<<< Vissza

Művészeti oktatás a Szivárványban

2005. július 15.

 
Alkotás közben. Fotó: Vidovics

Múlt heti számunkban már olvashattak a Szivárvány Alapfokú Művészeti iskoláról. A cikk folytatása következik.

- Sikerült külföldi testvériskolai kapcsolatot kiépíteni egy vajdasági intézménnyel - mondta Kálmánné Szabó Erzsébet igazgatónő -, ahol magas szintű művészeti oktatás folyik. A szövetségi kormányzat a három legjobb művészetoktatási intézmény közé sorolta ezt az iskolát. Októberben szeretnénk a tanítványokkal, a tanárokkal és a szülőkkel kiutazni hozzájuk Zentára. Támogató szülői gárda csoportosul az iskola köré, szponzoraink is vannak, és sikerült pályázaton egy elég szép összeget nyernünk. Fontos, hogy az utazás azon kívül, hogy kirándulás, szakmai feltöltődés is legyen a tanároknak és a gyerekeknek. Az iskola alapítványi fenntartású, civil szervezet működteti. Ez nagyon sok rugalmasságra ad lehetőséget. Olyan támogatói kört tud bevonni, amire nincs lehetősége egy más módon fenntartott iskolának. Törekszünk arra, hogy minél több pályázaton vegyünk részt, és minél több civil szervezettel felvegyük a kapcsolatot.

Június 27-étől július 1-jéig nyári tábort szervezett az iskola, melyen huszonkét gyermek vett részt. A programok 9 órától délután 4 óráig tartottak. A Dózsa-házban töltötték idejük nagy részét, de olykor kimentek a városba rajzolni. Voltak műhelylátogatáson Bese Laci bácsinál, a fekete kerámia mesterénél, és ellátogattak a múzeumba Vígh László főrestaurátor műhelyébe is. A Dózsa-házban selyemfestés, gyertyamártás, tűzzománc-készítés, agyagozás, kerámia, szalmafonás, virágkötészet, festés várta a gyerekeket. A papírhajtogatás helyszíne a gyermekkönyvtár volt. A strandon is eltöltöttek egy délutánt. A tábor zárásaként meghívták a szülőket a Dózsa-ház udvarába vacsorára, ahol Bíró Jenő festőművész volt a főszakács.

Az igazgatónő elmondta, nem előírás az, hogy csak a tehetségesek jöhetnek az iskolába. Nem válogatnak a jelentkezők közül. Gyermekre és feladatra koncentráló szellemiség jellemzi őket. Hisznek abban, hogy a jövő útja az, ha eltérő képességű, adottságú, szociális helyzetű gyermekeket nevelnek együtt. A művészetnél semmi sem alkalmasabb erre.

Az iskolába jelentkezni szeptembertől minden nap a Dózsa-házban, és a szentesi általános iskolákban a tanév első napjaiban lehet. Kálmánné Szabó Erzsébet igazgatónő is várja az érdeklődőket a következő telefonszámon: 70/556-3544.

M. A.


<<< Vissza