<<< Vissza

Diákmunka nyáron

2005. július 29.

 

Zsíros Tamás

Az öregebbek közül sokan még biztos emlékeznek a gyermekkor nyári szüneteinek diákmunkás heteire. Aki akart néhány pozitív élménnyel és egy kis pénzzel gazdagodni, az megszervezett munkákra mehetett dolgozni társaival, diákszolgálat és hónapos keresgélések nélkül.
Ma se munka, se pénz, viszont van diákszolgálat (messze) és keresgélés. A Meló-diák szegedi központú diákszolgálat, aminek csak gyengén érintik karjai Szentest és környékét, ugyanis nincs a térségben elég megfelelő munkáltató, aki vállalná a diákok foglalkoztatását. Az a kevés hely ami van, meg olyan gyorsan betelik, mintha nem is lett volna. Így marad a keresgélés, illetve a "más színű" munkák, valamint a "jó idő és jó hely" keresése annak a tanulónak akinek szüksége van a nyári pénzre. Az első kettőből rengeteg van, míg az utolsóból egyre kevesebb, hiszen aki jó időben jó helyen volt az nem engedi el azt az állást és évről évre próbál ugyanott elhelyezkedni. Minden esetre a nyár előtti hetek sokaknak okoznak, komoly problémákat.

Szabics Tibor Szegedre jár főiskolára. Ő egy a sok közül, aki nagy utat tett meg, hogy augusztusban elkezdhesse a KRESZ-tanfolyamot és a jogosítvány megszerzését is részben fedezni tudja. - Évek óta dolgozok nyáron. Mikor mit, de ha tehetem megpróbálok olyan helyet találni, hogy a nyarat, még meló mellett is nyárnak érezzem, ne egy munkatábornak. Nos, ez az utóbbi időkben egyre kevesebbszer fordul elő. Szegedre járok főiskolára. Mivel időm engedte az iskola melletti munkát, elmentem a Dolgos Hangyához - ez is egy diákszolgálat - és hipp hopp kaptam lehetőséget dolgozni. Fizikai munkát végeztem a második félévben egészen júniusig. Néha eléggé fárasztott, viszont rendesen megfizettek érte - időben, megkaptam minden juttatást és a társaság is jó volt, ami úgy gondolom sokat számít. Sok helyen kihasználják, ha az ember diákdolgozóként tevékenykedik. Ez a szolgálat, egy kis védelmet is nyújt. A nyár közeledtével elkezdtem munkát keresni itthon Szentesen, ám semmit nem találtam ami elfogadható lett volna. Így a diákszolgálatokkal is megpróbálkoztam, de nemhogy Szentesen, még a környéken sem tudtak lehetőséget adni. Ezért úgy döntöttem, hogy Szegeden maradok júniusban is. Mondanom sem kell, eközben folyamatosan próbálkoztam, hogy találjak valamit, de semmi. Megakarom szerezni a jogosítványt autóra, ezért minél hamarabb szükségem van munkára. Ezért amikor júliusban hazajöttem, muszáj volt az ismeretségeimet használnom utolsó lehetőségként. Így tudtam dolgozni még néhány hetet. Nem volt könnyű végig csinálni, de megvan a kezdés a KRESZ-tanfolyamhoz. Szentesen nagyon nehéz hivatalos, vagy jó munkát találni. Innen is hiányzik egy diákszolgálat - mondjuk lehet, hogy kicsi még hozzá a város -, de ez a szegedi központú dolog nem igazán működik. Sokan azért nem találnak, mert gyakorlaton voltak eddig, vagy érettségiztek, s már nem tudnak elhelyezkedni. Azon gondolkoztam, hogy jövőre, augusztusig Szegeden maradok dolgozni.


Szabics Tibor

A fiatalabb korosztály sem tétlenkedik. Habár ők még nem mindnyájan járnak a "kirepülés" rögös útján, ők is próbálnak egy kis pénzt szerezni.

Dezső Anett és Tóth Dániel középiskolában osztálytársak. Anett dinnyeárusításban segítkezik, Dani egy cégnél dolgozik, s munkából hazajövet, épp ottjártamkor látogatta meg osztálytársát.

- Egy hete segítek a dinynyeárulásban. Először csak egy napra hívtak, de aztán felmerült a lehetőség huzamosabb ideig tartó ittlétre, s én szívesen maradtam. A telefonom ellopták, s így most egy újra gyűjtök, ami remélem a szezon végére meg lesz.

Egyébként a baráti körből csak a Danit tudom, hogy dolgozik. Más nem igazán - mondta Anett.

- Én egy cégnél végzek irodai kisegítő munkát. Számlákat, faxokat és a papírokat intézem. Július 1-től 31-ig dolgozok. Tulajdonképpen a minimálbért keresem - plusz a levonások - ami úgy gondolom elég lesz, hogy egy kis pluszt adhassak az augusztusnak.

Van, aki lazábban veszi a dolgokat és átadja magát a nyár kényeztetésének.

Zsíros Tamás idén végezte Békéscsabán a középiskolát. Ő kényezteti magát.

- Az elmúlt években, mindig találtam ezt azt, de sosem volt az igazi. Tavaly egy rokonnak segíttettem a munkában aki ács. Ezért kaptam egy kis "családtagi prémiumot" - meg egy kis leégést. Most viszont úgy döntöttem, hogy kihasználom a nyarat. Június végén kaptam meg az érettségi bizonyítványt – tehát elment egy hónapom tanulással és stresszel - ennek az ára a szabad szünet - mondta Tamás.

Az idei nyár valakinek nyár, valakinek csak "nyaracska" marad. Sok lehetőség van és mégsem. Mindenesetre az idősebb korosztály járt ismét rosszabbul munkaszerzés szempontjából. Érettségi, gyakorlatok, vizsgaidőszak. Sokan ezért nem tudtak jó helyen elhelyezkedni időben. A nyár, mégiscsak nyár, s az ember ilyenkor nem szeret az iskolai megpróbáltatások után cseberből, vödörbe kerülni. Persze valakinek ez már megszokott dologgá vált - sajnos.

Zeke János


<<< Vissza