<<< Vissza

Sok mozgás, diéta és gyógyszeres kezelés
Drasztikusan emelkedik a cukorbetegek száma

2005. november 11.

 
A Cukorbetegek Világnapja alkalmából november 4-én délután a szentesi Cukorbetegek Egyesülete ünnepi rendezvényt tartott a Pankotai Agrár Rt. ebédlőjében. Az egyesület vezetője, dr. Szerb János belgyógyász főorvos, diabetológus nyitotta meg az ülést.

- Nagy esemény ez városunkban és egyesületünk történetében - kezdte. Több mint egy évtizede jövünk össze, hogy megemlékezzünk a világnapról. Az Európai Diabétesz Szövetség 1991-ben november 14-ét jelölte meg, hogy a cukorbetegek nagy seregszemléje legyen, és felhívja a világ figyelmét arra, hogy egy olyan világjárványról van szó, amely feltartóztathatatlanul tör előre. Ez volt az indíttatás arra a demonstrációra, ami jelenleg is feladatunk, hogy képviseljük a cukorbetegek érdekeit ország és világ előtt. Nem elég évente egy napon emlékezni, és utána elfelejteni a betegséget, hanem egész évben kampányszerűen kell rendezvényeket szervezni, hogy felrázzuk a nemzeteket. Több százmillióra becsüljük a cukorbetegek számát a világon. Egy amerikai statisztika szerint néhány év alatt a 20 és 40 éves korosztályban 20-25 százalékkal emelkedett a cukorbetegek száma, Magyarországon a serdülőkorúak között a 2-es típusú cukorbetegség kezd növekedni. Mi okozza ezt? A mozgásszegény életmód, a helytelen táplálkozás, a stressz. A cukorbetegeket diszkriminálja a társadalom: nem veszik fel őket a munkahelyekre, ha megtudják, hogy cukorbetegek, elbocsátják őket, így életük kilátástalan lesz. Csak a nemzeti összefogás, a Nemzeti Diabétesz Program teremtheti meg a lehetőséget.

Dr. Gyimesi András főorvost, a Diabétesz Társaság vezetőségi tagját már két ünnepségen vendégül látta az egyesület. Mostani - vetítéssel egybekötött - előadásának központi kérdése az volt, hogy vajon jobbak-e a lehetőségek ma a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére, mint néhány évvel ezelőtt. Az idei világnap jelmondata: "Mindenekelőtt gondoljon a lábára, előzze meg az amputációt!" Sokkoló ez a mondat, de benne van a megelőzés, ami egy lehetőséget jelent.

A betegség szövődményeit nem tudták eddig befolyásolni. Világszerte a legtöbb ember daganatos betegségben vagy a keringési rendszer betegségében hal meg.

Öt pontban foglalta össze a főorvos, hogy miért jobbak a 2-es típusú diabétesz kezelési esélyei ma, mint korábban. Többet tudnak róla és gyakoribb a háziorvosi kiszűrés is. A korai felismerés esély a hatékonyabb beavatkozásra. Javult a betegek szakmai ellátása, és növekednek a betegséggel kapcsolatos ismeretek. Megváltozott a kezelési szemlélet, a célérték elérésére törekednek, és ma már hatékonyabb antidiabetikus kezelési lehetőségek vannak. Fontos a megfelelő életmód terápia, vagyis a testmozgás és a diéta.

Az előadás után ünnepi műsor szórakoztatta az egyesület tagjait. Fellépett többek között a Szilver táncegyesület standard és latin táncokkal, valamint a szegvári Szépöregkor magyar tánc és népdal együttese, hallhattunk verset és prózai jelenetet. Diétás vacsora elfogyasztásával zárult az idei rendezvény.

M. A.


<<< Vissza