szükséges ellátásokhoz. Az egységes kártya felhasználhatósága és igénylése teljes egészében megegyezik a korábbi nyomtatványéval.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.


<<< Vissza