<<< Vissza

Kereskedő egy dinasztiából

2005. november 4.

 
A világ legfantasztikusabb édesapja. Ezt talán kevesen tudják Mészáros Zoltánról, a Hunor Coop Rt. elnök-vezérigazgatójáról.
Az elismerést oklevél is bizonyítja, melyet lányaitól kapott egy karácsonyon. Élete másik nagyon fontos kitüntetését október 23-án vehette át Szirbik Imre polgármestertől a városházán.

- A Szentes Városért Emlékérem nagy megtiszteltetés a számomra - meséli. Alapvetően csapatember vagyok. Ez így volt a sportban is, amikor még vízilabdáztam. Az elismerést köszönöm magam és csapatom nevében mindazoknak, akiknek eszébe jutottam. Köszönöm a családomnak, a munkatársaimnak, a barátaimnak, akik körülvesznek.

Harmadik generációs kereskedő. A múlt század elején Szentes egyik legszebb divatáruháza, a Kálmán és Vajda divatáruüzlet, a Kossuth utcán a nagyszüleié volt. A szülei is kereskedők voltak, édesapját a szövetkezetnél is elődjének tartja, a Szentes és Vidéke Áfésznál kereskedelmi osztályvezetőként dolgozott, majd a magánkereskedelemben is megmérettette magát.

Mészáros Zoltán így folytatja: - A feleségem közgazdász, de kereskedelmi vállalkozó, az öcsém is kereskedő, és zenész. A cégnél inasként kezdtem a jármű-alkatrész boltban a Nyíri-köz sarkán, innen kerültem ösztöndíjasként a főiskolára. De voltam élelmiszerboltban csemegés, zöldségstandos, majd később leltárellenőr, boltcsoportvezető, ügyvezető helyettes, területi ügyvezető, kereskedelmi főosztályvezető, elnökhelyettes és végül, elnök.

- Ma pedig a Hunor Coop Részvénytársaság elnök-vezérigazgatója. Elmondhatjuk, a cég nagy átalakuláson ment át.

- Mindent el akarunk követni, hogy a hazai kereskedők is meg tudják állni a helyüket az óriási, legyőzhetetlennek hitt multinacionális cégekkel szemben. Van egy csodálatos csapatom. Jó társak ebben a küzdelemben. Nélkülük nem működhetne ez a cég. Az életfilozófiám is az emberek iránti érzékenység. A multik nem fogják az óvodákat támogatni Szentesen, de a nyugdíjas intézményeket sem. Ez a csapat, ami a cégnél van, kiemelkedően karitatív, támogatói tevékenységet tud folytatni.

- A kitüntetéssel járó pénzjutalmat is nemes célra ajánlotta föl.

- A teljes összeget kiegészítve a székely árvízkárosultak javára ajánlottam fel. Át is utaltam a számlájukra. Arra gondoltam, a magyaroknak össze kell fogni, össze kell tartani, hogy minden segítséget megadjunk a rászorulóknak.

Mészáros Zoltán nem hagyta abba a tanulást sem, megszerezte másoddiplomáját a Budapesti Corvinus Egyetemen. Immár nemzetközi szakközgazdász. De nem csak műveli, oktatja is a szakmát. Tanított a Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakiskolában, és tanít ma is a Coop üzletláncon belül. Több száz vállalkozót oktatott a marketing feladatok elvégzésére.

- Milyen volt és milyen ma kereskedőnek lenni? Mennyiben változott a szakma? - teszem fel a következő kérdést, mire az elnök egy óriási sóhajtással válaszol:

- Hatalmasat változott - mondja. De, valahol az elv ugyanaz maradt, ami az én gondolkodásomban is benne van, hogy mindent a vevőért. Amikor áruhiány volt, ezt a cég dolgozóival együtt nem használta ki azt, hanem megpróbálta igazságosabban kezelni a dolgot. Ma, amikor iszonyatos árudömping van, hatalmas a konkurencia, talán most már jobban reflektorfényben van ez, és egyre többen hangoztatják, első a vevő, az ember, akit nekünk legjobb tudásunk szerint ki kell szolgálnunk. Ez jellemezte nagyapám, édesapám kereskedelmét, a háború előtti klasszikus kereskedelmet, ezt az üzleti filozófiát valljuk ma is.

- Mit tart eddigi sikerei között a legfontosabbnak?


- Azt, hogy a cég talpon maradt, bővül. A Hunor Coop Rt. ma már megyei cégnek minősül: Makótól Csongrádon át egészen Baksig, de szentesi központtal. Igazi sikereim az összetartó család, az összetartó kollektíva.

- A Szentesi Tenisz Klub elnöke. Összefogással két fedett teniszpályát építettek. Negyedik éve működik. Szereti a sportot?


- Első osztályban vízilabdáztam, ifjúsági válogatott voltam. Amikor Szolnokra kerültem a főiskolára, egy idő után a tanulás mellett döntöttem. A teniszhez Emese lányom révén kötődöm, vele fogtam ütőt először a kezembe, úgy szerettem bele a sportágba. Nővére úszott, lovagolt, futott. Az egész család síel. Ez a legkedvesebb sportunk.

Felvetődik a kérdés, vajon folytatódik-e a családi dinasztia? Melyik lányból lesz kereskedő? A válasz optimistán hangzik. Azt mondja: az esély mindkettőben benne van, a 19. évében járó Mariann bölcsészhallgató, a 15 éves Emese idén kezdte a gimnáziumot.

- A lecsófőző fesztivállal hagyományt teremtett.


- Lokálpatriótának tartom magam, itt születtem, itt nőttem fel, bárhol járok, igyekszem jó hírét kelteni a városnak. Korábban hallottam lecsófőző versenyekről, csodálkoztam is, hogy még nem karolták föl. Szentest, mint a paprika, paradicsom hazáját immár a lecsófőzés hazájának is tartják. Ez nemcsak az áfész, a részvénytársaság családi ünnepe, a város, az egész környék ünnepe is egyben. Természetesen folytatni szeretnénk.

Lovas József


<<< Vissza