<<< Vissza

Népszerű a Baba-mama klub
A leendő édesanyákat is várják

2005. július 29.

 
Április végétől működik a Rózsavölgyi-házban a Baba-mama klub, ami városi közkívánatra jött létre. Ott jártamkor tizennégy baba gügyögésétől volt hangos az előtér, ahol kéthetente pénteken tíz órakor találkoznak az anyukák és csemetéik.

- A kisbabás anyukák igénylik azt, hogy összejöjjenek egy helyen és megbeszéljék a közös problémáikat - mesélte Horváthné Gál Terézia védőnő, a klub szervezője.

- Mindig szakember irányításával történnek a beszélgetések. A klubbal párhuzamosan indult egy szülésfelkészítő tanfolyam is a várandós anyukáknak. Rám esett a választás, hogy koordináljam a klub működését. Picit nehéz volt az indulás, de nagy-nagy örömünkre várakozásainkat felülmúlva jönnek a kismamák. Általában tizenöt-húsz anyuka gyűlik össze a kis csemetéjével, van, aki a csemetéivel, mert a nagyobb gyerekek is jönnek. Így az épületet is jobban kihasználjuk, mert volt időszak, amikor komoly harcok folytak a fennmaradásáért. Úgy látjuk, igénylik azt, hogy egymás között megbeszéljék a problémáikat, és szívesen veszik, ha olyan tapasztalatot hallanak, amit esetleg érdemes megfogadni. Sokkal jobb, ha itt beszélik meg a gondokat, mint a játszótéren, mert ott nincs szakember. Minden alkalommal vagy kolléganő, vagy más meghívott szakember tart előadást, amik kötetlenek, mindenki elmondhatja saját tapasztalatát.

- Milyen idős babákkal jönnek az anyukák?

- Két hónapos kor alatt nem nagyon hoznak babákat, és mi sem ajánljuk, felső korhatár pedig nincs, mert nagyobb testvérek is jönnek. Azokat is szívesen látjuk, akik még csak készülnek az anyaszerepre.

Július 22-én Egri Vera Dévény-módszerrel dolgozó gyógytornász és homeopátiás szakértő tartott előadást A homeopátiáról általánosságban címmel. A homeopátiáról azt szokták mondani, hogy szelíd gyógymód. Önálló gyógyítási módszer, melyben törzskönyvezett, gyógyszertárban kapható szereket használnak. Ezek a gyógyszerek természetes eredetűek (növényi, állati, ásványi) és különleges eljárással készülnek. A homeopátia célja az, hogy mindenféle szintetikus gyógyszer nélkül a szervezet öngyógyító mechanizmusát beindítsa, és így elmulassza a fájdalmat. A hasonlóság elvén alapul, vagyis a homeopata orvos a betegséghez hasonló hatású szert ad, és egyénre szabottan alakítja a terápiát. Egy példa: a vöröshagyma vágásakor könnyezünk, és nem tapasztalunk vizes orrfolyást, ezért – a hasonlósági szabály értelmében – ha valakinek vizes orrfolyása van, akkor erre a homeopata vöröshagyma kivonatot fog adni. Sok érdekes dolgot megtudhattunk erről a gyógymódról, többen kérdéseket tettek fel a szakértőnek, majd a gyermekek mozgásfejlődése került szóba. A gyógytornász elmondta, a megkésett mozgású gyermek később tanulási nehézségekkel küzdhet, mert nem a megfelelő helyen alakultak ki az ideg-izom kapcsolatok.

Néhány anyukát a klubbal kapcsolatos tapasztalatairól kérdeztem. A nyolc hónapos Janka anyukája elmondta, hogy ők az első alkalomtól kezdve járnak a klubba.

Szeret beszélgetni a többiekkel és tapasztalatokat gyűjteni. Luczáné Kenyeres Mónika két hónapja látogatja a baba-mama klubot a hat hónapos Eszterrel, aki nagyon szeret ismerkedni a többi csöppséggel. Mónika lapunkból értesült a klub létezéséről. Elmondása szerint sok olyan dolgot hall itt, amelyet könyvből nem lehet megtanulni. A nyolc hónapos Helga Zoé és anyukája, Bajuszné Tóth Zsófia először voltak a klubban. Jól érezték magukat, Helga szeret babák között lenni, ezért hozta el az anyukája, és biztos benne, hogy legközelebb is jönnek.

Majzik Andrea


<<< Vissza