<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. július 29.

 
Változik a természetbeni juttatások elszámolása. A 2005. évi LXXXII tv. 50 § (1) törvény (vált.) értelmében szeptember 1-jétől megváltozik a természetbeni juttatások után fizetendő társadalombiztosítási járulék alapja. Az új előírás szerint a 29 %-os TBJ-t a személyi jövedelemadóval növelt összeg után kell megfizetni. Azaz, eddig 100 Ft juttatás után 29 Ft volt a járulék, szeptember 1-jétől 100+44 Ft x 29 % lesz.

Bevallási határidők változása 2006-ra. Az adózás rendjéről szóló törvény legutóbbi módosítása nagyon lényeges változásokat jelent a foglalkoztatással kapcsolatos adatok nyilvántartásában és bevallásában.

- Havi gyakorisággal kell majd adóbevallást adnia minden foglalkoztatónak (még az 1 főt foglalkoztatónak is),
- Csak elektronikus úton lehet a bevallási kötelezettséget teljesíteni,
- A módosítás továbbra sem mentesít más hatóságok felé történő bejelentési kötelezettségek alól (OEP, EMMA),
- A bevallási határidő a tárgyhót követő 12. nap lesz ,
- Hamarabb kell egyes, korábban a tárgyhót követő 20. napra történő adóbefizetést (pl. a munkaadói járulék, munkavállalói járulék esetében) bevallani.
START-program október 1-jétől(Pályakezdő fiatalok foglalkoztatásának ösztönzésére.).

A pályakezdő fiatal az adóigazolványa (adókártya) mellé kiegészítő igazolványként igényelheti a Start-kártyát az APEH-tól, egy alkalommal váltható ki, kivéve, ha elveszett.

Az érvényessége a kiállítástól számított két év, de legfeljebb a kiállítás keltétől az igénylő huszonötödik életévének, felsőfokú végzettséggel rendelkező igénylő esetén a harmincadik életévének betöltéséig terjedő időszak, ha az rövidebb mint két év.

START-kártya igénylésére jogosult, aki:
- a huszonötödik életévét, felsőfokú végzettségű személy esetén a harmincadik életévét még nem töltötte be,
- tanulmányait befejezte,
- tanulmányait megszakította, és első ízben létesít foglalkoztatásra irányuló jogviszonyt, vagy ösztöndíjas foglalkoztatási jogviszonyt.
A munkaadót a kártyával történő foglalkoztatás esetében jelentős járulék-kedvezmény illeti meg a következők szerint:
- a tételes egészségügyi hozzájárulást nem kell fizetnie,
- a 3 %-os munkaadói járulék és a 29 %-os társadalombiztosítási járulék együttes összege helyett a foglalkoztatás első évében a bruttó munkabér 15 százalékának, második évében 25 százalékának megfelelő fizetési kötelezettség.

A kedvezmény alapjaként figyelembe vehető összegnek a felső határa meghatározott,
- az alap- és középfokú végzettséggel rendelkező, vagy végzettséggel nem rendelkező pályakezdő esetében legfeljebb a minimálbér másfélszeres,
- felsőfokú végzettségű fiatal esetében a minimálbér kétszeres összegének megfelelő járulékalap után érvényesíthető a kedvezmény.

A programban résztvevőkről a foglalkoztatónak az APEH-nak adatot szolgáltatni a tárgyhónapot követő hónap 15. napjáig kell.

Várjuk az ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza