XXXVI. évfolyam 32. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Ezüstérmesek lettek
 

2005. augusztus 12.


A portugáliai Portóban rendezték meg a női ifjúsági vízilabda Európa-bajnokságot. A válogatottba négy szentesi lány is meghívást kapott, Brezovai Dorottya, Dalmády Szandra, Hegedűs Renáta és Huszka Zsuzsanna. A döntőbe veretlenül jutott a magyar válogatott, az aranyéremért az orosz csapattal mérkőztek meg, az eredmény 16-8 lett, ami a második helyet jelentette. Így a Hungerit-VK játékosai ezüstéremmel tértek haza.

(Fotó: Vidovics)

 


 

Ünnep
 

2005. augusztus 12.


A májusi majálishoz hasonlóan készülnek az idei Szent István Napok megrendezésére a városban. A Művelődési Központban úgy tartják, abban a formában akkor bevált. Ami azt jelenti, egyrészt meghosszabbították a rendezvényt, másrészt két helyszíne telepítették. Vagyis augusztus 19-20-21-én zajlanak a programok, Kurcán innen és Kurcán túli helyszínekkel.


Bővebben


 

Nézetek az ifjúságról
Ki segít a fiataloknak?

2005. augusztus 12.


Az önkormányzat április 29-i ülésén vitatta meg a város ifjúsági koncepcióját - első olvasatban. Az anyag készítői kikérték az érintett szakmai- és civil szervezetek, valamint az egyházak véleményét. A koncepciót második olvasatban júniusi ülésén tárgyalta a képviselő-testület.


Bővebben


 

Lecsófőzők fesztiválja
Rekordnevezés mellett

2005. augusztus 12.


A hagyomány folytatódik. A Hunor Coop Rt. szeptember 3-án, szombaton negyedik alkalommal rendezi meg a lecsófesztivált.

Miként azt Mészáros Zoltán elnök-vezérigazgató lapunk érdeklődésére elmondta, a rendezvény túlhaladt a város, a környék határain, hiszen már egy országos megmozdulássá vált. Úgy tűnik, ezen a fesztiválon csúcsnevezést érnek el, és nemzetközi csapatok indulása is biztosra vehető. A programba a testvérvárosok is bekapcsolódnak.


Bővebben


 

Megkoszorúzták a szovjet emlékművet
 

2005. augusztus 12.


Az Oroszországi Föderáció magyarországi képviselete felújíttatta a Kálvária temető bejáratával szemben lévő szovjet emlékművet és parkot, ahol szovjet katonai sírok találhatók. A felújítás tiszteletére augusztus 10-én délután koszorúkat helyeztek el az emlékműnél.


Bővebben


 

Kettős köszöntés
 

2005. augusztus 12.


Mikor elindultam hazafelé Németországból szokatlan élességgel merült fel bennem a kérdés: ugyan mi vár rám Szentesen, meg egyáltalán kis magyar hazámban? Azt már tudtam, hogy a Szent Anna egyházközség élére új lelkipásztor érkezik, a hat éve köztünk szolgált Veréb László pedig főpásztori parancsra Csongrádra távozik. Az meg természetes, hogy ilyenkor hasznos kíváncsiságnak kell működnie mindazok szívében és elméjében, akik hisznek abba, hogy egyház és társadalom közös érdeke: mindenből származzék valami jó.


Bővebben


 

Megvalósulatlan elképzelések
A Városháza építése (I.)

2005. augusztus 12.


Ybl Miklós városháza terve (1859)

A szentesi városháza az a középület, amelynek létesítését a legelsők között határozták el elődeink, különböző okok miatt mégis szinte utoljára valósult meg. A városi tanács már 1834-ben szükségesnek tartotta volna a meglévő városháza kibővítését, de sürgősebb ügyek miatt nem került rá sor. 1836-ban Szentes örökváltság révén úrbéres mezővárosból szabad paraszt-polgár várossá vált, 1848-ban pedig elnyerte a rendezett tanácsú városi jogállást. A kibővült közigazgatási feladatok ellátása érdekében már ekkor felmerült az igény egy új, központi fekvésű városháza építése iránt, de anyagiak hiányában a megvalósítás elmaradt.


