XXXVI. évfolyam 30. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

A szűrővizsgálatok fontossága
Egészségünk megőrzése (5.)

2005. július 29.


Vitában az ellenzék: dr. Dömsödi József, Karikó-Tóth Tibor, dr. Rébeli Sz. József (Fotó: Vidovics Ferenc)

A képviselő-testület egy évvel ezelőtt határozott a város egészségmegőrző tervének kidolgozásáról. A részletes program elkészült, azt a június 24-i ülésén tárgyalta a testület. Lapunk négy héten át közölt részleteket az előterjesztés anyagából. Sorozatunk befejező részében a téma vitáját ismertetjük olvasóinkkal.


Bővebben


 

Diákmunka nyáron
 

2005. július 29.


Az öregebbek közül sokan még biztos emlékeznek a gyermekkor nyári szüneteinek diákmunkás heteire. Aki akart néhány pozitív élménnyel és egy kis pénzzel gazdagodni, az megszervezett munkákra mehetett dolgozni társaival, diákszolgálat és hónapos keresgélések nélkül.


Bővebben


 

Beiskolázás, ösztöndíj, fűtési támogatás
 

2005. július 29.


Az önkormányzat szociálpolitikai osztályán több támogatás is igényelhető. A támogatások közül az alábbiakra hívjuk fel az olvasók figyelmét: a beiskolázási segélyre, az önkormányzati ösztöndíj-támogatásra és a fűtési támogatási rendszer változásaira.


Bővebben


 

A Szent Jupát kerekesei is útra kelnek
 

2005. július 29.


Valkai Zsolt, Olasz Balázs, Dömsödi Gábor, Füsti M. Gergely, Papp Dániel, Dandé Dániel, Vincze Mihály.

Amikor tavaly a Szent Jupát Egyesület kerékpárosai athéni útjukról visszaérkeztek Szentesre, arról beszéltünk, lesz folytatás. Megszokták már, hogy, amikor egy-egy nagyobb útról viszszatérnek, utána pihennek egy keveset, majd kezdődik a következő felkészülés. Az újabb kerékpártúra útvonala a Duna-völgy, Németország és Ausztria.


Bővebben


 

A hatalomról
 

2005. július 29.


Az Úr 2005. esztendejének nyarán, amikor kis hazánkban még a hőség sem tud gátat szabni a hatalomért való ádáz küzdelemnek, hadd kínáljak fel néhány gondolatot azoknak, akik e vonatkozásban nem szeretnének "rossz lóra tenni."

Mindenekelőtt leszögezhetjük: hatalomra szükség van. Olyannyira, hogy maga Krisztus - noha nem kér belőle, mégis - azt mondta: "Adjátok meg a császárnak, ami a császáré!" Gondolom, senki nem vonja kétségbe, hogy a hatalom birtokosai valóban elvárhatják tőlünk, hogy adjuk meg nekik anyagi és morális értelemben mindazt, ami jár nekik, hogy hatalom-gyakorlásuk üdvös legyen.


Bővebben


 

Az alkotmányosság védelmében
Szentes és az országos politika a századfordulón (V.)

2005. július 29.


Dr. Csató Zsigmond főispán

1905 szeptemberének kritikus napjaiban Csató Zsigmond főispán lépéskényszerbe került, ugyanis elérkezett a megyegyűlés szabályrendeletileg előírt őszi ülésszaka, így nem halogathatta tovább a törvényhatósági bizottság összehívását. Szándéka szerint ugyan szerette volna bevárni az új kormány kinevezését, mivel azonban annak időpontja bizonytalan volt, végre október 12-re meghirdette a megyegyűlést. A legnagyobb érdeklődést természetesen a nemzeti ellenállással foglalkozó napirend váltotta ki.


Bővebben


 

140 éve volt az első magánóvoda
Évfordulónaptár 2005

2005. július 29.


