<<< Vissza

Felsőoktatási ösztöndíj

2005. november 4.

 
Az önkormányzat ösztöndíj elnyerésére írt ki pályázatot a felsőoktatási intézmények nappali tagozatos hallgatóinak. A borítékot 143 fiatal vehette át a könyvtárban az őszi szünet első napján rendezett ünnepségen.

A felsőoktatásban tanulók részére korábban a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer biztosította a támogatást, ám az évek során bebizonyosodott: ez a rendszer nem megfelelő. A városi öszöndíj egyszeri összeg, így a diákok további lehetőségeket is megpályázhatnak.

A képviselő-testület három évvel ezelőtt lépett ki a Bursa Hungarica ösztöndíj-rendszerből, és alkotta meg a saját támogatási rendszerét a felsőfokú intézményben tanulók részére. A költségvetésben négy millió forintot különítettek el erre a célra. Az ösztöndíjat az őszi szünet első napján a könyvtárban osztották ki a főiskolásoknak és az egyetemistáknak.

Szirbik Imre köszöntőjében kitért arra, hogy a diákok ma a legkorszerűbb tudást szerzik meg. A főiskola és az egyetem azonban nemcsak a tudásról szól, hanem az életre szóló barátságokról is. A polgármester elmondta azt is, hogy a város, mint egy közösség igyekszik a családoknak segítséget nyújtani, hiszen más a szülő gondja egy óvodásnál és más egy egyetemistánál. A szülő pedig mindig azt érzi a legnehezebbnek, melyben él.

- Három éve kiléptünk a Bursából, mert sok diáknak beszámították az egyéb szociális juttatások közé, és elestek más lehetőségektől. A most kiosztott összeg nem nagy, de lehet, hogy elég néhány könyv megvásárlásához, a számítógép bővítéséhez, vagy egy külföldi utazás költségeinek kiegészítéséhez - mondta a polgármester.

- A pályázatokat a szociális osztályra kellett benyújtani - ismertette a pályázati feltételeket Lencséné Szalontai Mária osztályvezető. Öszszesen 145-en pályázó volt, közülük kettőnek utasítottuk el kérését az egy főer jutó magas jövedelemhatár miatt. Az ösztöndíjról szóló rendelet ugyanis ezt 29400 forintban határozza meg. Az egyszeri támogatás minimum összege 15 ezer, a maximum pedig 30 ezer forint. Ezen a szombaton 3 millió 870 ezer forintot osztottunk szét a 143 diák között.

Horváth Ildikó (képünkön) az egri főiskola kommunikáció-német szakán tanul. A közelmúltban nyert lehetőséget arra, hogy az erfurti egyetemen töltsön el 4 hónapot. Áprilisban utazik, s mint mondja, a most kapott városi ösztöndíjat is a külföldi utazásra költi majd. Két lezárt félévet kellett teljesítenie a főiskolai pályázathoz, ő most másodévesként már indulhatott. Azt még viszont nem tudja, mindez mibe fog kerülni, így "minden fillér számít". Ezért is örült annak, hogy a várostól is kap némi támogatást.


<<< Vissza