Bővebben


 

A nagyhegyi Csató-kastély
 

2005. augusztus 12.


Dr. Csató Zsigmond főispán tevékenységét Labádi Lajos levéltár-igazgató a Szentesi Élet 2005. július 29-i számában tette közzé. A Csató család magánéletének helyszínét kísérlem meg vázolni.

A Nagykörmöndi út baloldalának végét orgona-, mogyorófa bokrok szegélyezték. Belől parkosított területen erdei fák, bukszusok hátteré-ben szerény kastély. Az épület mögötti területen mintaértékű gyümölcs- és szőlőültetvény... Ujj Mihály szőlőkapás feleségével, családjával gondozta, tartotta rendben. Gyermekei Erzsébet, Eszter, Mihály, Imre az út végső kilencedik házából indultak, én a harmadikból. Együtt mentünk a felsőpárti iskolába a harmincas évek elején. Ők hívtak meg játszani a kastély parkjába. Ekkor láttam meg az épület egyszerű helyiségeit, részeit. Aggregátor szolgáltatta a világítást... A nagyhegyi tanyákban, lakhelyekben petróleumlámpák pislákoltak. A környéken lakó emberek a főispánról tisztelettel beszéltek.
A kastélyt következő tulajdonosa lebontatta. Anyagából a Mátyás király utca elején szép nagy családi ház épült.

A környékről még: a Nagykörmöndi út közepétől kanyargó gyalogcsapáson - jó időben - mezítláb jártunk a déli irányba. A széles mezsgye a kunszentmártoni út- nál lécből ácsolt Körmöndi-kapunál végződött, amely zárva nem, de csukva volt. (A Szeder temető kerítésétől kb. 200 méterre). Feledésbe merült. A Nagykörmöndi út a Garázsdűlő nevet kapta.

Kátai Ferenc

 


 

Szentesi sikerfilmek
 

2005. augusztus 12.


70 éve, 1935. augusztus 7-én 74 éves korában elhunyt Pap Lajos (1859-1935) református lelkész, hitoktató, aki 1888-tól szolgált Szentesen.

35 éve, 1970. augusztus 7-9. között a Gyulán megrendezett I. Alföldi Amatőr Filmszemlén szép szentesi siker született. Gyula város különdíját dr. Dragon Károly Dubrovnik c. filmje nyerte el, Szabó Árpád Requiem c. alkotása pedig II. díjat nyert.

15 éve, 1990. augusztus 10-én A KDNP, az MDF és a FKgP helyi szervezeteinek meghívására Szentesre látogatott dr. Kiss Gyula tárca nélküli miniszter, a Kárpótlási Hivatal miniszteri felügyelője, és fórumot tartott a Művelődési és Ifjúsági Házban.

70 éve, 1935. augusztus 11-én a Szentesi Hírlap c. politikai napilap Csongrádmegyei Hírlapra változtatta a címét. (1938 májusától 1944 októberéig Szentesi Napló címen jelent meg. Tulajdonosa és felelős szerkesztője Bugyi Antal.)

15 éve, 1990. augusztus 12-én a Koszta József Múzeum Koszta-termében megnyílt a 85 éves Csúcs Ferenc szobrász- és éremművész, valamint a 75 éves Tokácsli Lajos festőművész gyűjteményes kiállítása. A tárlatot Rózsa Gábor mérnök-muzeológus rendezte és nyitotta meg. Ugyancsak Rózsa Gábor összeállította a két neves szentesi születésű mester életmű-katalógusát.

Összeállította: Labádi Lajos

 


 

Gondolatok
 

2005. augusztus 12.


A jó tanár a tanítványai kérdéseiből is tanul.

Gondoltál-e már arra, hogy jól kérdezni nehezebb, mint jól válaszolni?

Bizonyára ismered az ünnepeinket. De próbáld meg egyszer leírni azokat, egymás alá sorrendben. Kíváncsian megnézném, ugyan melyiket írtad az első helyre és miért éppen azt?

Valaki azt írja, hogy vannak pillanatok, amikor a leghitetlenebb emberek is imádkoznak. Vannak bizony, pillanatok is meg hitetlen emberek is, akik bizony néha imádkoznak. Nem is kevesen vannak. Csak utána hallgatnak róla, mintha szégyellniük kellene. Pedig nem kell szégyellni, megesik ez másokkal is.

