<<< Vissza

Nézetek az ifjúságról
Ki segít a fiataloknak?

2005. augusztus 12.

 
Az önkormányzat április 29-i ülésén vitatta meg a város ifjúsági koncepcióját - első olvasatban. Az anyag készítői kikérték az érintett szakmai- és civil szervezetek, valamint az egyházak véleményét. A koncepciót második olvasatban júniusi ülésén tárgyalta a képviselő-testület.

Az előterjesztők elismerik: egy önkormányzatnak - hivatalos és vállalt feladatai kapcsán - számos metszetben van és lehet rálátása az ifjúság problémáira, igényeire, de kellő összképe nincs és nem is lehet, különös tekintettel a rendkívül fontos 12-19 éves korosztályokra.
Mint ismeretes, hazánkban politikai konszenzus született arról, hogy az állam valamennyi szintjén szükség van ágazati jellegű ifjúságpolitikára, azt megvalósító intézményrendszeri elemekre és a megfelelő forrásokra. Jövő évtől az önkormányzati ifjúsági vállalt feladatok ellátása normatív, illetve feladat finanszírozású támogatásban részesül. A hozzájutás alapvető feltétele, hogy az azt igénylő önkormányzat ifjúsági koncepcióval illetve konkrét cselekvési tervvel rendelkezzen.

Milyen vállalható és támogatandó önkormányzati feladatokról beszélhetünk? A koncepció elkészítői szerint ide tartozó feladat a közéleti ifjúsági ügyek koordinációja, megfelelő ifjúsági közösségi hely kialakítása és működtetése, az ifjúság felé történő információszolgáltatás rendszerének kialakítása és annak működtetése. A feladatok ellátásánál fontos szempont, hogy az a fiatalok részvételével, illetve általuk történjen.

Az ifjúsági koncepciók készítésének lendületet adott az a hetedik éve működő pályázati rendszer, amely kifejezetten az önkormányzatok ifjúsági feladatainak megvalósítását támogatja.

A koncepció megalapozott kidolgozásához nélkülözhetetlenek az ifjúság jobb megismerését szolgáló kutatások, vizsgálatok. Másrészt a felnőtt önkormányzatnak mérlegelnie kell a fiatalok képviselőinek helyzetértékelését és javaslatait is. Az új Ifjúsági Törvény kidolgozásának folyamatában az az álláspont alakult ki, hogy fiatalnak a 0-30 évesek, gyermeknek a 0-14 évesek, ifjúnak pedig a 14-30 évesek korosztályai tekintendők.

Az önrendelkezés alapelve értelmében az önkormányzat csak az ifjúsági korosztályok intézményes képviselőinek egyetértésével hoz rájuk vonatkozó döntéseket. A 12-19 éves korosztályok tagjait a városban a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzat képviseli. A koncepciót az önkormányzat a fenti alapelvek betartásával kétévenként felülvizsgálja.

A helyzetelemzésből kitűnik: a város lakossága az elmúlt 10 évben 0,7-0,8 százalékkal csökkent évente. A lakosságszám 2004. január 1-jén 31 ezer 148 fő volt. A születések száma az elmúlt 12 évben folyamatosan csökken. Tavaly 250 szentesi baba született Szentesen.

A városban kismértékű primer lakáshiány van és gyorsuló ütemben jelentkezik a lakóépületek állagának romlása. A lakásgondok kezelésére az önkormányzat bérlakás-építési programot kezdett és folytat, - az idén várhatóan 46 lakás kerül átadásra -, illetve megkezdődött a lakásállomány felújítása. Az önkormányzat folyamatosan támogatja a lakáshoz jutás lehetőségét, idén 10 millió forintot szavaztak meg a célra. A pályázati források bővíthetők, a hékédi és alsóréti városrészekben új lakóövezeteket jelöltek ki.

Ami a család- és szociálpolitikát illeti, a rendszerváltás társadalmi következményeként a szociális problémák halmozódása érezteti hatását. A gyermeket nevelő háztartások mintegy negyede részesül valamilyen önkormányzati támogatásban. A rászorultság szempontjából a három és többgyermekes, a csonka családok, illetve a többszörösen hátrányos helyzetű roma családok alkotják a leginkább veszélyeztetett csoportot. 2003-ban 929 családban, 1.883 gyermek kapott rendszeres gyermekvédelmi támogatást (2004-ben ez megközelítette a 2 ezer főt). Év közben 1.220 gyermek részére állapítottak meg rendkívüli gyermekvédelmi támogatást. A problémákkal küzdő családokkal foglalkozik a Családsegítő Központ, a Gyermekjóléti Szolgálat és a kialakulóban lévő önálló pedagógiai szakszolgálat.

Az önkormányzat és intézményei - lehetőségeik maximális kihasználása mellett - működteti az iskolatej akciót is. A város a hátrányos helyzetű szentesi lakóhelyű felsőoktatási hallgatók támogatására ösztöndíj támogatást ad, 2004-ben 125, és az idén várhatóan 150 főnek.

(folytatjuk)


<<< Vissza