<<< Vissza

Finn gyerekek a Petőfiben

2005. november 11.

 
Október végén Finnországból, a kaarinai VEI-TENMÁEN iskolából látogattak városunkba diákok. A Koszta József és a Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói és nevelői fogadták a vendégeket.

Az itt töltött hat nap észrevétlenül és nagyon gyorsan eltelt. Barátságok kötődtek, a gyerekek megismerkedtek egymás életével, szokásaival a közös programok során.

Csütörtökön a Koszta iskola látta vendégül, míg pénteken a Petőfi Sándor Általános Iskolába látogattak a vendégek. Aktívan bekapcsolódtak a kézműves foglalkozásba, de élvezték az angol- és az énekóra vidám hangulatát is. Az alkotás öröme határtalan, nem feltételez különösebb nyelvismeretet. A kommunikáció hivatalos eszköze ugyan az angol nyelv volt, de mindkét részről előkerült a legősibb eszköz: a kézzel-lábbal történő magyarázkodás is. Az angolórán a házigazda gyerekekkel közösen oldották meg a feladatokat, beszédhelyzeteket. Újdonság volt számukra az alsó tagozatos énekóra, hiszen most a valóságban is megfigyelhették az általuk is ismert Kodály-módszer eredményét.

A szünetekben az iskola diákjaival sikerült kapcsolatot teremteni, hiszen az angol nyelv most a híd szerepét töltötte be a fiataloknál. Beszélgetés, kosárra dobás és egyéb udvari játékok nagyon gyorsra állították az idő kerekének forgását. Alig maradt egy kis idő arra, hogy a vendégekről és vendéglátókról néhány fotó készüljön az iskola környékén és udvarán.

A délután a közös gála jegyében zajlott. A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola hangversenyterme zsúfolásig megtelt érdeklődőkkel. Itt a két házigazda iskola tanulói kedveskedtek a vendégeknek kórusművekkel, tánccal, verssel, akik a műsor második felében finn és magyar nyelven előadott dallamokkal viszonozták ezt.

A hétvége egy része a fogadó családoknál telt, illetve iskolánkkal Szegedre és Ó-pusztaszerre látogattak a vendégek, ahol ámulattal nézték a Feszty Körképet, és a tanyai iskola tantermében rögtönzött énekórán énekelték a "Kispiricsi falu végén" kezdetű népdalt.

Szegeden megyénk további nevezetességei nyújtottak feledhetetlen élményt számukra. Csodálattal nézték a szegedi katedrális gyönyörű belsejét, és szinte önfeledt éneklésbe kezdtek. A téren örömmel hallgatták az általuk is ismert órajáték dallamát (Szeged, híres város), melyet ők is énekeltek a koncertjükön.

A gazdag programból még ki kell emelni a Szent Anna templomban felcsendülő "Kórusmű XVI. Benedek Pápa tiszteletére" című művet, melyet Ari Hynynen zeneszerző és karmester írt. Ez egyben ősbemutató is volt.

Hétfőn Gyula nevezetességeit látogatták meg, ahová a Koszta iskolások kísérték.

A gyorsan elröppent napok után november 1-jén élményekkel gazdagon indult a csoport haza.

Kis-Rácz Antalné
munkaközösség-vezető


<<< Vissza