105 éve, 1900. július 31-én született Szentesen Papp Imre (1900-1973) földműves, néprajzi gyűjtő, a "tanyavilág tudósa". 1953-tól összesen 51 tanulmányt készített, melyekkel 12 országos és 10 megyei pályadíjat nyert. Írásait közölte a Honismeret, a Tiszatáj, a Szentesi Élet, a Csongrád Megyei Honismereti Híradó. Értékes kéziratos hagyatékát a Koszta József Múzeum, a Szentesi Levéltár és a szegedi Móra Ferenc Múzeum őrzi. (Válogatott néprajzi írásai 1982-ben jelent meg: A parasztember élete Szentes tanyavilágában címen.)


Bővebben


 

Gondolatok
 

2005. július 29.


Isten kegyelméből Jakab napján betölthettem 87. évemet, s most nem ünnepelek, hanem azt vizsgálgatom magamban: mennyi bennem a munkakészség, a munka öröme, s amit teszek, gondolok, mondok vagy írogatok, nyújt-e még valami jót, hasznot, netalán örömöt azoknak, akik szeretnek és még számon tartanak? Ha remélhetem, hogy igen, akkor örömest lépek a 88. esztendőmbe.

Sohasem voltam "félős ember". De őszintén megvallom, egyfajta félelem él bennem: az, hogy feleslegessé válhatok. Isten kegyelme eddig még megkímélt ettől, de ki tudja, mit hoz a jövő? Nos, egyet biztosan nem hoz: azt, hogy Isten megváltozik. Meg van írva: "Én, az Úr nem változom meg." (Malakiás 3,5). Akkor pedig semmi gond!

Ma is igaz a régi bölcs mondás: Addig jár a korsó a kútra, míg el nem törik. Egy dúsgazdag vállalkozóról 63 éves korában derült ki, hogy sokak pénzét elcsalta, s az általa okozott kár akkora, hogy hazájában élethosszig tartó büntetés vár rá. Tanulság: "egyszer" minden kiderül. Ha ma még nem, majd holnap vagy holnapután...

"Nagy-Britannia szembeszáll azokkal, akik gyűlöletet szítanak", hirdeti egy nagybetűs cím az újságban. Érthető. Ezt kell tennie mindenkinek ott, ahol él. Én is elítélem a gyűlölködés minden formáját. Tudom, te is ezt teszed.

"Parlagfüvet irtanak a batidai óvodások." Válaszolj őszintén, kedves olvasó: te láttál már közelről parlagfüvet? És ha igen, kihúztál közülük akár csak egyet is?

Dr. Imre Ernő

 


 

Legrand - kettős kihívásban
Árbevétel-kiesés mellett is piaci pozíciót szereztek

2005. július 29.


Mozgalmas év volt a tavalyi, mondja Károlyi László, a Legrand Rt. vezérigazgatója. Sok változtatást kezdeményeztek, ami részben a Legrand vállalatcsoporton belüli átalakulásoknak köszönhető, részben pedig az itteni eredmények, a magyarországi értékesítések következményeként léptek meg. Ezek a szervezések, átszervezések, az új folyamatszabályozások igazából az év végére tisztultak le, a dolgozók előtt tavaly december 1-jén ismertették a helyzetet.


Bővebben


 

Egészségügyi fejlesztés
 

2005. július 29.


Az Egészségügyi Fejlesztési Koncepció az egészségügyet érintő fejlesztések célrendszerét és a főbb beavatkozások területét jelöli ki. Az erre alapozott tervezés biztosítja, hogy a közösségi forrásokból hatékony és koherens fejlesztési programok, intézkedések és projektek valósuljanak meg. A Dél-alföldi Regionális Egészségügyi Tanács (DARET) szakemberek segítségével kidolgozta a regionális egészségfejlesztési tervet, majd ősszel társadalmi vitára bocsátja azt. Szentes egészségmegőrző terve a DARET által kidolgozott koncepcióhoz és a Nemzeti Népegészségügyi Programhoz lett igazítva. A tervet júliusi ülését tárgyalta a képviselő-testület.

