<<< Vissza

Megpezsdült a klubkoncert-élet

2005. augusztus 12.

 
A szentesi koncertszervezőknek nincs szükségük afféle nézőcsalogató trükkre, amit a fővárosi kollégáik alkalmaztak, épp a hamarosan városunkba látogató argentin Argies budapesti fellépését propagálva. Az ajánlat - közvetlenül - a hölgyeknek szólt. Lényege a belépőjegy ára és a lányok által viselt ruhadarabok száma közti fordított arányosság. Íme a hirdetmény vége. "Topless: a belépés ingyenes. Ha ruha nélkül jössz, fizetünk egy italt."
Ismétlem: ez az, ami Szentesen nem lesz mostanában! (Már csak azért sem, mert kifelé haladunk a nyárból.) Valószínűleg a Süss Fel Nap ötlet-emberei sem gondolták komolyan, hogy bárki is bevállal ilyesmit. A reklámfogás azonban elérte a célját: felfigyeltek rá.

Nálunk az ilyesféle hírverés nélkül is működnek a dolgok. Legfrissebb példa rá az augusztus 6-i buli a Mátyásban. A két spanyol metálcsapat koncertjén a komoly konkurenciát jelentő, ingyenes Körös-toroki Napok ellenére szép számú látogató vett részt, így aztán nem csoda, hogy az remekül sikerült.
Arra a kérdésre, hogy mért sikeresek Szentesen (is) a klubkoncertek, nem adható egymondatos válasz. Első és elengedhetetlen adalék a szervezők lelkesedése, valamint a kiterjedt nemzetközi kapcsolataik. (Jelenleg többen is dolgoznak a külföldi együttesek "importján" .) Nem elhanyagolható szempont (sőt), hogy két szentesi zenekart már visszahívtak a hazájukba az itt fellépett külföldiek. Általános jelenség továbbá, hogy az élő zene - hosszabb idő után - ismét felszálló ágba került. (Erről nemrég, a paksi fesztiválon beszélgettünk a blues "fenegyerekének" titulált Ferenczi Gyurival, aki egyébként több hangszeren is kiválóan játszik.) Az örömteli tendenciával együtt egy másik összetevő is a klubkoncertek szerveződésének irányába hat, nevezetesen, hogy a világhírű együttesek hazai fellépéseire szóló jegyek már-már megfizethetetlenül drágák. Továbbá, a jelentősebb fesztiválok, például a Sziget árai (a "bentlakás" költségeivel) sem az átlagos magyar fizetésekhez szabottak már. Az igény azonban úgy is megvan az érdekes koncertekre, hogy nem feltétlenül a "név" jelenti hozzájuk a vonzerőt.

Ennek szellemében augusztus 17-én, szerdán tehát különleges esemény színhelye lesz a Jómadár Söröző, hiszen először érkezik dél-amerikai zenekar Szentesre. Az Argies a punk legnemesebb hagyományait képviseli. A Clash irányvonalán mozognak, vagyis azon, amelyik zeneileg a legösszetettebb és legötletesebb, épp ezért komoly hangszeres tudást igényel. Mindezt pedig úgy képesek elővezetni Maradona honfitársai, hogy az minimum egy energiabomba erejével hat! Az argentinok előtt két szentesi csapat, a Nincs Igazság és az Erotikus Görények lép a színpadra. A koncert bizonyára maradandó élmény lesz nekik is, csakúgy, mint a közönségnek.

Olasz Sándor


<<< Vissza