Én rendszeresen imádkozom. Nem alkalmak szerint, hanem ösztönösen. Számlálatlanul. Megmondom, miért? Elsősorban a hála indít rá. A hála azért, mert Isten folyamatosan, legtöbbször nem is kért, de adott áldásáért. Másodsorban az a hit indít imádkozásra, hogy Isten kifogyhatatlan a szeretetben s miért hagynám ki az elkövetkező jókat, amelyeket szeretetből, ingyen ad? Magamnak ne akarjak jót, jókat? Előre megköszönöm tehát a kért és nem kért, de már elkészített jókat, ott, ahol vagyok, és úgy ahogy vagyok, minden külsőség nélkül, anélkül, hogy mások észrevennék, már gondolom is magamban amit mondok a mennyei Atyának. Ez nem az én kiváltságom, ez a tietek is kedves olvasók, csak éljetek vele!

Dr. Imre Ernő

 


 

A Kisérben elégedettek a csatornával
Sztrádának hívják az új utat

2005. augusztus 12.


D. Szabó Istvánné és Ollai Istvánné képviselő asszony.

A kiséri városrészben immár teljesen befejeződött a szennyvízcsatorna-építés és több utcában az aszfaltozási munkálatok is elkészültek. Ollai Istvánné, a városrész független helyhatósági képviselője segítségével utánajártunk, hogy mi az ott lakók véleménye a csatornáról, és elégedettek voltak-e az építési munkával.


Bővebben


 

Vágyak és lehetőségek
 

2005. augusztus 12.


Volt egyszer egy labdarúgócsapat. A Szentesi TE elnyerte a nemzeti bajnokság második osztályába való indulás jogát. Az amatőr klub 5 év alatt 4 osztályt lépett előre. Támogatáskérésük az önkormányzat elé került.

A képviselő-testület júniusi ülésén Szirbik Imre polgármester arról tájékoztatta a jelenlévőket, hogy az önkormányzat a nemzeti bajnokságban és kupában való szereplés költségeit biztosítja mindhárom korosztály részére, amennyiben a klub a személyi kiadásokat szponzori támogatásokkal fedezi. Kitétel azonban a következő: a támogatás csak a nemzeti bajnokság II. osztályában, szentesi név alatt, Szentesen történő versenyzés esetén vehető igénybe.


Bővebben


 

Nincs magyar genetikai betegség
Afrikában volt az Édenkert

2005. augusztus 12.


Dr. Czeizel Endre orvos-genetikus

A VII. Tiszai Euroatlanti Nyári Egyetem utolsó előadását július 29-én Czeizel Endre tartotta a magyarság genetikájáról.

Bár orvosgenetikával, családtervezéssel foglalkozik, de – ahogy mondta olykor-olykor vannak kitérők, kalandok az életében. Ez a téma is egy ilyen kaland volt. A nyolcvanas években az NSZK nagyon gazdag volt, és az ottani genetikusok meg akarták rajzolni a világ népességének genetikai térképét. Felajánlották, hogy szívesen vizsgálnák a magyar népességet is. Így került a professzor úr a kutatásba.


Bővebben


 

Megelevenednek a képes levelezőlapok
Dr. Molnár László képeslap kiállítása a Templom Galériában

2005. augusztus 12.


Dr. Molnár László gyűjteményével

Augusztus 7-én, vasárnap délelőtt nyitották meg a Református Nagytemplom Templomi Galériájában a Dr. Molnár László gyémántdiplomás jogász gyűjteményéből rendezett kiállítást, melynek címe Templomok Magyarországon. Kőszegfalviné Pajor Klárát, a Magyar Képeslevelezőlap-gyűjtők Országos Egyesületének elnökét kérték fel a kiállítás megnyitására.


Bővebben


 

Anna báli szépségverseny
 

2005. augusztus 12.


A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének Szentesi Szervezete minden évben együtt mulat, hagyományteremtés céljaként 8 évvel szervezték meg az első Anna bált. Úgy gondolták, farsang után és szüret előtt ez a legjobb alkalom, amikor összejöhetnek szórakozni.

Július 31-én a Nagyörvény utcai klub nagytermében terített asztalok és a levegőben terjengő marhapörkölt illata várta a bálozókat, de még mielőtt nekikezdtek volna a báli lakoma elfogyasztásának, jött az Anna bál fő attrakciója, a szépségkirálynő-választás.

Az időjárás nem kedvezett a szereplőknek, mert a nagy melegben gyorsan olvadtak a sminkek, és az első keringő taktusokra minden versenyzőnek megdobbant a szíve: nem csak szépséggel, hanem a tánctudással is el kellett bájolni a zsűrit, aki részrehajlás nélkül csak a közönség szavazatát fogadta el!

Két daliás úriember vezette fel a lányokat a mustrára, és a "forró" ritmusokra elkezdődött a tánc. Az eredményhirdetésre az izgalom a tetőfokára hágott, és lássuk a helyezetteket: Az első udvarhölgy, azaz a versenyben a harmadik helyen végzett Demeter Sándorné, második udvarhölgy Janiga Lászlóné lett, és ezzel ő foglalhatta el a képzeletbeli dobogó második helyét.

Cseh Imréné táncos produkcióját a felvonulás fináléjában sokan nagyra értékelték. Királynői koronáját azonban nemcsak ennek köszönhette. Egy évig tarthatja meg az ékszert, jövőre át kell adnia utódjának.

A királynőválasztással nem ért véget a rendezvény, inkább csak most kezdődött: a királynő és udvarhölgyei először séta kocsikázni indultak, így mutatták meg magukat Szentesnek. Az útról visszatérve kezdetét vette a lakoma és a tánc!

Kép és szöveg: Vidovics Ferenc

 


 

Nyár, pihenés, könyv
 

2005. augusztus 12.


Márai Sándor többször felhívta a figyelmet arra, hogy a műveltség erkölcs is egyben. Ez érvényes a mai emberre is, sőt a műveltség mellett folyamatos intellektuális, erkölcsi és vallási megtérésre is szükség van, ami bizony kemény munkát követel mindenkitől. A média szörnyűséghírei - minden híradó katasztrófákkal kezdődik - egyre kedvetlenebbé teszi az embert. A magyar amúgy is borúlátó, elkeseredett, hajlamos arra, hogy mindenben a rosszat lássa.


Bővebben


 

Az olasz kapcsolat
Tánctáborból Zánkára

2005. augusztus 12.


Az augusztus a Szilver Táncsport Egyesület háza táján az elmúlt bő évtizedben hagyományossá vált tánctábort jelenti, melyet a zánkai diákolimpia követ. A kéthetes nyári tábort az utóbbi időben neves olasz tánctanárok látogatása előzi meg, így volt ezúttal is.

Szoros munkakapcsolat és barátság fűzi össze az egyesület legkiválóbb táncosait az olasz tánctanárokkal.


Bővebben


 

Néptánc táborok
Gyimesi, rábaközi táncokat és verbunkost tanultak

2005. augusztus 12.


Alig ért véget a tanév, és a Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület 3 táncospárja június 20-tól egy héten át Röszkén gyimesi néptáncokat tanult szegedi és Szeged környéki települések táncosaival együtt.


Bővebben


 

Megpezsdült a klubkoncert-élet
 

2005. augusztus 12.


A szentesi koncertszervezőknek nincs szükségük afféle nézőcsalogató trükkre, amit a fővárosi kollégáik alkalmaztak, épp a hamarosan városunkba látogató argentin Argies budapesti fellépését propagálva. Az ajánlat - közvetlenül - a hölgyeknek szólt. Lényege a belépőjegy ára és a lányok által viselt ruhadarabok száma közti fordított arányosság. Íme a hirdetmény vége. "Topless: a belépés ingyenes. Ha ruha nélkül jössz, fizetünk egy italt."


Bővebben


 

Vonat gázolt Trabantot
 

2005. augusztus 12.


Augusztus 3-a és 4-e között az éjszakai órákban történt, hogy az egyik helyi kft. telephelyén "megcsapoltak" egy ott parkoló járművet. A teherautóból 400 liter gázolajat loptak el.

7-én a Kálvária temető került a bűnözők és a rendőrök figyelmének középpontjába. Előbb egy, a temető előtt parkoló autót nyitottak ki álkulccsal, és vittek el belőle iratokat és pénztárcát. Később a temetőben rongáltak meg egy sírhelyet az ismeretlenek, a kár mintegy százezer forint.

Szintén ezen a napon történt, hogy a kora délutáni órákban került összetűzésbe került két férfi. A gyanúsított végül úgy megütötte a sértettet, hogy az nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Egy nappal korábban az egyik söröző elől loptak el egy Schwinn Csepel Cruiser típusú kerékpárt, a kár kb. 40 ezer forint.

7-ről 8-ára virradóra négy személyautót rongáltak meg ismeretlenek. A Cseuz Béla utcában parkoló járművek motorháztetejét karcolták meg, a kár kb. 280 ezer forint.

Pénteken reggel, 5 óra 50 perckor történt, hogy a Legrand előtti dupla vasúti átjáróban Trabantot gázolt az Orosházára tartó motorvonat. Az autó vezetője a körforgalom felé tartott, amikor megfelelő körültekintés nélkül ráhajtott a sínekre. A vonat balról csapódott a járműnek, amit a sínekről a töltés mellé sodort le. Óriási szerencséje volt a sofőrnek, aki könnyű sérülésekkel megúszta a balesetet. Az elsődleges adatok szerint a fénysorompó működött, a vonat áthaladtakor piros jelzést adott. A baleset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálja a rendőrség.

Az utakon tovább tart a járművezetők fokozott figyelése. Különösen a biztonsági öv használatát, a gyermekülés meglétét és használatát, az alkoholfogyasztást és a sebesség betartását ellenőrzik.

H. V.

 


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. augusztus 12.


Változások az alkalmi foglalkoztatásban


Évente 200 nap alkalmi munka:

A jelenlegi szabályok szerint a munkavállaló egy évben több munkáltatónál összesen 120 napot tölthet alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszonyban. Változás, hogy a természetes személyeknél, vagy kiemelten közhasznú szervezetnek minősülő munkáltatóknál dolgozók évente 200 napot is foglalkoztathatók AM-könyvvel, feltétel azonban, hogy a dolgozó legalább három, a fentiek szerint kedvezőbben minősülő munkáltatónál végez az adott évben munkát.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. augusztus 12.


  • Zöldborsós-gombás csirkeragú
  • Meggyes gyümölcskenyér mogyoróval


Bővebben


 

Megye egy, nem megy
Valós célok, dédelgetett álmok

2005. augusztus 12.


Az ismert okok miatt városunk labdarúgását a sportág palettáján a Szentesi Kinizsi fogja képviselni, hogy melyik osztályban, illetve az előző bajnokság bizonyítványának értékelése volt beszélgetésünk témája Tóth Györggyel a Szentesi Kinizsi edzőjével és szakosztályvezetőjével.


Bővebben


 

Nyári úszószezon
Jakabos lehet Egerszegi utóda

2005. augusztus 12.


Hosszú évek óta foglalkozik a Városi Úszóklub tehetségeivel Kádár Róbert, (képünkön) akinek az irányítása alatt jelenleg húsz ifjú titán bontogatja szárnyait. A fiatal trénerrel a versenyidőszak sikereiről, az ifjúsági úszó Európa-bajnokságról, valamint Bessenyei Tamás és Máté Hunor lehetséges szentesi utódairól beszélgettünk.


Bővebben


 

Új edző, dobogós tervek
 

2005. augusztus 12.


Augusztus elseje óta Kocsis István (képünkön) irányítja a Hungerit Szentesi VK női vízilabdacsapatának szakmai munkáját. A fiatal vezetőedző korábban a klub gyermekcsapatával foglalkozott, mindezek mellett a Deák Ferenc Általános Iskola testnevelő tanára. Az új idényben dobogóra várja a tavalyi idényben ezüstérmet szerzett női gárdát.


Bővebben


 

Sikeres úszószereplés
 

2005. augusztus 12.


Július 8-ai lapszámunkban mutattuk be Bordás Ágit, azt az úszólányt, aki a felnőttek között is megállja a helyét.