A vitában dr. Rébeli Szabó Tamás azt tudakolta, hogy kik a tagjai a Dél-alföldi Regionális Egészségügyi Tanácsnak? A kérdésre Agócs Lászlóné egészségügyi referens adta meg a választ. Miszerint a tanácsban hat bizottság 6-6, egészségügyi szakemberekből, kórházigazgatókból álló állandó taggal működik. A DARET vezetője a kecskeméti kórház igazgatója, a finanszírozási bizottság tagja Szentesről dr. Tóth Edit főorvosnő. Szirbik Imre polgármester a betegjogi képviselői bizottság tagja.

 


 

Népszerű a Baba-mama klub
A leendő édesanyákat is várják

2005. július 29.


Április végétől működik a Rózsavölgyi-házban a Baba-mama klub, ami városi közkívánatra jött létre. Ott jártamkor tizennégy baba gügyögésétől volt hangos az előtér, ahol kéthetente pénteken tíz órakor találkoznak az anyukák és csemetéik.


Bővebben


 

Megbundázták a frekvenciát?
 

2005. július 29.


A stúdióban Molnár Sándor zenei szerkesztő és Marton Piroska műsorvezető. (Fotó: Vidovics Ferenc)

Tíz évvel ezelőtt, vagy még többel, pályázatot adott ki az akkori Művelődési Minisztérium szentesi frekvenciára. A 24 órás programidőre hárman pályáztak: a szegedi Média 6, a Rádió Szentes és az Orient Rádió. Az idők folyamán kiderült, hogy nem is a rádiók létszáma a fontos, hanem a hallgatottsága. Ennél jobb paraméter nincs, mondja Szabó Róbert stúdióvezető. Szerinte a három rádió egyfajta választási lehetőséget adott a helybeli és a környékbeli lakosságnak. Azt hallgatták, ami tetszett nekik.


Bővebben


 

Repülőink táborozása
Több mint öt óra a fellegekben

2005. július 29.


Gera József (balról)) az osztálytalálkozón. (Fotó: Vidovics)

A Szentesi Repülőklub tagjai júniusban és júliusban itt a repülőterünkön kéthetes repülőtáborban vettek részt.


Bővebben


 

Gyászolják az énekesnőt
 

2005. július 29.


A Ces't La Vie lányformáció egykori énekesnője, Sebők Anikó az elmúlt héten csütörtökön kora este örökre eltávozott közülünk. A 27 éves tehetség egy héttel korábban szenvedett koccanásos balestet, de akkor még semmi jel nem utalt arra, hogy megsérült volna.

A szentesi Sebők Anikó alapító tagja volt a Ces't La Vie nevű lányformációnak, kiknek 1998-99-ben három slágerük is vezette a popzenei sikerlistákat. A formáció 3 év után feloszlott, a lányok külön utakon folytatták. Anikó ezekben a hónapokban dolgozott első szólólemezén, melyből mindössze 3 dal lett kész. Aztán egy hétfő délutánon, Claudiával együtt utaztak, amikor oldalról beléjük rohant egy autó. Sem a lányoknak, sem a másik jármű utasainak nem lett komolyabb baja, az autókon is csak kisebb sérülés látszik.

- Nem tudom, mi történhetett - mondta a sírástól elgyengült hangon Claudia, Anikó egykori zenésztársa. - Csak egy koccanás volt. Utána még napoztunk, buliztunk, nem volt Anikónak semmi baja. Csak arra panaszkodott, hogy kicsit gyengének érzi magát, majd egy idő után már azt mondogatta, hogy nehezen kap levegőt. Pénteken reggel fellépése lett volna, de oda már nem érkezett meg. Otthon lett rosszul, összeesett, és a kiérkező mentőben meghalt.

Anikó szerelme és zenésztársa, Kémeri Péter sokkos állapotban válaszolt.

- Szeptemberre terveztük az esküvőt - mondta a férfi. - Gyerekeket akartunk, boldogok voltunk. Most készült az első szólólemeze.

