<<< Vissza

A város orvosi ellátórendszere
Egészségünk megőrzése (3)

2005. július 15.

 
A képviselő-testület egy évvel ezelőtt határozott a város egészségmegőrző tervének kidolgozásáról. A részletes program elkészült, azt a június 24-i ülésén tárgyalta a testület. Alábbiakban az előterjesztés anyagából közlünk részleteket.

A város egészségügyi ellátórendszere. Szentes város egészségügyi ellátórendszere szakmai szempontokból lefedi a város területét - olvasható a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztálya által elkészített egészségmegőrző tervből. A város közigazgatási területén 13 háziorvosi és 6 házi gyermekorvosi körzet működik. Az orvosok hétköznapokon 7-15 óráig állnak a betegek rendelkezésére. Hétköznap a felnőtt és gyermekorvosi sürgősségi ellátás a Klauzál utcai rendelőben történik 15-19-ig, majd 19-07-ig, valamint a hétvégén (ünnepnapokon) a Mentőállomás várja a betegeket és a sürgősségi bejelentéseket. Szombaton 8-13-ig, 15-17-ig, vasárnap (ünnepnap) 9-11-ig a Klauzál utca 6. szám alatt gyermekorvosi sürgősségi rendelés is üzemel. A városban akut, krónikus, illetve intenzív fekvőbeteg ellátás a dr. Bugyi István Kórházban működik. A lakosság gyógyszer ellátását nappal hét gyógyszertár biztosítja, elhelyezkedésük lefedi a város területét, éjszakai, illetve ünnepnapi ellátásban két gyógyszertár vesz részt.

A város egészségügyi ellátása. A lakossági ellátás területén az egészségügyi reform (1992) az alapellátás elsőrendű fontosságát hangsúlyozza. Az alapelv szerint a háziorvosi munka kerül előtérbe, amely tartós, évtizedeken át működő orvos-beteg kapcsolatot feltételez különböző szociális helyzetű és műveltségű lakosokkal. Háziorvosaink, fogorvosaink vállalkozói formában működnek. A háziorvosi rendelők épületét folyamatosan az EU előírásoknak megfelelően pályázati pénzekből újítja fel az önkormányzat, a szükséges műszerpark karbantartója és felújítója a háziorvos. 2003. elején adták át a kertvárosi orvosi rendelőket (kettő önkormányzati tulajdonú gyermekorvosi rendelő, három magántulajdonban lévő felnőttorvosi rendelő). A rendelők mellett megnyílt a kertvárosi patika is, ami szintén magántulajdonban van. A Vörösmarty és a Klauzál utcai orvosi rendelők bővültek, Európai Uniós szabályoknak megfelelő rendelőket alakítottak ki. Az alap- és szakellátás orvosgárdája évek (évtizedek) óta a városban dolgozik, családjukkal itt telepedtek le. Jelentős szerepet kapnak a prevencióban.

A felnőtt háziorvosok tevékenységük során különböző prevenciós szűréseket végeznek. 2004-ben rendeléseiken 6-15 ezer közötti betegforgalom tapasztalható. Változatos képet mutat az orvos- és nővérlátogatás egy-egy praxisban (évente 1-3 ezer közötti).

A házi gyermekorvosok kiterjedten végzik prevenciós szűrésüket (hallás, látás, szem, bőr stb.). 2004-ben rendeléseiken 5-11 ezer közötti betegforgalom volt a jellemző. A családoknál történő orvos-látogatások száma 250-1000 közötti. Az iskolaorvosi teendőket az általános iskolákban, óvodákban, bölcsődében ellátják. A középiskolások iskola-egészségügyi orvosi ellátását külön iskolaorvos végzi.

Fogorvosi ellátás. A kórház rendelőintézetében 6 fogorvos látja el az alapellátási feladatokat és az iskolaorvosi szűréseket. A város lakosságának ellátásán kívül sok beteg jön át Kunszentmártonból, Öcsödről, Csépáról és a környező településekről is. Évente minden általános iskolásnál elvégzik az éves fogászati szűrővizsgálatot. A fogászati rendelés reggel 7-től este 7-ig - két műszakban - a rendelőintézetben történik, előnye, hogy helyben található a fogászati röntgen, és délelőttönként működik a fogszabályozási szakrendelés is. Amennyiben a betegeknek szájsebészeti ellátásra van szükségük, pár perc alatt megközelíthető a kórház szájsebészeti osztálya.

(folytatjuk)


<<< Vissza