<<< Vissza

Harmincöt éves a kertbarátkör

2005. november 11.

 
Idén ünnepli megalakulásának 35. évfordulóját a Király István Kertbarátkör. 35 év egy ember életében, az ifjúság, a bohóság végét jelenti, a több mint három évtizedet egy házasságban eltölteni már szép eredmény, míg ugyanez az idő egy civil klub életében komoly fegyvertény.

Annál is inkább, mert közben rendszerváltozással, glo-balizációval, elidegenedéssel kellett megbirkózni. Ez alatt az idő alatt három elnök képviselte a klubot: 1970 - 1990 között Király István, 1991-95. között Gulyás János, 1995-től pedig jómagam. A taglétszám a '80-as években 100-120 fő, a '90-es években 70-80, jelenleg 50-60 fő között mozog.

Több mint kétezer rendezvény, nyolcszáz szakmai előadás, kirándulások, kiállítások sokasága jellemezte az időszakot. Előadóként több neves egyetemi és főiskolai professzor, tanár járt itt, hasonlóképpen sok megyei és országos állami vezetőt is vendégül láttunk.

Ötször vettünk részt az Országos Mezőgazdasági Kiállításon, ahonnan nagydíjat illetve vásárdíjat hoztunk el. Elvittük és bemutattuk a szentesi zöldségeket, gyümölcsöket az ország több pontjára, például Pécsre, Miskolcra, Debrecenbe, Szegedre. Többször Szentesen, a mi rendezésünkben tartották a dél-alföldi kertészek tanácskozását. Király Pista bácsi így emlékezett vissza a kezdetekre: "A '60-as évek végén jártunk a könyvtárba nyolcan-tízen olyanok, akik ugyanazokat a szakkönyveket, folyóiratokat olvasgattuk. Abban az időben egyre többet hallottunk a kertbarát mozgalomról. Még a napilapok is közöltek néhány soros hírt egy-egy kertbarátkör megalakulásáról. Az akkori könyvtárigazgató, Berezvai Lajosné erősen biztatott, hogy alakítsunk mi is egy ilyen kört. 1970. október 12-én, 32 taggal a könyvtárban megalakítottuk a szentesi kertbarátkört. Három tagú vezetőséget választottunk, Bozó Sándor, Nyiri József és Király István. Én lettem az elnök és ezt a címet többször újraválasztással elég sokáig (20 év) viseltem. Ez volt a kezdet."

Érdekes Gyuró Ferenc professzor véleménye Király Pista bácsiról, 1990-ből: "Pista bácsi, ahogy Szentesen és országszerte szólítják, szép eredményeket ért el e mozgalom népszerűsítésében. Soha nem volt kisebbségi érzése jó nevű professzorokkal, tudósokkal, országos vezetőkkel szemben, ha kertbarát mozgalomról volt szó. Mindenki első szóra vállalt előadást nála Szentesen. És közben teltek az évek, a test korral járó kopásait a lelkesedés pótolta és Pista bácsin nem látszott meg a 70, majd a 80 év. Kortalanná vált. Pista bácsi a szívét, mint Kőműves Kelemen, beépítette a mozgalomba, a zöldségekbe, gyümölcsökbe, a jóízű borokba és a színpompás virágokba."

Az alapítók által elhatározott célok és működési elvek sohasem változtak. Ez a klub mindig politikamentes maradt, a keretet, a növényeket szerető embereket várta és várja a mai napig. Mindig nyitott volt, azaz rendezvényeire bárki most is bejöhet, természetesen tagként is be lehet lépni. Kezdetektől minden hónap második és negyedik hétfőjén, 18 órakor tartjuk az összejöveteleket a Móricz Zsigmond Művelődési Házban, ahol a kertészeti ismereteken (metszés, táp-anyagutánpótlás, növényvédelem, kerttervezés, madarak, méhek, környezetvédelem, stb.) túl egy-egy kulturális vagy egészségügyi előadást is meghallgathatunk.

Sokat kirándulunk - most a bortúrák a legnépszerűbbek - évente többször zenés összejövetelt is szervezünk. Nagyon jó a kapcsolatunk
a vajdasági Temerinnel, Csongráddal, Kiskunhalassal, Miskolccal, stb. Ők is, mi is sokszor látogatjuk egymást. Aktív szerepünk volt a lecsófesztivál elindításában, négy év óta részt veszünk a szervezésében, az ország különböző részéről hívjuk a résztvevőket.

Továbbra is várjuk a kertet, természetet szeretőket, különösen a fiatal- és középkorosztály képviselőit a "kertészkedj, barátkozz, művelődj" hármas jelszó jegyében.

Dr. Horváth István
Király István Kertbarátkör
elnöke


<<< Vissza