Anikó rosszulléte után azonnal kihívták a mentőket, a járműbe még saját lábán támogatták. Szerelme, Péter a karjában tartotta, amikor az énekesnő ránézett és azt mondta: - Szeretlek, Peti! - lehunyta a szemét, és többé már nem tért magához. - Azt mondták az orvosok, valószínűleg megrepedt a lépe az egy héttel ezelőtti karambolban.

Anikó élete első szólófellépése előtt pár órával ért véget. Huszonhét éves volt.

(Forrás: Színes Bulvár Lap)

 


 

Fába faragott élet
Üzent a tiszai kék szitakötő

2005. július 29.


Húsz éve Siófok város felkérésére készítette néhai Szabics Ferenc szentesi fafaragó művész az első játszóteret. Az akkor Dimitrov, ma Kálmán Imre nevét viselő parkban ma is a gyerekek örömét, biztonságát szolgálják a gondosan, pontosan kivitelezett játszótéri kisplasztikák. Szabics Ferenc születésének hetvenhetedik évfordulóján - július tizenkettedikén - emlékeztek a családtagok a Szentes városért emlékéremmel kitüntetett fafaragóra.


Bővebben


 

Értékelték a Szenyéri-pályázatokat
Ükapjának állított emléket a gimnazista

2005. július 29.


Szűcs Judit csongrádi múzeumigazgató gratulál a győztesnek, Csiszár Endrének.

Négy napos rendezvénysorozatot képzelt el Hankó Györgyné néptánc pedagógus, hogy Szentes híres tekerőséről, Szenyéri Dánielről megemlékezzenek a népzenét művelők és kedvelők. A harmadik állomás július 21-én volt, amikor a Koszta József Múzeumban értékelték a néprajzi gyűjtőmunka eredményét.


Bővebben


 

Érzelmek tánca
Börcsök Bogi tizenévesen rendez

2005. július 29.


A gimis gálán (jobbról a második) Börcsök Boglárka

Különböző rendezvényeken és a diákszínjátszók országos megmérettetésén is sikerrel szerepelt Börcsök Boglárka és három osztálytársa egy különleges produkcióval. A diáklány táncos pályára készül, ami nem szokványos a gimnázium drámai tagozatos diákjai körében, mint ahogy az sem, hogy a maga rendezte darabbal áll a színpadra.


Bővebben


 

Csuklyás rablók vittek el hét és félmilliót
 

2005. július 29.


Csuklyás betörők jártak a Sárgaparti részben az egyik lakóházban. Az ismeretlenek vasárnap éjjel rontottak a házba, ahol a rendelkezésre álló adatok alapján baseball ütővel bántalmazták az otthon tartózkodó férfit és nőt, majd elvitték a házban talált 7,5 millió forintot. A támadásban a férfi nyolc napon belül, a nő nyolc napon túl gyógyuló sérüléseket szenvedett.

Sportmotort loptak a Kertváros egyik házának udvarából. A tolvaj vasárnapra virradóra vitte magával a nagy értékű járművet, a motorosruhát és a sisakot is. A kár mintegy 3 millió forint.

Még mindig nyári sláger a kerékpárlopás. A tolvajok gyakorlatilag helyszíntől függetlenül viszik a kétkerekűeket, akár lezáratlan, akár lezárt állapotban vannak.

Erőszakos nemi közösülés miatt indult eljárás egy szentesi férfi ellen, aki a rendelkezésre álló adatok alapján több alkalommal erőszakoskodott a sértettel - annak akarata ellenére - akivel egyébként közeli ismeretségben volt.

Büntetőeljárás indult egy szentesi nő ellen szemérem elleni erőszak bűntette miatt, aki az eddigi adatok alapján az elmúlt év nyarát megelőzően a 12. életévét be nem töltött fiával fajtalankodott. A rendőrség szakértők bevonásával folytatja a vizsgálatot.

H. V.

 


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. július 29.


