<<< Vissza

Fába faragott élet
Üzent a tiszai kék szitakötő

2005. július 29.

 
Húsz éve Siófok város felkérésére készítette néhai Szabics Ferenc szentesi fafaragó művész az első játszóteret. Az akkor Dimitrov, ma Kálmán Imre nevét viselő parkban ma is a gyerekek örömét, biztonságát szolgálják a gondosan, pontosan kivitelezett játszótéri kisplasztikák. Szabics Ferenc születésének hetvenhetedik évfordulóján - július tizenkettedikén - emlékeztek a családtagok a Szentes városért emlékéremmel kitüntetett fafaragóra.

Siófokot követően Fényeslitkén, Aranyos-apátiban, Baján és Kislétén dolgoztak - mesélte az özvegy, Szabics Ferencné Bálint Katalin. Párja nem fogadott el pénzt sehol, vendégként tartózkodtak a munka ideje alatt a településen. A negyvenéves korában leszázalékolt művésznek hitvese biztosította munkájához a nyugalmat és a mindennapok ritmusát. Beszélgetésünk helyszíne a Dr. Udvardi László utcai otthonukban - egy több mint százéves parasztház tisztaszobájában - kialakított emlékszoba. Minden darab, minden használati eszköz a fák mesterének keze munkáját dicséri, kinek stílbútorasztalos volt az eredeti foglalkozása. Csongrádra járt dolgozni, s bizony az ötvenes évek közepén előfordult, hogy órákat kellett várni a munka befejezése és a vonat indulása között. Ekkor kezdett faragni, kezdetben fagombokat, s mivel nagy hagyománya van a családban a kézimunkázásnak, a gombok jó szolgálatot tettek a kötött és horgolt pulóvereken, mellényeken.

Édesapám - vette át a szót ifj. Szabics Ferenc - a hatvanas években vitte először kiállításra munkáit, ahol a somogyi és Mátra-vidéki motívumok divatoztak, s tőle is ezt várták. Ő azonban az alföldi növény- és állatvilág szerelmeseként a "szentesi stílus" megteremtője lett. Tizenhárom éven át dolgozott azon a kilencven darabból álló táblakép-sorozaton, mely az emlékszoba mennyezetét borítja, s a Tisza-Maros mocsárvilág legendáját dolgozza fel. A Tisza-ártér, Mocsárlakó istenek, Erdőrészlet című perspektivikus táblaképei a Nemzeti Galériában találhatóak.

A legendák szerint a tiszai kék szitakötő a "Látóembernek" a jó hír hozója, különös szerepe lett a család életében a leheletkönnyű postásnak.

Amikor apa és fia együtt dolgoztak, faragtak az idősebb mester soha nem irányított. A munka végén azonban a fiatal Szabics szertartásszerűen hozott a szomszéd boltból egy kisüveg rumot, és ekkor értékeltek, ekkor mondta el véleményét az apa és tanító. Többszörösen nehéz helyzetbe került a fiú, mikor édesapja síremlékét kellett kifaragnia. Hosszadalmas, nehéz munka vette kezdetét, állandó megfelelni akarással. Nyár lett, mire elkészült egy élet fába vésett emlékezete. A szertartásos itallal ült a műhelyben a fiatalember apja síremléke előtt, s elmondása szerint azon gondolkodott, vajon tetszik-e az apjának. Ekkor repült be a tiszai kék szitakötő a nyári melegben a műhely félhomályos magányába.

A család jó szívvel emlékezett arra, hogy Szirbik Imre polgármester a hivatalos ceremónia előtt - tekintettel a nagybeteg művész állapotára - a Szentes városért emlékérmet betegágyánál adományozta a mesternek, aki így halála előtt három órával még életében részesülhetett az elismerésben.

N. A.


<<< Vissza