<<< Vissza

A betegség gyógyítható

2005. november 4.

 
Minden tizedik nő megtapasztalja életében, hogy mit jelent az emlődaganat. Egyötödük a betegség igen agresszív, gyors lefolyású válfajában, az ún. HER2 pozitív emlőrákban szenved. Őket érintik azok a szenzációs tudományos eredmények, amelyekről az amerikai klinikai onkológusok nemrég megtartott éves találkozóján számoltak be Orlandóban.

A HER2 pozitív emlőrákos betegek újfajta, célzott biológiai kezeléséről van szó. Az áttéttet is adó, HER2 pozitív emlőrákos betegek között egy nagy klinikai vizsgálat kétéves utánkövetésének adatai szerint a célzott biológiai kezelés alkalmazásával a korábbiakhoz képest megduplázódott a hosszútávú túlélők száma. Két csoportba osztották a vizsgálatban a betegeket. Az egyikben a hagyományos kemoterápiát a célzott, HER2 ellenes biológiai terápiával kombinálták, a másik csoport tagjai a kemoterápiát kapták. Most, a kezelés megkezdése után három évvel, kétszer annyi beteg él még a kombinációs (biológiai plusz kemoterápiás) kezelésben részesülők közül, mint a másik csoportból (33 százalék szemben a 16 százalékkal). Az áttétes HER2 pozitív emlőrákos betegek kezelésében ezek az adatok igazolják a célzott biológiai terápia hatásosságát, és azt, hogy ma ez az első választású szer a betegségnek ebben az alcsoportjában.

Szintén a kongresszus nagy eseménye volt egy másik klinikai vizsgálatról szóló beszámoló, amikor a műtét után, a nem áttétes emlőrákos HER2 pozitív betegeknél (korai emlőrákos betegek) alkalmazták a biológiai kezelést. Egyik csoportjuknál a HER2 ellenes biológiai terápiával kombinálva alkalmazták a kemoterápiát, a másiknál a hagyományos kemoterápiát adták. A vizsgálat megkezdésétől számított 4 éves megfigyelési időszakban a kombinációs kezelésben részesülő betegeknél 50 százalékkal kevesebb volt a daganatos kiújulások száma, mint a másik csoportban.

Ezek az adatok tovább erősítik a célzott, HER2 ellenes kezelés alapvető fontosságát a HER2 pozitív emlőrákos betegek gyógyításában. Jelen pillanatban - ahogy a világon mindenütt - hazánkban is az áttéttel rendelkező, HER2 pozitív emlőrákos betegek számára elérhető (április elsejétől 100 százalékos TB-támogatással), de várható, hogy egy év múlva (az európai törzskönyvezés után) már a korai stádiumban lévő, áttéttel még nem rendelkező emlődaganatos betegek számára is javasolható lesz.

A HER2 gén a daganat kialakulásáért felelős gének egyike. Ha a gén terméke, a HER2 receptor fehérje túl nagy számban van jelen a daganatos sejtek felszínén, akkor beszélünk HER2 pozitivitásról. Ez a betegség agresszívabb lefolyását vetíti előre és rosszabb életkilátásokat jelent az érintettek számára, a HER2 negatív emlőrákos betegekhez viszonyítva. A daganat HER2 státuszát az emlőműtét során kivett szövetminta vizsgálata alapján a patológusok állapítják meg, és jutattják el az eredményt, a kezelést végző onkológusokhoz. Nagyon fontos lenne, hogy minden emlőrákműtéten átesett beteg esetében feltárják: van-e a daganatsejtekben HER2 túltermelődés, hiszen ennek elsőrendű fontossága van a kezelés megválasztásában. A probléma nagyságát jelzi, hogy hazánkban évente mintegy 6500 új emlőrákos beteget diagnosztizálnak. Nem véletlen, hogy az emlőrák elleni küzdelem kiemelt célja az Egészségügyi Minisztérium 2005-ös Nemzeti Népegészségügyi Programjának.


<<< Vissza