<<< Vissza

A szűrővizsgálatok fontossága
Egészségünk megőrzése (5.)

2005. július 29.

 
Vitában az ellenzék: dr. Dömsödi József, Karikó-Tóth Tibor, dr. Rébeli Sz. József (Fotó: Vidovics Ferenc)

A képviselő-testület egy évvel ezelőtt határozott a város egészségmegőrző tervének kidolgozásáról. A részletes program elkészült, azt a június 24-i ülésén tárgyalta a testület. Lapunk négy héten át közölt részleteket az előterjesztés anyagából. Sorozatunk befejező részében a téma vitáját ismertetjük olvasóinkkal.

Előtte azonban még a célkitűzésekről. Az egészségmegőrző terv elkészítői fontosnak tartják - egyebek mellett - a szív-érrendszeri, a daganatos, a szenvedélybetegség számának csökkentését, a megelőzést, illetve a gyógykezelésük és rehabilitációjuk fejlesztését, az idősellátás fejlesztését, az egészségügyi intézmények hatékonyságának növelését. Amit a képviselő-testület is támogatásáról biztosított.

A polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztálya égisze alatt készült terv vitájában Kálmán János megkérdezte: miért nincs megoldva a város fogászati ügyelete? Miért kicsi a kórház sürgősségi betegellátó részlegének áteresztő képessége? A képviselő tájékoztatásul elmondta, hogy a lapistói városrészben lakók a kertvárosi körzethez tartoznak. Szerinte tudatosítani kellene a lakossággal a szabad orvosválasztás lehetőségét. Karikó-Tóth Tibor arra volt kíváncsi, hogy mikorra oldódik meg az évek óta húzódó szemorvosi ellátás?

Agócs Lászlóné (témafelelős) válaszából megtudtuk, hogy a szájsebészet helyén szeretnék kialakítani a fogászati ügyeletet. Megkezdődtek a tárgyalások az OEP-pel és az ÁNTSZ-szel. A feladat finanszírozása kiegészítést igényel. A háziorvosi körzetek elfogadásakor úgy döntöttek, hogy panasz esetén kivizsgálják a körzetfelosztást. Eddig nem érkezett panasz az önkormányzathoz, de az ÁNTSZ-hez sem. A kórház sürgősségi betegellátó osztályával kapcsolatban csak anynyit mondhatott, hogy ott történik a betegellátás. Bővebb felvilágosítást a főigazgató nő és a kórházi munkacsoport tudna adni.

Ollai Istvánné kérte Szirbik Imre polgármestert, hogy konzultáljon a kórház főigazgatójával, hogy a nőgyógyászati rendelés kerüljön vissza a Rózsavölgyi házba. Dongó László felvetése szerint a Központi Gyermekélelmezési Konyha segíthetné a fiatalok táplálkozási szokásainak kialakítását. Általános tapasztalat, hogy a gyermekek keveset esznek az ételből. A megoldást a változatosabb ételeket készítésében látja. Kijelentette: a városban a legnagyobb problémát a túlzott alkoholfogyasztás jelenti. A képviselő-testületnek fel kellene lépnie annak érdekében, hogy a kiskorú gyerekeket és fiatalkorúakat nyilvános szórakozóhelyeken ne szolgálják ki szeszesitallal.

Szűcs Lajos alpolgármester válaszában kifejtette: hosszas tárgyalások eredményeként a nőgyógyászati szakrendelés visszakerül eredeti helyére. Várhatóan heti 1–2 alkalommal tini nőgyógyászati rendelést is tartanak. Ősszel átvizsgálják az iskolai büfék üzemeltetését. Sajnos a gyermekek sok üdítőt fogyasztanak, mely csökkenti étvágyukat. Véleménye szerint a Központi Gyermekélelmezési Konyhán finom ételeket készítenek, melyet az éhes gyermekek megesznek. Az ételt nem a minősége, hanem az étkezési szokások miatt nem fogyasztják el a tanulók. Kisgyermekkorban kell a gyermekeket az egészséges életmódra, egészséges étkezési szokásokra nevelni.

