<<< Vissza

Lelki eredmények
Nem csak hívőkhöz szól az Új Hajtás

2005. november 4.

 
Tizenöt éve tevékenykedik önzetlenül az Új Hajtás 102 Közhasznú Egyesület, s az ifjúság körében végzett igényes erkölcsi és kulturális nevelő munkájukat október 23-án Városért emlékéremmel is elismerték.

A Közösség első csoportja 1991 első napján alakult, a Jézus Szíve egyházközség keretein belül. Az alapítók közé tartozik Hérány Ferenc, aki mai napig a közösség vezetője, őt kérte meg Kiss Béla atya, az akkori plébános a felsőpárti templomban, hogy beatzenész lévén, hozzon össze egy csoportot középiskolásokból. Hívők, vagy nem hívők, nem fontos, egy a lényeg: szeretettel, jószán-dékkal közeledjenek egymáshoz, s zenéléssel, beszélgetéssel alakuljon egy jó kis közösség. Hérány Ferenc azt meséli, egy hét gondolkodás után fiával egyszer csak megjelentek egy hittanórán, kongadobbal és gitárral. Az elnevezés ötlete szintén Béla atyától ered, bár a Hajtást az új jelzővel és a számmal később egészítették ki, ez utóbbi házszám, itt található maga a templom. A foglalkozásokon nem tanórákat tartottak, próbálták a tudást úgy tágítani, hogy közben közösségi szellem is kialakuljon.

Előadásaikon főleg a fiatalokat érintő problémákra keresték a választ, így foglalkoztak például a hittel, a bibliai értelmezésekkel, a párkapcsolatokkal, a generációkkal éppúgy, mint a pornográfiával, nudizmussal. Karácsonyi látogatásaik alkalmával kórházi betegeknek, állami gondozottaknak adtak elő műsort, beatmiséket, zenés darabokat írtak és játszottak nem csak hazánkban, de külföldön is. Tíz éve rádiós műsort is szerkesztenek, a 2003 óta a Rádió Szentes frekvenciáján fogható Hitpercek adását jelenleg négy stáb készíti egymást váltva hétről-hétre a Szent Anna plébánián kialakított kis stúdióban. Műsoruk nem csak hívőknek szól. A közösségvezető szerint a nem hívőknek is hiányzik, hogy figyeljenek rájuk, pedig a fiatalok ezt meg tudnák adni egymásnak. Havonta filmklubot tartanak az ifjúsági házban, nézeteiknek megfelelő filmeket vetítenek, ellensúlyozva a Született gyilkosokhoz hasonló filmeket, melynek végén a gyilkos pár szinte babérkoszorúval távozik. Előadásaikat követően mindig lehetőség nyílik az elhangzottak, látottak megvitatására. Ismerkedni, barátkozni a népszerű táncházban is lehet, melyet Aranyi Erzsébet vezet, s mely a filmklubhoz hasonlóan ingyenes.

1996-2000 között arról is ismert volt a Közösség, hogy regionális ifjúsági találkozókat szerveztek, "Egy hosszú nap Szentesen" címmel, de nyári táboraik nem szűntek meg.

2002-ben egyesületként jegyezték be a csoportot.

Munkájuk eredményessége abban mérhető, ami az egész egyházmegyében is ritkaságnak számít: a tizenöt éve működő közösség kiállta az idő próbáját, az alapító tagok egy része - mára 30-40 évesen - még mindig benne van, itt nem jönnek-mennek az emberek. Lelki eredményei vannak munkájuknak, fogalmaz Hérány Ferenc, amihez Nemcsényi János, az egyesület elnöke hozzáteszi: látják, hogyan változott a fiatalok életfelfogása, s keresztény, vagy harmonikusabb életvitelük alakulásához ők is hozzá tudtak járulni.

S, hogy munkájukat mások is észreveszik, bizonyítja a most kapott városi kitüntetés is. A Szent Anna Plébániához tartoznak, de az önkormányzattal is jó a kapcsolatuk, kapnak támogatást programjaikhoz, talán, mert munkájukkal a város élete is színesebb, vélik az egyesületben. Terveznek hospice-jellegű foglalkozásokat is: idősekről való gondoskodással, beteglátogatással, gyerekfelügyelettel bővítenék tevékenységüket, a pályázati és továbbképzési lehetőségek függvényében.

D. J.


<<< Vissza