Változik a természetbeni juttatások elszámolása. A 2005. évi LXXXII tv. 50 § (1) törvény (vált.) értelmében szeptember 1-jétől megváltozik a természetbeni juttatások után fizetendő társadalombiztosítási járulék alapja. Az új előírás szerint a 29 %-os TBJ-t a személyi jövedelemadóval növelt összeg után kell megfizetni. Azaz, eddig 100 Ft juttatás után 29 Ft volt a járulék, szeptember 1-jétől 100+44 Ft x 29 % lesz.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. július 29.


  • Csirkehús mézes-fokhagymás szósszal
  • Duplacsokis szelet


Bővebben


 

Kerékpárral hét országon át
 

2005. július 29.


Baranyi Antal Gábor és Csendes Zoltán útközben.

Június 27-én indult el hét országot érintő túrájára Baranyi Antal Gábor és Csendes Zoltán. Július 18-án 17 órakor (ígéretükhöz híven) érkeztek meg Szentesre, a Luther-térre, ahol a családtagok, barátok és érdeklődők várták őket. Amint a térre megérkeztek látható volt, hogy élményekkel teli 22 napot töltöttek el a közel 2900 km-es túrájuk során.


Bővebben


 

Második otthonuk Szentes
 

2005. július 29.


Pusztai Fruzsina és László az avatón.

Pusztai László emléktáblának megkoszorúzásakor a meghatottság könnyei jelentek meg, a tragikus balesetben elhunyt 25-szörös válogatott labdarúgó két gyermekének, ifj. Pusztai László és húgának Pusztai Fruzsina szemében. A megemlékezés virágainak elhelyezése után beszélgettünk.


Bővebben


 

Lovas világtalálkozó
Csikós lányok bemutatója

2005. július 29.


Harmadik alkalommal adtak randevút egymásnak a nemzetek lovas küldöttségei a történelmi Magyarország közepén, Szarvason. A négy napos rendezvény a lóról, a lovas emberről és a lovas hagyományokról szólt.


Bővebben


 

Illés-nap Temerinben
 

2005. július 29.


Vajdasági Temerinnel közel egy évtizedes kapcsolata van a szentesi kertbarátoknak. A kölcsönös látogatások, közös programok mellett mára már egyes családok között is kialakult mély, baráti viszony. E kapcsolatok erősítését szolgálta a július 20-i vajdasági kirándulásunk is.


Bővebben


 

Családi események
 

2005. július 29.


Született: Babka Tibornak és Bánfi Ritának (Csallány G. part 7.) Balázs, Vecseri Tibornak és Sipos Franciskának (Attila út 1/C) Viktória, Dancsik Zoltánnak és Kanász-Nagy Anikónak (Bereklapos 11/A) Dávid, Tofán Krisztiánnak és Szvetnyik Csillának (Cseuz B. u. 2.) Barnabás, Bugya Zsoltnak és Vizes Andreának (Szegvár, VIII. Külter., Tanya 25.) Renáta, Lénárt Ferencnek és Nagy Valériának (Csongrád, Fő u. 18.) Lotti Alexa, Donka Zsoltnak és Mészáros Anitának (Csongrád, Bólyai u. 28.) Gerda, Nédó Zoltánnak és Dunavölgyi Margit Irénnek (Csongrád, Rigó u. 18.) György, Pintér Mátyásnak és Demeter Noéminek (Csongrád, Tanya 1309.) Petra nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Gyarmati Gábor és Kasztel Erzsébet (Németh L. u. 7.), Szobota László és Kulik Judit (Tóth J. u. 5/A), Magyar Zoltán és Antal Katalin (Csongrád, Zöldkert u. 2/A).

Elhunyt: Tóth József (Nagy S. u. 21.), Tomcsányi Sándorné Koncz Mária (Mátéffy u. 7.), Csépe Andrásné Muladi Anna (Csongrád, Bartók B. u. 20.), Fekete László (Csongrád, Iskola u. 15.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz