<<< Vissza

Értékelték a Szenyéri-pályázatokat
Ükapjának állított emléket a gimnazista

2005. július 29.

 
Szűcs Judit csongrádi múzeumigazgató gratulál a győztesnek, Csiszár Endrének.

Négy napos rendezvénysorozatot képzelt el Hankó Györgyné néptánc pedagógus, hogy Szentes híres tekerőséről, Szenyéri Dánielről megemlékezzenek a népzenét művelők és kedvelők. A harmadik állomás július 21-én volt, amikor a Koszta József Múzeumban értékelték a néprajzi gyűjtőmunka eredményét.

A vendégeket a múzeum igazgatója, Szabó János köszöntötte, aki eltűnődött egy jól ismert népzenén, miszerint "kicsi nékem ez a ház", de nem úgy folytatta, hogy "kirúgom az oldalát", hanem úgy, hogy költöznek és jövőre már a megyeháza épületében lesznek, ahol minden kiállítási anyaguk elfér majd.
A pályázatra négyen jelentkeztek, s egytől egyig értékes dolgozatok adtak be. Ezt már dr. Hankóczi Gyula néprajzkutató mondta, majd sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a gyűjtött hangfelvételeket nem írták le, nem jegyezték le, hiszen sok esetben az elavult hangtechnika miatt nem lehet meghallgatni az értékes dalanyagot. Szenyéri énekeiből egyébként két dalos torkú fiatal lány, Hornyik Anna és Takács Kata mutatott be egy csokorra valót.

A kéttagú zsűri, Szűcs Judit néprajzkutató, a csongrádi Tari László Múzeum igazgatója és Hankóczi Gyula néprajzkutató Zsíros Katalin tanárnővel egészült ki, aki szintén elolvasta a dolgozatokat, noha a csütörtöki rendezvényen nem volt jelen. Döntésük értelmében első helyen Csiszár Endre végzett, aki ősszel lesz 10. osztályos a Horváth Mihály Gimnáziumban. Mint mondta, szereti a történelmet, de dolgozatával ükapjának, Szenyéri Dánielnek szeretett volna emléket állítani. Ebben segítségére volt nagyapja, aki felidézte számára alakját, munkásságát, a népzene szeretetét.

Szépéné Balogh-Szabó Katalin a Damjanich János Tagiskolában tanít történelmet és helytörténetet. Ez utóbbit azért emeli ki, mert ez meghatározza nemcsak az ő, hanem tanítványai érdeklődését is. Velük együtt kezdte el gyűjteni azt az iskolai kiállítást, melynek anyagát a gyerekek hordák össze a padlásokat felkutatva.

Budapesti fellépése miatt nem tudott jelen lenni a pályázat második helyezettje, a kunszentmártoni tekerős, Balla Tibor. Különdíjban maga a szervező, Hankó Györgyné részesült, aki a délután zárásaként felhívta a figyelmet arra, hogy a programsorozat december 3-án zárul a népdaléneklési verseny döntőjével és a gálával.

Vanó Éva

(Támogatók: Csongrád Megyei Közgyűlés Oktatási Bizottsága, Szentes Város Önkormányzata, Koszta József Múzeum, TEAM Számítástechnika, Kossuth téri Studium Plusz Könyvesbolt, Árkád Galéria, Mihály Béláné, Ludányi Mihályné, Tirpák Jánosné, Vidovics Ferenc, Takács Kata, Hornyik Anna, Szentesi Élet, Szuperinfo, Városi Visszhang, Rádió Szentes, Zöldág Mozgáskultúra és Sport Egyesület.)
(X)


<<< Vissza