<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. november 4.

 
Adókedvezmények tervezése

Az adókedvezmények igénybevétele lehetőleg tervszerű, előzetes döntéseken alapuljon, mely során már a befizetésekkor gondoskodni kell arról, hogy az igazolás kiállításához szükséges adatokat hiánytalan megadjuk és optimalizáljuk a család által befizetett adó után igénybe vehető kedvezmények körét. Az adókedvezmények korlátja, hogy azok együttes összege legfeljebb az összevont adóalap adójának összegéig terjedhetnek, tehát többet nem igényelhetünk vissza, mint amit befizettünk, vagy be kellene fizetnünk.

A korlátozásokat figyelembe véve ajánlott mérlegelni, hogy a kedvezmények közül az adott adóévben melyik családtag által melyeket célszerű érvényesíteni ahhoz, hogy a családi költségvetés a legtöbbet nyerje. A teljes 100 ezer forint adókedvezmény évi 6 millió Ft jövedelemig vehető igénybe. Ez a közös értékbeli korlát a tandíj, a felnőttképzési díj, a számítógép (sulinet), számítástechnikai eszköz beszerzés, a mezőgazdasági őstermelő könyvelői díjkedvezménye, a szellemi tevékenység, a közcélú adományozás és a biztosítás után járó adókedvezményekre vonatkozik.

A kereten belül az adózó szabadon dönthet arról, hogy mely jogcímeken érvényesíti ténylegesen az adókedvezményt. A tandíj, a felnőttképzési díj és a számítógép beszerzés (sulinet) kedvezményénél, a családtagok közül annál érvényesíthető az adókedvezmény, akinek a nevére az igazolást kiállították. Tehát különös fontossága van, hogy kinek a nevére kérik az igazolás kiállítását.

A lakáscélú törlesztésnél is választhatnak a felek, hogy az adós vagy az adóstárs veszi igénybe a kedvezményt. A családi adókedvezménynél nem vagylagosság érvényesül, hanem megosztható a két fél között. A kedvezményre jogosító biztosításnál sem kell feltétlenül a kedvezményezettnek lennie a díj befizetőjének, akinek a nevére az igazolás szól.

Az adókedvezményekre további jövedelemkorlátok is érvényesülnek a pl. a felnőttképzés díja, valamint a számítógép, számítástechnikai eszköz után igénybe vehető adókedvezmény címén igénybe vett összeg együttesen legfeljebb 60.000 Ft-ot érhet el, amennyiben az adózó éves összes bevallott jövedelme a 3.400.000 Ft-ot nem haladja meg.

Ugyanez a jövedelemhatár érvényesül a lakáscélú hitelek kedvezménye után is, teljes egészében érvényesíthető (120.000 Ft) az adókedvezmény a 3.400.000 Ft-os határig, utána csak csökkentett öszszegben érvényesíthető az adókedvezmény, de egymillióval magasabb jövedelemig jár annak az adókedvezmény, akinek a házastársa az adóévben 6 hónapot meghaladó időtartamban volt gyermekgondozási segélyre jogosult, ha a házastárs egyben adós vagy tulajdonos társ is.

Amennyiben a 100.000 Ft-os keret nem fedez minden igénybe vehető adókedvezményt, arra is lehetőség van, hogy a tandíj, a felnőttképzési díj kedvezményét a tanuló a képzést követően érvényesítse.

Törőcsik Norbert mérlegképes könyvelő


06-(30)-680-48-17 vagy
06-(20)-321-57-50 telefonon vagy
az info@otthonok.hu e-mail címen.


<<< Vissza