<<< Vissza

Repülőink táborozása
Több mint öt óra a fellegekben

2005. július 29.

 
Gera József (balról)) az osztálytalálkozón. (Fotó: Vidovics)

A Szentesi Repülőklub tagjai júniusban és júliusban itt a repülőterünkön kéthetes repülőtáborban vettek részt.

Az időjárás sajnos néhány esetben közbeszólt, így nem lehetett mindennap repülni. A kedvező légköri viszonyokat viszont jól kihasználva, így is maga a tábor sikeresnek mondható. A repülések csak helyi viszonyokra korlátozódtak. Terveztünk egy 300 kilométeres távrepülés is Góbé típusú vitorlázó repülőgéppel, Szentes-Békéscsaba-Balmazújváros-Szentes útvonalon, de az időjárás miatt erre nem került sor. Így is szép eredményt ért el Kiss György és Oláh István Levente, akik megrepülték a "C" vizsgafeladatot. Ez azt jelenti, hogy a teljesítményrepülés fokozatába léphetnek. Ki kell emelni id. Gullay Mihály repülőoktató teljesítményét, aki Fóka típusú gépével 5 óra feletti egyhuzamban történő repülést hajtott végre. 4 óra feletti repülése már több esetben is volt.

Vígh Mátyás oktató, aki táborvezető és repülővezető is egy személyben, sikeresen foglalkozott a kezdő növendékekkel a repülőgép-vezetés elsajátításában. A tábor ideje alatt összesen 217 felszállás volt vitorlázó repülőgéppel. A motoros vitorlázógép (MOVIT) képzési- és sétarepülő feladatokat látott el. A Cessna típusú 4 személyes motoros repülőgép főleg sétarepüléseket végzett. Sárkányrepülőink néhány esetben emelkedtek a magasba.

A repülőklub, a honvédség és a Társadalom Baráti Kör Repülő és Ejtőernyős Tagozata közösen szervezik az augusztus 6-i kecskeméti Nemzetközi Repülőnap és Haditechnikai Bemutatóra az utazást. A légibemutatón Magyarország, Franciaország, Törökország, Németország, Egyesült Államok, Belgium, Hollandia, Lengyelország, Szlovákia, Svédország, Románia, Nagy-Britannia, Olaszország, és Csehország légierőinek harci- és szállító repülőgépei, valamint helikopterei mutatkoznak be.

A repülőtábort megtisztelte látogatásával a Szentesről elszármazott Gera József, és fia. Gera József ma már nyugdíjas, aki az Egyesült Államok űrközpontjának, NASA kutatási intézetének igazgatója volt. Még ma is aktív repülő. Természetesen, szokásunkhoz híven, városunk felett sétarepülésben vettek részt.

Augusztusban megismétlik a tábort a repülőklub tagjai. Kívánunk a lelkes és bátor csapatnak kedvező időjárást és jó leszállást.

Batta Sándor


<<< Vissza