<<< Vissza

Tóni bácsi konyhája

2005. november 4.

 
Pirított máj szőlőkörettel

Hozzávalók 4 személyre:
60 dkg sertésmáj, 1 nagy fej hagyma, 50 dkg szőlő, 3 ek. olaj, 2 dl száraz fehérbor, 1 ek. margarin, 3-4 zsályalevél.

Elkészítés:
A májat leöblítjük, eltávolítjuk róla a hártyákat, majd félbe vágjuk. A hagymát meghámozzuk, felkarikázzuk. A szőlőt megmossuk, leszemezzük, a nagyobb szemeket félbevágjuk.

Nagyobb serpenyőben felforrósítjuk az olajat, ropogósra pirítjuk benne a leöblített zsályaleveleket, majd félretesszük. Az olajban, élénk tűzön a májdarabokat megkapatjuk, majd aláöntünk 1 dl bort, borssal ízesítjük, mérsékelt tűzön félig lefedve 5-6 percig pároljuk. Csak a végén sózzuk, melegen tartjuk!

Egy másik serpenyőben felhevítjük a margarint, beletesszük a szőlőt, sózzuk, borsozzuk, fedő nélkül 1-2 percig forrósítjuk, hozzáöntjük a maradék 1 dl bort és összeforraljuk. A májat mély tálra rendezzük, köré szedjük a szőlőmártást és a pirított zsályalevelekkel díszítjük, azonnal tálaljuk. Burgonyapüré, párolt rizs illik hozzá.

Almás máglyarakás


Hozzávalók:
4 alma, 6 kifli, 1 citrom, 4 tojás, 15 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 3 dl tej, 5 dkg mazsola, 5 dkg vaj, kevés őrölt fahéj.

Elkészítés:
Az almákat negyedeljük, a magházát eltávolítjuk, cikkekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével és meghintjük mazsolával. A kifliket felkarikázzuk, tejbe áztatjuk, a tojássárgáját a cukorral és a vaníliás cukorral habosra keverjük. Az összekevert hozzávalókat egy vajjal kikent tűzálló tálba öntjük, elosztjuk rajta az almás keveréket, meghintjük fahéjjal, végül beborítjuk a többi masszával. 180 fokon 20 percig sütjük, majd a tetejére halmozzuk a habbá vert tojásfehérjét, és készre sütjük.

Jó étvágyat!


<<< Vissza