<<< Vissza

Elbűvölték a közönséget
A mozdulatok beszéltek a Jövőnkért moderntánc estjén

2005. július 15.

 
A Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola nyári moderntánc estet rendezett július elején a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban. Keller Jánosné, az iskola igazgatója köszöntőjében elmondta, hatodik éve nyáron mindig megrendezik az estet, és minden évben egyre többen vannak nemcsak a színpadon, hanem a nézőtéren is.

A tánc mindenkinek mást jelent: van, akinek természetes, van, akinek misztikum, van, akinek a hétköznapjaihoz tartozik, és van, aki csak ünnepnapokon táncol. A tánc elvarázsol, lehet néptánc, társastánc vagy moderntánc, mindenki egy nyelven beszél, mindenki egyforma. Újszentesről és Lengyelországból is érkeztek csoportok.

Egy hetet töltöttek városunkban, együtt táboroztak az iskola diákjaival, és együtt készültek a fellépésre.

A helyi polgármester mellett Újszentes polgármestere is jelen volt az esten. Szirbik Imre köszöntőjében elmondta, öröm nemzeti sportvárosunk csarnokában ennyi embert látni. A táncot csodának nevezte, hiszen olyankor a szív kitárul, és egy mozdulattal sok mindent el lehet mondani a másiknak: örömöt, bánatot, szerelmet, szeretetet. Talán nem értjük egymás nyelvét, lehet, hogy egymás szavát sem, de a test mozdulatai elmondják az ember gondolatait.

Az első műsorszámot a vásárhelyi társastánc tanszak adta elő, művészeti vezetőjük Polgár Csaba. Őket egy lelkes lánycsapat követte Keller Nóra koreográfus, tánctanár vezetésével. Az iskola tanárának, Vass Sándornak a nevéhez fűződik a moderntánc est létrehozása, a rendezvényen műsorvezetőként is közreműködött. Több csoportja fellépett, a legkisebbektől a legnagyobbakig. Látványos produkciókat adtak elő, melyek mögött igen sok munka és gyakorlás van. Az újszentesi lányok két műsorszámot adtak elő. Még csak egy éve táncolnak, de már nagyon ügyesek. Polgár Abigél a Koszta iskola második osztályos kis csapatát készítette fel. Ők idén kezdtek táncolni, lelkesek voltak és nagy tapsot kaptak. A lengyel tánccsoport két nagyszerű produkcióval lépett fel, Mátrix című előadásuk hatalmas sikert aratott. Egy aprócska, de ügyes néptánc csapatot is láthattunk. Bár a gyerekek nagy része nyaralt, felkészítőjük, Bagi Ferenc pedig a Szegedi Szabadtéri Játékokon lépett fel aznap este, kis létszámban is ügyesen előadták táncukat. Tiszaalpárról is érkezett egy csoport Bondár Enikő vezetésével, ők táncukban a siketnémák jelzéseivel adták elő a dal szövegét, mozgásukkal pedig varázslatos hangulatot teremtettek. Keller Nóra, Keller Rita és táncosaik második műsorszáma után Vass Sanyi tanítványai jöttek, majd negyedórás szünet következett. Ekkor kivetített képeket láthattunk a próbákról és az előkészületekről. A második részben is több alkalommal felléptek az est főszervezőjének csoportjai, első előadásuk egy tánckondíció gyakorlatból lett show-produkció volt. Közel százan táncoltak ekkor a színpadon. Keller Nóra és Rita olyan showtáncot tanított be, melyben az összes vendég és a saját csoportok is részt vettek. A finálét a Rómeó és Júlia zenéjére táncolták.

A jó hangulatú, látványos est végén Vass Sándor elmondta, hogy több fellépésük volt már más városokban, és továbbra is várják a felkéréseket. A Jövőnkért iskolába jelentkezni már augusztus végén is lehet, sok szeretettel várják a fiúkat és lányokat.

M. A.


<<< Vissza