<<< Vissza

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. június 10.

 
Új adókedvezmény

Az a magánszemély, aki alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztat munkavállalót, az a közteherjegy értékének 75 százalékát adókedvezményként veheti igénybe. Ez azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik háztartási kisegítőket - kertész, takarítónő, bébiszitter, külön tanár - alkalmaznak.

Az adóhatóság internetes honlapján (www.apeh.hu) mostantól közzéteszi az általa nyilvántartott adószámmal rendelkező, általános forgalmiadólanynak minősülő adózók adatait.

A lista több mint 1,1 millió adóalany aktuális adatait tartalmazza, napi frissítéssel. Az APEH szerint mindez az adózót terhelő adókötelezettség jogszerű teljesítéséhez, illetve a költségvetési támogatás jogszerű igénybevételéhez szükséges.

Kérdés:
Több helyről hallottam, hogy saját gépkocsival történő utazás költségtérítése kilométerenkénti 3 forintról 9 forintra emelkedett. Igaz ez vagy sem?
K.A.


Válasz:
Ebben a formában nem igaz. A személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint a munkavállalók saját gépkocsival történő munkába járásának költségtérítése kilométerenkénti 3 forintról 9 forintra emelkedett. Ez azonban kizárólag a saját gépkocsival történő munkába járásra vonatkozik, a saját gépkocsi hivatalos célra történő használatának esetére nem, ott maradt a 3 Ft. A törvény módosítása 2005. július 1-jén lép hatályba, de – ha az a magánszemélyre nézve előnyösebb - már január 1-jétől alkalmazható.

A hatályos személyi jövedelemadó törvény rendelkezései:

"[(2) A nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni az e törvény szerint bevételnek nem számító tételeket, továbbá azt a bevételt,]...

b) költségtérítés címén (ideértve különösen a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítését is) a munkában töltött napokra a munkahely és a lakóhely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként legfeljebb 9 forint értékben kap a magánszemély."

Kérdés:
Ön szerint táppénzen lévő alkalmazottaknak adhatunk-e az étkezési hozzájárulást?
I. A.

Válasz:
Véleményem szerint ezt a támogatást arra találtak ki, hogy a munkavállaló munkában töltött idejében legyen támogatott az étkeztetése. Tehát, ha az a munkavállaló csak 1 napot is dolgozott az adott hónapban, akkor jár neki, ha egyet sem, akkor nem.

Várjuk az Ön kérdéseit is a rovatba a 06-(30)-680-48-17 vagy 06-(20)-321-57-50 telefonon vagy az info@otthonok.hu e-mail címen.

Törőcsik Norbert
mérlegképes könyvelő


<<< Vissza