<<< Vissza

Lovas világtalálkozó
Csikós lányok bemutatója

2005. július 29.

 
Harmadik alkalommal adtak randevút egymásnak a nemzetek lovas küldöttségei a történelmi Magyarország közepén, Szarvason. A négy napos rendezvény a lóról, a lovas emberről és a lovas hagyományokról szólt.

Magyarország egyik legnívósabb lovas eseményének, a III. Lovas Világtalálkozónak az 1996-os kecskeméti és a 2000-es szilvásváradi találkozókat követően Szarvas városa adott otthont. A július 21. és 24. között megrendezett rendezvény kínálatában minden lovat szerető sportember, hobbilovas megtalálta a számára vonzó produkciót.

A magyar csikósok, lovas íjászok, huszárok, honfoglalás kori hagyományőrzők, lovas tornászok, fogathajtók és díjugratók mellett a rendezvény üde színfoltja volt az a két tizenéves szentesi kislány Bertók Ágnes és Török Nikolett csikós produkciója, amely mindazokat az elemeket tartalmazta amiket a nagy csikósok is bemutattak.

A négynapos rendezvényen több mint 30 országból mintegy 500 ló, 1000 lovas közel 50 programja volt látható, melyre több mint tízezer látogató érkezett a városba.

Igazi lovasként a két kislány és a segítők, valamint Korcsik János lovas fogattal lóháton tették meg a Szentes–Szarvas távot oda és vissza is. Ahol az autóforgalom engedte, ott lóháton mentek a fiatalok, a veszélyesebb szakaszokon pedig felültek a szekérre.

Korcsik János a Kinizsi TE lovas szakosztályának elnökét a két kislány oktatóját faggattuk, hogyan értékeli a lányok szereplését?

- Most, hogy vége a bemutatónak fellélegeztem. Egy ilyen nagyszabású rendezvényen nem illik bekiabálni és utasítással segíteni a szereplőt, de tudni kell, hogy egy lovas produkcióban mindig tudni kell rögtönözni. A pályán a gyerekek egyedül vannak, csak a lélekjelenlétükben és a helyzetfelismerő képességükben bízhatnak.

- Mióta tanulnak lovagolni a lányok?


- Mindketten több mint öt esztendeje lovagolnak. Nagyon ügyesek. Ezt az is bizonyítja, hogy a nagy csikósok között ők is felléptek az egyik napon, de igazi értékmérő a közönség. Mivel sok és nagy tapsot kaptak, ezért büszke vagyok a két lányra.

A két csikós kislány belovaglás közben felváltva csörgettek karikás ostorukkal, majd jöttek az állva, ülve csörgetések és ezek után a lovakat lefektették. A lófektetést Ági csinálta rá mind a két ló hallgat. Niki az idén kezdte ezt a produkciót tanulni, ő a 12 éves Kapitányt lovagolta, míg Ági már tavaly sikerrel mutatta be ezt a csikós műsort.

Kép és szöveg:
Vidovics Ferenc


<<< Vissza