XXXVI. évfolyam 28. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

"Jaj, úgy élvezem én a..."
 

2005. július 15.


Javában tombol a nyár. A fiatal korosztálynak a vakációt jelenti, az öregebbnek pedig már csak egy derűs, nyugodtabb évszakot. Azonban mindkét "tábor", ha van rá szabadideje, különböző nyári programokkal színesíti ezt a három hónapot.

Elsők közt áll, s már klasszikussá vált a strandolás hűsítő és egyben szórakoztató lehetősége. Sőt, a szentesi uszoda felújítását követően egyre népszerűbbé válik ez a program, s egyre többen töltik szabadidejüket a medencék környékén.
Nagy Tímea és Török Adrienn rendszeresen látogatják az uszodát.


Bővebben


 

Tanárok színháza
 

2005. július 15.


A nyári színházi előadások szokatlan produkcióval folytatódtak múlt héten pénteken este. A polgármesteri hivatal udvarán ácsolt színpadon a Horváth Mihály Gimnázium drámai tagozata ezúttal nézőként képviseltette magát.

A diákok ezen az estén a SzeMaSzu társulat tagjaként színpadra lépő tanáraiknak tapsolhattak.


Bővebben


 

Húsz új gyűjtősziget
Szelektív hulladékgyűjtés

2005. július 15.


Az utóbbi napokban a város több pontján láthatók új szelektív hulladékgyűjtő helyek. Kiss Ferencet, a városellátó intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetőjét többek között erről kérdeztük.


Bővebben


 

Elbűvölték a közönséget
A mozdulatok beszéltek a Jövőnkért moderntánc estjén

2005. július 15.


A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola nyári moderntánc estet rendezett július elején a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. Keller Jánosné, az iskola igazgatója köszöntőjében elmondta, hatodik éve nyáron mindig megrendezik az estet, és minden évben egyre többen vannak nemcsak a színpadon, hanem a nézőtéren is.


Bővebben


 

Kozák nem hosszabbít
 

2005. július 15.


Új szakvezetővel kezdi a következő idényt a Hungerit-Szentesi VK női vízilabdacsapata. A gárdát az előző szezonban ezüstéremig gardírozó Kozák László vezetőedző ugyanis úgy határozott, nem hosszabbít szerződést a klubbal


Bővebben


 

Megkezdődött az aratás
 

2005. július 15.


Az Árpád Agrár Rt. megkezdte az aratást, közel 2000 hektárról kell a termést begyűjteni. A búza betakarítása előtt már 200 hektárról levágták az őszi káposztarepcét. A gépátvizsgálás után délelőtt 11 órakor már Magyartés és Nagytőke határában álltak a gépek, és megindult legfőbb gabonánk, a búza betakarítása. Sok volt a tavasszal lehullott csapadék, ami hátrányosan befolyásolta a növény növekedését, ezért közepesen jó termés várható.

Nyolc kombájn, harmincöt különböző betakarítógép dolgozik a földeken összesen hetven emberrel együtt. A gabonaraktárakban 19 ezer tonna tavalyi termést tárolnak, az idei termés elhelyezésére pedig új raktárakat alakítottak ki. Szükség lesz egy új gabonasilóra is, ezt a fábiánsebestyéni út melletti telepen építik fel. Az ott található tartályonként 600 tonna gabona befogadóképességű silók mellett (6 db) két ütemben (szeptemberre 3, októberre 3) összesen 6, egyenként 2500 tonna gabonatárolásra alkalmas silókat építenek. A beruházás 212 millió forintba kerül, a bekerülési költségnek egy része támogatásból származik. Addig viszont - ideiglenesen - a már nem használatos, a cél érdekében átalakított állattartó épületek lesznek a gabonatárolók.

Vidovics Ferenc

 


 

A butaság agressziója
 

2005. július 15.


Ezekben a napokban sok német szöveget olvasok, hogy begyakoroljam magam szokásos nyári helyettesítésemre. E gyakorlás során került szemem elé a nagy német vértanú-lelkipásztornak, Dietrich Bonhoeffernek írása az ostobaságról. Arról az ostobaságról, melynek gonosz hullámai elárasztották sok-sok német ember elméjét a hitleri időkben. Ő maga közvetlenül a hitleri hatóságok áldozata lett, de közvetve annak az országos elbutulásnak, melyet egy semmirekellő középszerű akarnok zúdított rá a különben tehetséges nép tudatára.

Bonhoeffer diagnózisa igazában egy időben alakult ki a mi Bibó Istvánunk ama tanulmányával, mely a hazánkat is elárasztó politikai hisztéria természetrajzát adja. Vagyis két nagy szellem szinte egyazon történelmi órában írta meg: mit gondol a huszadik század egyik legtragikusabb szellemi elferdüléséről melyet - sajnos - még ma sem lehet egészen múlt időbe tennünk. Kísért ma is, hazánkban is.


Bővebben


 

A nemzeti ellenállás
Szentes és az országos politika a századfordulón (III.)

2005. július 15.


Báró Fejérváry Géza miniszterelnök

1905. január 26. és február 4. között országgyűlési képviselőválasztásokat tartottak Magyarországon, amelynek során a 30 éve kormányzó Szabadelvű Párt vereséget szenvedett a koalícióba tömörült ellenzéki pártokkal szemben. Szentesen már január 26-án megszületett az eredmény. A leadott 1544 szavazatból a függetlenség 48-as Molnár-párt 1015 (66%) szavazatot nyert el, tehát dr. Molnár Jenőt ismét Szentes képviselőjévé választották. A megye többi kerületében szintén az ellenzék győzedelmeskedett. A Csongrád megyei választási eredmények tehát hozzájárultak a parlamenti ellenzéki pártok győzelméhez, ill. a Tisza-kormány megbuktatásához.


Bővebben


 

Figyelőhálózat
Összefognak a civil szervezete
k

2005. július 15.


A Szentes Városért Civil Fórum ügyvivői testülete a város természeti és környezeti értékeinek megvédése érdekében figyelőhálózat szervezését kezdeményezi, melyhez várják a civil szervezetek támogatását - olvasható a szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélben. A felhívás tartalmát az alábbiakban közöljük.

"Városunkban az elmúlt években megindult fejlődés szemmel látható. Az önkormányzat hatalmas erőfeszítéseket tesz egy lakható, európai jellegű város megteremtése érdekében. Utcáink egyre szebbekké, rendezettebbekké, tisztábbakká válnak. A városba érkező külföldi, vagy hazánk távolabbi városában élők elismeréssel nyilatkoznak a fejlődésről. Tudjuk, hogy ez még nem elég. Több kell és egyre gyorsabban, hogy felzárkózhassunk Európához. Az eredmények mellett - melyre büszkék vagyunk - számos visszásságot is tapasztalunk, szándékos rongálást, figyelmetlenségből vagy tudatlanságból eredő károkozást.

Az egyre szépülő városkép, régi és új értékeink megőrzése érdekében tennünk kell!

A Civil Fórum ügyvivői testülete kezdeményezi természeti és környezeti értékeink megvédése érdekében Figyelő Hálózat megszervezését, melyet a Civil Fórumhoz csatlakozott szervezetek mellett a városban működő más civil szervezetek részvételével alakítanánk ki."

E városérdekű feladat megvalósítása érdekében kérik, csatlakozzanak a kezdeményezéshez.

A levélben mellékelt szándéknyilatkozatot kitöltve juttassák el az ügyvivői testülethez, Léhi Gábor Szentes, Koszta J. u. 10. levélcímre.

 


 

Tüntettek a munkanélküliek
Évfordulónaptár 2005

2005. július 15.


95 éve, 1910. július 17-én a Magyar Református Énekvezérek Egyesülete orgona-, ének-, hegedű– és tárogató-hangversenyt rendezett a szentesi központi református nagytemplomban. A neves orgonistákat az Angster-féle új orgona csábította Szentesre. (A szereplők között volt Sugár Viktor orgonaművész.)

75 éve, 1930. július 21-én a helyi munkásszervezeteket összefogó Szakszervezeti Bizottság beadványnyal fordult a polgármesterhez, amelyben anyagi támogatást kértek egy munkásotthon létesítéséhez.

75 éve, 1930. szeptember 1-jén a Szociáldemokrata Párt központi vezetőségének felhívására munkanélküli tüntetések voltak országszerte. A hatósági tilalom ellenére a szentesi munkások is tüntető sétát szerveztek a város több pontján, de a főtérre vonulásukat a rendőrség megakadályozta. A békés demonstráció során 21 munkást tartóztattak le.

Összeállította: Labádi Lajos

 


 

Gondolatok
 

2005. július 15.


Terrortámadásnak esett áldozatul Londonban mintegy ezer ember, válogatás nélkül férfiak, nők, felnőttek, gyermekek, kicsik és nagyok, britek és olyan idegenek, akik éppen akkor arra jártak, ahol a bombák egyike robbant. Gondoltál-e már arra, hogy ez a kiszámíthatatlan támadás ott is történhetett volna, ahol te élsz vagy szeretteid közül valaki? Csak hisszük, hogy a nagy háborúk után béke honol a Földön, akár Európában is. Sajnos, nincs béke. A gyűlölködés valamilyen címen minden országban, hazánkban is megtalálja a pusztítás módját. A különbség csak annyi, hogy van, ahol bombát robbant a gyűlölet, van ahol "csak" bizalmatlanságot szít, egyik helyen halottakat temet, a másik helyen csak elrontja az emberek kedvét. Te teszel ellene?

"A világ már sehol sem biztonságos", mondja egy bejrúti tanár. Ki tudja, nem az ő tanítványai közül kerültek ki az idén Londonban robbantó megszállottak? Az arab világ termeli azt a hitet, hogy az ő "szent háborújukban" minden eszköz megengedett. De az igazsághoz az hozzátartozik, hogy "a cél szentesíti az eszközt" gondolata Európában fogant meg keresztény elmék valamelyikében. Mi tagadás?

A nagy bizonytalanságban csak egy biztos: nem London volt a terroristák utolsó szörnyű tettének helyszíne. Senki sem tudja, mikor, hol, melyik város melyik lakosai lesznek a következő áldozatok?

"Derűre ború..." Csak egy nappal előbb tombolt az örömujjongás a londoniak és minden brit szívében. Ki gondolta volna, mi következik éppen rájuk egy nappal később? Menyegző után nyomban temetés. Iszonyú. Vajon terem-e az összefogás elég erőt és eszközt a tomboló pokoli erők megfékezésére?

Keresztények, keresztyének, van miért imádkoznunk!

Madách Ember Tragédiájának a londoni jelenete képződik előttünk. De ne feledjük: a végén felhangzik az Úr szava: "Ember küzdj és bízva bízzál!"

Dr. Imre Ernő

 


 

Igényesen tájékoztatni
 

2005. július 15.


Az úgy történt, hogy a város vezetése elgondolkodott. Mégpedig azon, hogy az akkor már jól működő Szentesi Élet című lap mellé jó lenne egy hangzó média is a városban. Bizonyítandó, komolyan gondolják a dolgot, 1987-ben meg is írták levelüket a Minisztertanács Tájékoztatási Hivatalának. Aláírója az akkori tanácselnök helyettes, Szirbik Imre volt.


Bővebben


 

A város orvosi ellátórendszere
Egészségünk megőrzése (3)

2005. július 15.


A képviselő-testület egy évvel ezelőtt határozott a város egészségmegőrző tervének kidolgozásáról. A részletes program elkészült, azt a június 24-i ülésén tárgyalta a testület. Alábbiakban az előterjesztés anyagából közlünk részleteket.

A város egészségügyi ellátórendszere.


Bővebben


 

Régi-új középiskolai igazgatók
A megyei közgyűlés döntése után

2005. július 15.


Előző számunkban már hírt adtunk arról, hogy a Csongrád Megyei Közgyűlés legutóbbi ülésén - egyebek mellett - középiskolai igazgatók megbízásáról döntött. A testület a Boros Sámuel Szakközépiskolában Pádár Zoltánné, a Horváth Mihály Gimnáziumban Bácskainé Fazekas Márta igazgatói megbízatását újabb 5 évre meghosszabbította. A Zsoldos Ferenc Szakközépiskola és Szakiskolát a képviselők döntése alapján Bugyáné Bakó Veronika, eddigi igazgatóhelyettes vezeti tovább.


Bővebben


 

Személyiségfejlesztés magas fokon
Dr. Pigler László egyetemi tankönyve (2)

2005. július 15.


A Csongrádon élő középiskolai tanár könyvének borítóját a szentesi Major Anna Edit és Berkecz Dávid készítette.

A könyv szerkesztőségünkben is megrendelhető.


"Megítélésünk szerint a normálistól eltérő viselkedésnek belső okai vannak, az egyik számottevő a fiatalok értékrendszerének torzulása. Csak sokoldalú ismeretek birtokában felelhetünk meg a nevelés-oktatás területén jelentkező társadalmi elvárásoknak, hiszen fejleszteni csak azt lehet, amit korábban már alaposan megismertünk, nevezetesen a serdülők értékrend-hierarchiáját."


Bővebben


 

Művészeti oktatás a Szivárványban
 

2005. július 15.


Alkotás közben. Fotó: Vidovics

Múlt heti számunkban már olvashattak a Szivárvány Alapfokú Művészeti iskoláról. A cikk folytatása következik.


Bővebben


 

Gyémánt- után vasdiploma
 

2005. július 15.


Vasdiplomát azok kapnak, akik 65 évvel ezelőtt szerezték meg felsőfokú tanulmányaik lezárásaként oklevelüket. Dr. Imre Ernő református lelkész 1940-ben végzett a teológián, s a közelmúltban vehette át az erre az alkalomra emlékeztető a díszdiplomát.


Bővebben


 

A szármafőzés titkai
Bogrács mellet Bíró Jenővel

2005. július 15.


Gyerekekkel a bogrács mellett. Fotó: Vidovics Ferenc

A Dózsa-házban, a Kurca partján tartott - a Szivárvány Alapfokú Művészeti Iskola - táborzáró vacsoráját Bíró Jenő festőművész főzte, közel negyven főre készített ínycsiklandó marhapörköltet.


Bővebben


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. július 15.


A közelmúltban módosultak a munkába járás címén fizetett utazási költségtérítés adómentességéhez kapcsolódó szabályok. Az új rendelkezések július elsejétől hatályosak, bizonyos esetekben azonban már az első félév tekintetében is lehetőség van a megváltozott szabályok visszamenőleges alkalmazására.


Bővebben


 

Bombariadó a diszkóban
Még mindig: hamis pénz a piacon

2005. július 15.


Tejtermékeket loptak július 5-re virradóra a Vásárhelyi úti ABC mellett lévő lezárt területről. Az ismeretlen elkövetők kivágták a dróthálót, így jutottak be a zárt raktérbe.

Garázdaság miatt indult eljárás ismeretlen tettes ellen az egyik helyi sörözőben kialakult összetűzés kapcsán. 5-én két férfi és egy nő szólalkozott össze az ivóban, aminek az lett a vége, hogy a nő egy hamutartóval mindkét urat megütötte úgy, hogy azok nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedtek. Az eset, még tisztázásra vár.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. július 15.


  • Zöldséges csirkefalatok
  • Túros palacsinta vaníliaöntettel
  • Ribizkebor


Bővebben


 

Országos siker
 

2005. július 15.


Álló sor, balról: Bakos Anna, Gémes Ivett, Gaál Lenke, Kertes Anna, Hajdu Hédi, Gundl Diána, Sipos Dorina. Térdelnek, balról: Kövér-Kis Réka, Fazekas Anett, Csüllög Ágnes, Molnár Gyöngyi, Beleon Zita, Pengő Nikolett. Hátul állnak, balról: Sóti Lajos (női szakág technikai vezetője), Oltyán Gyula (edző), Beleon Zsolt (SZVK elnöke). További játékosok: Vasinka Anett, Gémes Alexandra.

Újabb kiemelkedő sporteredményekkel büszkélkedhet a Szentesi Vízilabda Klub, a város. Nagyszerű teljesítménnyel zárták a leánygyermek és serdülő korosztályok a 2004-2005. évi bajnokságot. A gyermekcsapat a dobogó legfelső fokára állhatott, míg a serdülők az ország második legjobbjainak járó elismerést vívták ki.


Bővebben


 

Játékosból vezetőedző
 

2005. július 15.


Berki András

Berki András, a Legrand-Szentesi VK OB I-es férfi vízilabda csapatának rutinos centere befejezte játékos pályafutását. A gárda csapatkapitánya igent mondott a klub elnökségének felkérésére, és Vidumanszky László távozása után a következő idénytől - Pengő Lászlóval közösen - vezetőedzőként felel majd a szakmai munkáért.


Bővebben


 

Magyar profi akar lenni
Külföldi szereplés helyett az FTC-t választotta

2005. július 15.


Egy szegvári fiatal ember eddigi sportpályafutásának legfontosabb állomásai: Szentes, FTC. Csurka Zoltán a Szentesi FTC-ben tanulta meg a labdarúgás alapjait, s tehetségének köszönhetően jutott el hazánk legnépszerűbb csapatához, az FTC-hez. Közelmúltban a Szentesen szerepelt zöld-fehér együttes tagjaként beszélgettem vele.


Bővebben


 

Várják a régi
"Spari" találkozó

2005. július 15.


Az ötvenes évek elején Szentesen sorra alakultak a Kisipari Szövetkezetek. Aranykezű mestereink tanítottak bennünket arra a szakmára, amivel megalapoztuk az életünket. Asztalos, bognár, kovács, lakatos, órás és sorolhatnám mind-azt a ma már kihaló szakmákat, amiket már városunkban is igényel a lakosság.


Bővebben


 

A helyi földtulajdonosok figyelmébe!
 

2005. július 15.


Nyilvánossá váltak az Európai Unió ökológiai rendszereként működő Natura 2000 hálózat területei helyrajzi szám szerint. A helyrajzi számjegyzék kihirdetését követően 90 nap áll az érintett gazdák rendelkezésére ahhoz, hogy kifogásaik esetén a nemzeti parkoknál észrevételeket tegyenek. A természetvédelmi hatóság a megfelelően megindokolt észrevételeket elbírálja és a jegyzéket az esetleg szükséges kiigazításokkal elküldi az EU-nak jóváhagyásra. A gazdálkodóknak várhatóan nem okoz termelésszerkezet-változást, számottevő korlátozásokat a Natura 2000 területenként történő kijelölése, mert a jelenlegi gazdálkodás mellett ott élő, közösségi jelentőségű természeti értékek védelme a kijelölés célja. Az agrár-környezetvédelmi támogatások kibővülése várható az érintett területeken.

A Natura 2000 területek a szentesi polgármesteri hivatal földszintjén a hivatalos hirdetményeknél megtekinthetők, az ezekkel kapcsolatos kérdéseikkel elsősorban a kijelölést előkészítő, területünkön illetékes Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóságához fordulhatnak: 5540 Szarvas, Anna-liget, telefon: 66/313-855, fax: 66/311-658, e-mail: kmnp@kmnp.hu.

 


 

Családi események
 

2005. július 15.


Született: Túri Jánosnak és Varga Editnek (Sarkadi-N. M. u. 14.) Barnabás, Molnár Tamásnak és Bodnár Henriettának (Kossuth tér 5. V/1.) Balázs, Nagy Rusztem Zoltánnak és dr. Bujtás Katalinnak (Ady E. u. 16.) Stefánia, Szabó Imrének és Szőke-Török Tímeának (Kodály Z. u. 7.) Fruzsina nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Cziczka Krisztián (Temető u. 28.) és Piti Mariann (Tiszavirág u. 15.), Veres Krisztián Zsolt (Horváth M. u. 1.) és Kovács Edit Márta (Bocskai u. 6.), Szegi Ignác (Wesselényi u. 45.) és Virágos Anna Margit (Kossuth u. 34.).

Elhunyt: Kiss Mihály (Dózsa Gy. u. 189/A), Hovodzák Andrásné Juhász Margit (Kossuth L. u. 41.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz