<<< Vissza

Játékosból vezetőedző

2005. július 15.

 
Berki András

Berki András, a Legrand-Szentesi VK OB I-es férfi vízilabda csapatának rutinos centere befejezte játékos pályafutását. A gárda csapatkapitánya igent mondott a klub elnökségének felkérésére, és Vidumanszky László távozása után a következő idénytől - Pengő Lászlóval közösen - vezetőedzőként felel majd a szakmai munkáért.

- Egy hetet gondolkodtam, mielőtt rábólintottam volna a vezetőség ajánlatára - kezdte Berki András. - Nagyon nehéz döntés előtt álltam, hiszen eredetileg úgy volt, hogy egy évig még játékosként szerepelek a Legrandban. Tudtam, ha az edzősködésre adom a fejem, az a játékos pályafutásom végét jelenti. Lezárni egy aktív korszakot mindig nehéz egy sportembernek, nekem is az volt. Végül hosszas mérlegelés és a családommal való konzultáció után úgy határoztam, eleget teszek ennek a megtisztelő felkérésnek. Döntésem előtt Vidumanszky Lászlóval is beszéltem, akivel - minden híresztelés ellenére - a mai napig nagyon jó a kapcsolatom. Egyébként, ha én nem vállaltam volna el ezt a feladatot, akkor kerestek volna valaki mást erre a posztra.

- Mennyi időre szól a szerződése? Kinek az ötlete volt, hogy edzőpáros álljon a csapat élén?


- A szerződésem egy esztendőre szól, meghatározott célkitűzésekkel. Én kértem a klub vezetésétől, hogy egy olyan szakemberrel dolgozhassak együtt, akinek a segítségére nyugodtan támaszkodhatom. Pengő Lászlót én neveztem meg, előbb a vezetőség, majd Laci is elfogadta kérésemet. A legkisebb problémáktól a legnagyobbakig mindent megbeszélünk, majd közösen hozzuk meg a döntéseket, a felelősség viszont kizárólag az enyém.

- Milyen játékoskerettel dolgozhatnak majd együtt?

- A tavalyi játékoskeret gyakorlatilag együttmarad. Somogyi Balázs az Újpesthez igazolt, de azt a lehetőséget, amit ő kapott, nem lehetett kihagyni. Új játékosok nem érkeznek a klubhoz, hiszen ma egyetlen meghatározó játékos leigazolása is meghaladja a szentesi anyagi lehetőségeket. Saját utánpótlásunkból merítünk majd, amely remek alap lehet az elkövetkezendő évek csapatának kialakításához.

- Az első osztályba most felkerült Pécs - eddig - hat új játékost szerződtetett, és a többi csapat sem tétlenkedik. Megőrizhető-e jövőre az idei hetedik hely?

- Borzasztóan nehéz erre válaszolni, noha a kérdés jogos. Egyelőre az biztos, hogy a vezetőedzőn kívül egy centert és egy válogatott kerettag átlövőt vesztett el a csapat, akiknek a pótlása nagyon nehéz lesz. Az én posztomon Szabó Nándorra hárul majd óriási feladat az elkövetkezendő időszakban, míg Somogyit másnak kell pótolnia. Kérdés, hogy az utánuk következők menynyire tudnak felnőni a feladathoz. Nem csak a játékosoknak egyénileg, hanem csapatként is meg kell birkóznunk ezzel a feladattal. Szerencsére olyan játékosokkal dolgozhatom együtt, akik eredményeket szeretnének elérni ebben a sportágban, a motiváció tehát adott az eredményes szerepléshez. A bajnokság első fele után már okosabbak leszünk a közös munka eredményességét illetően.

H. V.


<<< Vissza