Dr. Gyenes Ágota annak a véleményének adott hangot, hogy a betegségeket a megfelelő vizsgálatokkal hamarabb ki lehetne szűrni. Móra József kijelentette: az iskolákban egészségtudatos nevelésre van szükség. Fontos lenne, hogy a szülők ne kérjék gyermekük felmentését a testnevelési órák alól, illetve járuljanak hozzá a szűrővizsgálatok elvégzéséhez. A munkahelyi orvosi vizsgálatokat is ösztönözni kellene.

Dr. Sipos Ferenc elmondása szerint a problémákat csak közösen lehet megoldani. A feladatok növekednek, az anyagi források csökkennek. Utóbbiak növelhetők lennének, ha a dohány és az alkohol illetékbevételét az egészségügyre lehetne fordítani. Az emberek egészségügyi állapota nagymértékben összefügg a jövedelmi viszonyokkal. A kórház korábban ezer ágyas volt, ma már csak 500 ágy áll a betegek rendelkezésére. Vannak olyan ágyak, melyeken nem beteg-, hanem szociális ellátást végeznek.

Oltyán Lajos kifejtette: a képviselő-testület által jóváhagyott minőségirányítási, egészség és környezeti nevelési programokat az iskolák alkalmazzák. A dohányzással kapcsolatban el kell érni, hogy a gyermekek abbahagyják rossz szokásukat. Voltak olyan iskolák, ahol a mindenkori testnevelést a költségvetési megszorítások miatt kellett megszüntetni. A képviselő-testületnek kell biztosítania a mindennapos testneveléshez szükséges anyagi fedezetet.

Dr. Rébeli Szabó Tamás az egészséges ifjúság és a testmozgásban gazdag életmód érdekében határozzák meg a feladatok határidejét. 2006. évben biztosítani kell az általános iskolákban a mindennapos testmozgást, az óvodákban a rendszeres úszásoktatást. A nemzeti sportváros cím kötelezi a várost a példamutató magatartásra. A gyermek, ifjúsági és sportbizottság megkereste a környező településeket, hogy nyújtsanak anyagi támogatást a sportorvosi tevékenységhez szükséges gépek beszerzéséhez.

Dr. Dömsödi József: az emberek legnagyobb gondja az egészség megőrzése, ezért kiemelten kell foglalkozni az egészségügyi és szociális ellátás kérdéseivel.

Kozák János: a városrendezési, - fejlesztési és környezetvédelmi bizottság tagja elmondta, hogy egy hetet töltött a belgyógyászaton egy koedukált teremben ahol a betegek csak egy lepedővel voltak elválasztva. Kifogásolta a kórházi étel minőségét és az étkészlet hiányát. A kórház gazdasági eredményei javultak, de az árrendek megnövekedtek. Szűcs Lajos válaszában kifejtette, hogy a koedukált terem nemcsak Szentes, hanem a magyar egészségügy jellegzetessége. Az egészségmegőrzéshez hozzátartozik az egymással való bánásmód is.

Halmai László hozzászólásából is kitűnt, hogy a nők 60, a férfiak 50 százaléka hal meg keringési zavarokban, melynek alapja a stressz és a félelem. A félelem okának feltárásával és a beszélgetésekkel csökkenthető a stressz. Fontos, hogy beszéljenek, konzultáljanak egymással az emberek. Dr. Sipos Ferenc egyrészt válasznak is szánta hozzászólását: az intenzív osztályokon világszerte koedukált ellátás történik. A szív- és érrendszeri betegségek első számú oka a dohányzás.

Egyet érthetünk Szirbik Imre polgármesterrel, amikor kihangsúlyozta: a szerencsejáték is szenvedélybetegségnek tekinthető. Az intézményi rendezvényekről a diákok a környező kocsmákba mennek szórakozni. Sajnos, a testnevelési órákon a diákok fele le sem vetkőzik. Az emberek a változó világhoz alkalmazkodnak. Szerinte minden gyermek kipróbálja a cigarettát, az alkoholt, a drogokat. A család, az iskola és a környezeti hatások is fontos szerepet játszanak abban, hogy a diákok ne váljanak függővé.

Lovas József


<<< Vissza