Az akkori borongós hangulat ma már a múlté, hiszen a cikk megjelenését követően, jelentkezett a szentesi TURBO DIAPOLO sportruházati üzlet vezetője, Csukáné Heni, azzal a szándékkal, hogy támogasson valakit a Klubban úszók közül.
Kádár Róbert edző Ágit javasolta, így első mozzanatként teljes, az úszáshoz szükséges felszerelést biztosított az üzlet, melyért mindenképpen köszönet illeti az üzletvezetőt. És ezzel még nincs vége a jó hírnek, hiszen azóta két jelentős versenyen is részt vett a fiatal úszónő, ahol - ahogyan azt tőle már megszokhatták - szintén remekül szerepelt.
A július 24-én Hódmezővásárhelyen megrendezett regionális utánpótlás úszóversenyen az 1991-92-es születésűek korosztályában 100 és 50 méteres gyorsúszásban, valamint 50 mellúszásban I. helyezést; 100 méteres mellúszásban III. helyezést ért el, mellyel a Szentesi Úszóklub legeredményesebb versenyzője lett.

Ezt követően, július 28-31. között Egerben, az Országos Serdülő Bajnokságon, ahol szintén az 1991-92-es születésűek korosztályában úszott új egyéni csúcsot 50 méteres gyors-, és 50 méteres mellúszás versenyszámban. Ez a teljesítménye a 92-es születésűek korosztályában "országos" szintű eredménynek számít.

Az úszóklub életéről Kádár Róbert edzővel olvashatnak interjút a lap 7. oldalán.

K. S.

 


 

Felújítás az utolsó órában
Cementtel csapták arcon Justiciát és Minervát

2005. augusztus 12.


A homlokzati felújítás során többekben felmerült a kérdés, mi lesz a Megyeháza tetején lévő szobrokkal? Szerencsére, ahogy az épület, ugyanúgy megújul a főhomlokzati rész tetején látható szoborcsoport, mely Csongrád megye címerét, két oldalon pedig Justicia, az igazságosság és Minerva, a bölcsesség istennőinek ülőszobrait foglalja magába.


Bővebben


 

Családi események
 

2005. augusztus 12.


Született: Molnár Mihály Zsoltnak és Sipos Anettnek (Apponyi tér I. ép) Barnabás, Kiss Árpádnak és Vadas Katalinnak (Csongrád, Tulipán u. 3.) Noémi, Budai Lászlónak és Kovács Erzsébet Andreának (Csongrád, Sugár u. 56.) Barnabás László nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Kozák Gábor (Köztársaság u. 9/3.) és Bodnár Bernadett (Kossuth L. u. 15.), Varga Szabolcs (Futó Z. u. 7.) és Ágoston Szilvia Edit (Wesselényi u. 1/A), Sellei László (Battonya, Bajcsy Zs. u. 42.) és Nagy Katalin (Gergely u. 75.), Kiss Tamás (Budapest XXI., Medve u. 4.) és Molnár Hajnalka (Árpád u. 28.), Barta Gábor (Nagytőke, Jókai u. 9.) és Sós Gyöngyi Szilvia (Lázár V. u. 14.), Olasz Tamás (József A. u. 2.) és Hajdu Krisztina (Csongrád, Fő u. 14.), Tóth Jácint és Molnár Mónika Szilvia (Budapest VII., Baross tér 12.), Boga Zsolt (Árpád u. 32.) és Búsi Beáta Mónika (Szemere Bertalan u. 4.).

Elhunyt: Serkédi János (Dósai-Molnár u. 19.), Gálfi Pálné Piti Erzsébet (Orosházi út 13.), Mikecz Sándorné Kecse-Nagy Piroska (Kéreg u. 41.), Dukai Sándorné Csomós Katalin (Brusznyai stny. 3.), Horváth Lajosné Kálmán Etelka (Rákóczi u. 55.), Nagy Péter Pál (Klauzál u. 3.), Nagy István (Bocskai u. 35/A), Mátó Istvánné Nagy Julianna (Honvéd u. 13.), Kánvási Antal (Honvéd u. 11.), Kallai Mihály (Csongrád, Tanya 1438.), Papp Sándorné Kun Margit (Csongrád, Gyöngyvirág u. 7–9.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz