<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. július 15.

 
A közelmúltban módosultak a munkába járás címén fizetett utazási költségtérítés adómentességéhez kapcsolódó szabályok. Az új rendelkezések július elsejétől hatályosak, bizonyos esetekben azonban már az első félév tekintetében is lehetőség van a megváltozott szabályok visszamenőleges alkalmazására.

a) Helyközi munkába járás - vonattal, autóbusszal

A bérlet, a jegy árát meg nem haladó költségtérítés a munkavállaló részére adómentes, amelynek egy feltétele van: a bérlet, a jegy leadása a munkáltatónak. Számla megléte ennek már nem feltétele, és az sem, hogy utazási igazolvány száma szerepeljen a számlán. Ha megvan a bérlet, 2005. január 1-jéig visszamenőlegesen is elszámolható.

b) Helyközi munkába járás - személygépkocsival

A saját gépjárművel való munkába járás költségtérítése kilométerenként 9,-Ft-ig adómentes a munkában töltött napokra a munkahely és a lakóhely közötti oda-vissza távolság figyelembevételével. A törvény hatályba-léptető rendelkezése folytán ezek a szabályok is 2005. január
1-jéig visszamenőlegesen alkalmazhatók. Akkor lehet, ha nincs, vagy körülményes a tömegközlekedés igénybevétele.

c) Helyi utazási bérlet juttatása

Helyi utazási bérlet juttatása havi 2.000,- Ft-ig adómentes természetbeni juttatás, ha a bérletet a munkáltató nevére szóló számlával vásárolják. Itt a bérlet értékét az étkezési juttatás értékével egybe kell számítani, és a bérletjuttatás erre figyelemmel adómentes:

- étkezési juttatás hiányában havi 2000,- Ft-ig
- munkahelyi étkeztetés nyújtása esetén havi 10.000,- Ft-ig az étkeztetés és a bérlet együttes összegéből,
- fogyasztásra készétel vásárlására jogosító utalvány alkalmazása esetén 8.000,-Ft-ig az étkeztetés és a bérlet együttes összegéből.

Olvasói kérdés:
Egyéni vállalkozó vagyok, jellemzően milyen kiadások nem érvényesíthetőek költségként nálam ?
I. K.

Válasz:
Nem érvényesíthető a költségek között a személyi jövedelemadó (ideértve a vállalkozói személyi jövedelemadót és a vállalkozói osztalékalap adóját is), a vállalkozói kivét után (de legalább a minimálbér összege után) fizetett nyugdíj és egészségbiztosítási járulék, illetőleg a magánnyugdíj-pénztárba megállapodás alapján saját javára befizetett tagdíj és annak kiegészítése (ezekre magánszemélyként érvényesíthető kedvezmény).

Ezeken kívül figyelmébe ajánlom, hogy vállalkozói kivétnek minősül az egyéni vállalkozó személyes vagy családi szükségletének kielégítését is szolgáló kiadás alapján minden olyan vállalkozói költség, amely a jellemzően előforduló költségek között nincs nevesítve. Nem számít azonban kivétnek az olyan kiadás, amely az egyéni vállalkozónak a lakásán kívüli telephelyen vagy a lakáson kívül folytatott tevékenységhez kapcsolódóan szükséges munkafeltételek megteremtése érdekében merült fel, még akkor sem, ha az eszköz magáncélú használatát nem lehet kizárni.

Várjuk az Ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza