<<< Vissza

Húsz új gyűjtősziget
Szelektív hulladékgyűjtés

2005. július 15.

 
Az utóbbi napokban a város több pontján láthatók új szelektív hulladékgyűjtő helyek. Kiss Ferencet, a városellátó intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetőjét többek között erről kérdeztük.

- A környezetvédelmi és vízügyi célelőirányzat 2004. évi Zöldforrás pályázati rendszerében három beruházásra nyertünk támogatást, ezek közül a legnagyobb a szelektív hulladékgyűjtő rendszer kiépítése volt. A pályázaton Szentes és Szegvár vett részt. Városunkba húsz, Szegvárra öt darab új gyűjtősziget került, illetve beszereztünk egy gyűjtőjárművet, ami tulajdonképpen szabványos kukásautó, de feladatának túlnyomó részét a gyűjtőszigetek érintése teszi ki. A gyűjtőszigetek a Szentesen már meglevő kilenchez hasonlóan négy frakciósak: külön papír, műanyag, fehér- és színes üveg gyűjtésére alkalmasak. Szabványos konténerek lezárt fedéllel, bedobó nyílással. A műanyagos konténerekbe lehet fém, konzerves és italos dobozt is tenni. Ürítésük frakciónként történik. Ilyenkor körbejárja a gyűjtőjármű a szigeteket, papír és műanyag esetében heti egyszer, üveg esetében három-négyhetente. Nyári időszakban, illetve karácsony, szilveszter környékén hetente kétszer ürítik a műanyagos frakciót, mert akkor nagyobb az üdítőfogyasztás.

- Mióta vannak kint a gyűjtőszigetek és mik az eddigi tapasztalatok?

- Két hete vannak kint, a tapasztalataink pedig nagyon kedvezőek, mert úgy vesszük észre, hogy használják őket. A szigetek szerepe az, hogy a háztartásokban képződő hulladék minél kisebb mennyisége legyen az, ami a vegyes szeméttel együtt - ezt maradék szemétnek hívják sok helyen - a hulladéklerakóba kerül.

Kiss Ferencet továbbiakban arról kérdeztük, hogy a jelenleg meglévő gyűjtőszigetek elegendőek-e a városban. A csoportvezető így válaszolt:

- Ezzel a huszonkilenc szigettel Szentesen már szinte mindenkinek lehetősége van arra, hogy lakásához közel találjon egyet, és nem kell ezekkel a szelektíven gyűjthető hulladékokkal megtölteni a kukákat. Azt várjuk a gyűjtőszigetektől, hogy csökkenjen az a hulladékmennyiség, amelyet a berki lerakóban el kell helyezni. Reméljük, hogy hoszszabb távon mérsékelheti a hulladékkezelési díjak emelkedését is.

Tavaly óta szerződő partnerei vagyunk az Öko-Pack Kht.-nek, ez koordinálja az országban a csomagolóanyag-begyűjtést és hasznosítást, ők finanszírozzák a mi többletköltségeink egy részét. Szigorú ellenőrzés alatt vagyunk, tehát eleve nem tehetnénk meg azt, amit néhányan észrevételükben jeleztek, hogy összekeverjük a szemetet, mert az Öko-Pack nem ezért fizet.

- Mennyi pénzbe került a beruházás?


- Az összberuházás huszonnyolcmillió-százhuszonötezer forint volt, ennek a negyvennégy százalékát támogatta a Zöldforrás pályázati rendszer, a többi Szentes és Szegvár önerejéből létesült. Van még két Zöldforrás pályázatunk, az egyik a Nagyvölgy-csatorna tisztítása. Ez azt jelenti, hogy a csatorna három kilométeres szakaszát, Nagyhegytől a Gógány utcáig megtisztítjuk a növényzettől, az iszaptól és a szeméttől, a kitermelt anyagot pedig a hulladéklerakóba szállítjuk. Ez a csatorna a város legfőbb belvízelvezető csatornája, Szentes legnagyobb területéről az utcai csapadékvíz-elvezetőből is ide kerül a víz, és végül a Kurcába jut. Ennek összköltsége kétmillió-kétszázezer forint, ebből kétmillió forintot támogatott a Zöldforrás rendszer, tíz százalék pedig önerő. A harmadik pályázatunk címe: Szentes város kül- és belterületén illegális módon elhagyott hulladék gyűjtése és megfelelő kezelése. Ezen a pályázaton a város különböző pontjain - több mint tizenöt ponton - levő illegális hulladéklerakó telepek felszámolására nyertünk támogatást. Ez kétmillió forint költségű és ötven százalékos támogatottságú.

A húsz új szelektív hulladékgyűjtő sziget a következő helyeken található: Damjanich u.-Munkás u., Nagyhegyszéli u.-Szeszfőzde dűlő, Jókai u. (CBA előtt), Vörösmarty u.-Rákóczi F. u., Bajcsy Zs. u.-Bercsényi u., Arany J. u.-Bocskai u., Ady E. u.-Sima F. u., Boros S. u.-Babos u., Boros S. u.-Leiningen K. u., Honvéd u.-Kodály Z. u., Dr. Lakos u.-Dr. Mátéffy F. u., Gaál I. u.-Muskátli u., Csongrádi u.-Dr. Várady L. u., Szt. Imre herceg u., Nagyörvény u. -Szondi u., Mentő u.-Farkas A. u., Báthory u.-Nagyörvény u., Koszta udvar, Mátyás kir. u.-Kátai u. és Németh László utca.

M. A.


<<< Vissza