<<< Vissza

Egy dáma Szentesről

2005. november 4.

 
Szentesről indult útnak, "félúton" Budapest felé megállt egy hosszabb időre Kecskeméten, hogy megalapozza jövőjét. Hajdú Katalin az Alföldön talált önmagára, és - ami egész életét meghatározta - egy EMBERRE (így csupa nagybetűvel), Benedek Pálra, az ismert izraeli újságíróra. De ne szaladjunk annyira előre az időben, hiszen a szentesi évek a hatvanas évekre esnek.

- Szép gyermekkorom volt Szentesen, ebben a gyönyörű kis városban jártam iskolába - mesélte Hajdú Katalin. Orvos szerettem volna lenni, aztán mégis másfelé vetett a sorsom, bár az egészségügyet így sem kerültem el, Kecskeméten évekig a betegekért dolgoztam. Itt alapítottam családot, két gyermekem született, Daniella és Dániel, akik nemrég léptek felnőtt korba.

- Két gyerek mellett hogyan válik valaki egy csapásra üzletasszonnyá?


- Azért ez nem egészen egy csapásra történt. Mondhatnám azt is, hogy hosszú évekbe telt, amíg átalakultam, ebben persze, mint annyi másban, sok szerepe volt a véletlennek. S, ne felejtsük el, történelmi sorsfordulót értünk meg a nyolcvanas évek végén, ami rengeteg ember életét gyökeresen megváltoztatta. Ebben az időszakban lép be az életembe dr. Benedek Pál újságíró, akinek az édesanyját szerencsére megismerhettem, és nála gyakran találkoztam Palival, aki akkor már Izraelben neves publicista volt. Egy fantasztikus emberről van szó, akiről elég, ha csak annyit mondok: bölcs, intelligens és emberi volt. Ő indított el új életembe, de sajnos már évek óta nincs közöttünk. Ma is nagy szeretettel gondolok rá. Ő hozzám mindig kedves volt, és fantáziát látott bennem, segítségével kóstolhattam bele az üzleti életbe. Többször jártam kint Izraelben magyar üzletemberekkel, nagyvállalkozókkal és államtitkárokkal. Jó iskola volt ez az időszak.

- Milyen benyomásai voltak erről az országról?


- Én mindig jól éreztem magam ezen a varázslatos helyen, ahol rabul ejtett a történelem közelsége. Jeruzsálemben megtapasztaltam mindazt, ami olvasmány-élményeimből szinte belém ivódtak. Az emberek szeretete és bölcsessége nagy hatással volt rám, ugyanakkor az összetartozás érzése is magával ragadott. A kemény üzleti stílusnak is tanúja lehettem, de annak is, hogy szavatartók voltak a partnerek. Sajnos már egy éve nem jártam Izraelben, de most újra elmegyek, kipihenni magam Angler Zoltán üzlettársammal. Remélem, találkozom egy csodálatos idegenvezetővel, Izsák Holczmannal is.

- Mivel foglalkozik most?


- Mediációval, azaz a peres ügyek bíróságon kívüli, békés úton, megegyezéssel történő lebonyolításával. Tavaly nyitottuk meg Budapesten az Első Magyar Mediátor Irodát, amelyen dr. Bárándy Péter, volt igazságügy-miniszter mondott nyitóbeszédet. Azóta perbeszéd helyett sok sikeres párbeszédet folytattunk az ügyfelek között, egyre többen ismerik meg Magyarországon munkánkat.

- Újabban már dámaként is emlegetik.


- Valóban, a nyáron tagjaivá fogadott a Jeruzsálemi Szent János Szuverén Máltai Lovagrend Autonóm Perjelségeink Szövetsége, amelyre a világ minden tájairól érkeztek vendégek a gödöllői Grassalkovich Kastélyba. A tíz jelölt között nyolc lovag és két dáma volt, valamennyien az üzleti és művészi élet elismert tagjai. Nagy felelősség ez, hiszen történelmi múltú rendről van szó, ahova nem jelentkezés útján lehet bekerülni, hanem a magisztrátus keresi az arra legérdemesebbeket. Nézik az életvitelt, a karitatív tevékenységet, ezért nagy megtiszteltetés, hogy rám találtak. Az évtizedek alatt egyelőre mindössze harmincöt magyart ért ez a kitüntető figyelem, ezért is vagyok büszke rá.

Hajdú Katalin ugyan nagyon elfoglalt ember, de azért igyekszik munkáján és családján kívül hobbijainak, az olvasásnak és az utazásnak is élni. Egy dáma Szentesről, aki élt a felkínált lehetőségekkel.

Temesi László


<<< Vissza