<<< Vissza

Jelentős beruházások a Hungerit Rt.-nél

2005. november 11.

 

Csizmár Gábor miniszternek (középen) Magyar József vezérigazgató mutatta be az üzemet, Farkas Sándor országgyűlési képviselő társaságában. Fotó: Vidovics

A 15 éves Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Rt. idén hajtotta végre eddigi legnagyobb beruházását, több mint 1 milliárd 300 millió forint összértékben. Ezzel egyidejűleg 41 új munkahelyet hozott létre a Csongrád megye legnagyobb foglalkoztatójaként számon tartott, 1550 főt foglalkoztató cég.

Magyar József vezérigazgató az átadó ünnepségen elmondta, hogy több beruházás közül SAPARD pályázaton elnyert pénzből és önerőből, összesen 650 millió forintból valósult meg a komplett ivóvíz-, csatornarendszer és szennyvízkezelő cseréje. A vízkezelő megépítésével lehetővé vált, hogy ezen túl minden üzemrészben azonos minőségű ivóvíz kerüljön. A szennyvíztisztító telepről kibocsátott, előzetesen fiziko-kémiai eljárással kezelt szennyvíz paraméterei mostantól megfelelnek a legszigorúbb EU-s környezetvédelmi előírásoknak. Tájékoztatása szerint a cég annyi szennyvizet bocsát ki, mint Szentes egész lakossága és ugyananynyi ivóvizet használ fel. A szennyvíz minőségével a cégnél eddig sem volt probléma, az új beruházás a későbbi növekedés és a biztonságos működés érdekében készült.

A már megépült új üzemrészen kívül az üzemek között új átjáró folyosó épült és a térlefedés is megvalósult. A szintén SAPARD támogatással megvalósult beruházások értéke 136 és fél millió forint. A különböző pályázati forrásokat saját tőkével kiegészítve nagyteljesítményű vákuumfóliázó és védőgázas csomagológépek, illetve egyéb termelő-berendezések, emelővillás targoncák vásárlására fordították. Ugyancsak pályázati forrásból újult meg a vállalat számítógépes hálózata. Az önerős beruházások között legjelentősebb az új, Csongrádon megnyitott Hungerit mintabolt.

- Mindig arra törekedtünk, hogy megfeleljünk a higiéniai, egészségügyi, környezetvédelmi és munkavédelmi előírásoknak - mondta a vezérigazgató. Most is ez volt fő célunk, és ezzel hosszú távon szeretnénk biztosítani az itt dolgozók jó munkakörülményeit, lehetőségeit. A beruházás úgy készült el, hogy az üzemnek egy percig sem kellett leállni. Ezért külön köszönet a beruházóknak, hogy magas színvonalon jó munkát végeztek, s határidőre elkészültek vele.

Mint megtudtuk, a 15 évvel ezelőtt alakult cég 150 fővel kezdte a munkát és 800 millió forint volt az árbevétele. A ma 30 milliárd forintos árbevétellel dolgozó Hungerit Rt. adózás utáni nyeresége idén 500 millió forint körül várható: a madárinfluenza híre mintegy 100 millió forint eredménykiesést okozott a társaságnak. A Hungerit Rt.-nél évente 50 ezer tonna állatot vágnak le.

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter az üzemavatáson kiemelte: átalakulás figyelhető meg az élelmiszer-feldolgozó iparban. Megszűnnek azok a cégek, amelyek nem képesek biztonságos technológiával olyan termékeket előállítani, amelyeket a vásárlók egyformán elfogadnak minőségben és árban. A Hungerit Rt. esetében az állam 70 millió forinttal támogatta a munkahelyek megőrzését.


Csizmár Gábor miniszter kíváncsi volt az üzemben folyó munkára is. Fotó: Vidovics Ferenc

– Az esemény jó példája annak, hogy a magyar gazdaság jó úton halad – lentette ki a miniszter. A Hungerit Rt. elismert magyar cég a világban, versenyképes, termékei az unióban is keresettek. A cégnél a hosszú távú gondolkodás érvényesül. A kormány szívesen támogat olyan cégeket, melyek munkahelyet teremtenek, úgy fejlődnek folyamatosan, hogy mind több családnak nyújtanak megélhetési lehetőséget.

Miután a miniszter ünnepélyes keretek között átadta a 100 százalékban magyar tulajdonban lévő cég ivóvíz és szennyvíztisztító üzemét, elmondta, hogy nagyon elégedett a vállalat technológiai, illetve biztonsági intéz-kedéseivel. Hangsúlyozta: "Mind a munkavállalók biztonságára, mind a termékek, az élelmiszerek biztonságára odafigyelnek. A Hungerit kitűnő minőségbiztosítási rendszerrel él, odafigyelnek a minőségre, az egészségvédelemre, az élelmiszerbiztonságra."

Farkas Sándor országgyűlési képviselő kiemelte a hosszú távú stabilitást, ami jellemzi a céget. Mint mondta, a Hungerit Rt. egy meghatározott pályán fejlődik, a térség legnagyobbja. A mai nehéz helyben ez nagy érték. Minőségi körülmények között minőséget termel, s benne van a dolgozók védelme is. Az országgyűlési képviselő hozzátette: a magyar mezőgazdaság kitörési pontjai között jelentős dolog a minél magasabb feldolgozottság, az ilyen áru értékesítése.

Szirbik Imre polgármester beszédében kitért arra, hogy a Hungerit Rt. mára összenőtt a várossal, és viszont. A számok sok mindent elárulnak: a városban foglalkoztatottak 13 százaléka a cégnél dolgozik, vállalkozóknak biztos piacot, bedolgozási lehetőséget ad. A város 1/6-dának biztos kenyeret adni komoly felelősség, ezért is fontos a városnak, hogy a Hungerit Rt. fejlődjön. A polgármester szerint e beruházásokkal a részvénytársaság a mostanában felfújt élelmiszer problémákat tökéletesen ki tudja küszöbölni, a vállalat teljesen izolált módon, teljesen higiénikusan tud működni.

Lovas József


<<< Vissza