<<< Vissza

Érzelmek tánca
Börcsök Bogi tizenévesen rendez

2005. július 29.

 
A gimis gálán (jobbról a második) Börcsök Boglárka

Különböző rendezvényeken és a diákszínjátszók országos megmérettetésén is sikerrel szerepelt Börcsök Boglárka és három osztálytársa egy különleges produkcióval. A diáklány táncos pályára készül, ami nem szokványos a gimnázium drámai tagozatos diákjai körében, mint ahogy az sem, hogy a maga rendezte darabbal áll a színpadra.

Több drámais rendezvény színfoltja volt már az utóbbi hónapokban a diákok táncos darabja részletekben, a Majtényi tanár úr tiszteletére rendezett jótékonysági gálától kezdve a mustragálán át a nyári szabadtéri előadásig. Ez utóbbi eseményre vált véglegessé, mert a tanárok arra kérték a rendezést is vállaló Börcsök Bogit, hogy a részleteket gyúrja össze egy produkcióvá, melyet benevezhetnek a diákszínjátszó fesztiválra. Ő végiggondolta, milyen szálra lehetne fűzni a latinos, illetve pantomimes jeleneteket, igyekezett valami összefüggést találni. A három szereplőtárs adott volt, velük, az osztálytársaival csinálta meg korábban a részleteket. A karaktereknek a három fiú felelt meg legjobban, bár egyikük sem táncos, de Boginak nem is ez volt a célja.

- Nekem a színészi játék volt nagyon fontos - magyarázza. - Választhattam volna táncosokat, ha akartam volna, de koncepcióm az volt, hogy ők ne azok legyenek. Ugyanis feszültséget okozhat, ahogyan ezt megpróbálják áthidalni. A színpadon elsőként Szabó Jánossal volt páros jelenetük, majd Szojka Ádám és Kucsov Borisz is partnerei voltak a lánynak. Csodálatos az összhang, kimunkáltak a jelenetek, a mozdulatok szeretetről és fájdalomról beszéltek: látszott, sok munkájuk fekszik benne. Bogi elárulta, pár dolgot lófuttában kellett megcsinálni, az iskolai teendőik miatt. Bátorította őket a korábban a diákszínjátszó fesztivál kecskeméti elődöntőjén elért aranyminősítés, mellyel tovább jutottak a veszprémi országos döntőre. Ott szintén kiváló eredményeket ért el a szentesi csapat: ezüstminősítés, mellette közönségdíj a darabnak, erről felvételt készített a Duna TV, a forgatásra a Bárka Színházban került sor pár hete.

Bogi alakítás-díja ezek után már csak hab volt a tortán, mely nem képzeletbeli édesség, merthogy a lány mosolyogva említi: még egy tortát is kaptak jutalmul.

S, hogy mit akartak megmutatni ezzel a darabbal? - Miután soha életemben nem rendeztem, és elég fiatal vagyok, olyan témát kellett választanom, ami aktuális számomra. A címe, Fiatalok, és a mai fiatalokat vizsgálom benne: hogyan próbálnak párt keresni, a fiúk hogyan viszonyulnak a lányokhoz, milyen eszközöket vetnek be, és ezeket egy mai lány mennyire veszi komolyan. Engem is értek csalódások, úgy éreztem, mindenkit foglalkoztatnak ezek a dolgok, mondhatni örök téma.

Szeptembertől lesznek negyedikesek a gimnáziumban a szereplők, szokatlan ilyen fiatalon tanulsággal, mondanivalóval, pláne saját koreográfiával színpadra állni. A kérdésre, hogy a mindennapokban is ilyen komoly, mély érzésű embernek tartja-e magát, Bogi azt válaszolja: - Pontosan, azokat a hatásokat, melyek érnek, feldolgozom magamban. Kicsi koromtól valahogy a színpad hozzám kapcsolódott. Mégis váratlanul ért ez a felkérés, borzasztó nagy lehetőség, amiért köszönettel tartozom tanáraimnak. A továbbtanulásban is fontos.

Bogi a beszélgetésünk napján felvételizett egy szegedi tánciskolába, ez segítséget jelenthet a Kortárs Táncfőiskolára való felkészülésben. Úgy gondolja, előbb táncművészként szeretne sikeres lenni, külföldre is eljutni, aztán jöhetnek a koreografálások.

- Szerencsére sok lehetőséget látok most magam előtt - mondja bizakodva. A drámai tagozaton - ahol prózában is meg kell állnia a helyét - mindig talál módot a színpadi szereplésre, ám a táncról érzi, hogy ez az, amiben kibontakozhat, csak hát a gimnáziumban nem ezen a kifejezési formán van a hangsúly. Ezért a Makó mellől származó kollégista lány lélekben már készül arra, hogy a Szeged-Szentes-Makó háromszögben fog élni. Hozzáteszi: - Ezt vállalni kell, ha az ember olyasféle dologgal akar foglalkozni, ami teljes életet kíván.

Darók József


<<< Vissza