XXXVI. évfolyam 23. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Sasliküzem a Frigóban
 

2005. június 10.


Képünkön: A fűzőterem: itt állítják össze a saslikot, a technológiát id. Magyar József ismertette. (Fotó: Vidovics)

Csattanós választ adtak Szentesen egy belga cég döntésére. A Szentes-Frigó kft. saslik üzeméről van szó. Magyar József, a Hungerit Rt. vezérigazgatója (egyik tulajdonos) elmondta jó ötletnek indult tavaly, amikor a városban járt egy a belga cég, sokáig úgy nézett ki, hogy versenyben is vannak. Három helyszín, Szentes, Gyula és Mórahalom került szóba a belgáknál, a cég idén márciusban az utóbbi település mellett döntött. A vezérigazgató kijelentette: lehetőséget kaptak, éltek is vele, köszönet a kivitelezőknek, a Barizber és az A+A Hűtéstechnikai Kft.-nek, hogy rekordgyorsasággal elkészült az üzem.


Bővebben


 

Cserépégető agyagforma
Gyáravató az Ipari parkban

2005. június 10.


A folyékony agyagot formába öntik, majd másfél-két órán át 30-35 oC fokos hőmérsékleten szárítják. Ezt követően a sablontól megszabadítva az agyagforma további 1 napot szárad, majd az 1400 oC fokos égetőkemencében 24 óra alatt kiégetik. Az így elkészült forma a cserépgyártás fontos része lesz, hiszen ezekre fektetve égetik ki a tetőcserepeket.


Bővebben


 

Biztonságunk volt a téma
 

2005. június 10.


Hogy biztonságban élhessünk - lehetne ez is a mottója a közbiztonsági családi napnak, melyet a meggyőzés szándékával szervezett az önkormányzat és az általa létrehozott védelmi bizottság a múlt szombaton.


Bővebben


 

Eredményekkel bizonyítanának
Somogyi után Kisteleki is távozna

2005. június 10.


Szerkesztőségünk vendége volt szerdán Beleon Zsolt, a Szentesi Vízisport Klub elnöke, aki a férfi és női felnőtt csapattal kapcsolatos legfrissebb információkat osztotta meg lapunkkal.

- A lejárt szerződésű és a még érvényes szerződéssel bíró játékosokkal a héten megkezdjük és reményeink szerint be is fejezzük a tárgyalásokat - kezdte az elnök. Elengedhetetlenül szükséges, hogy ismerjük az igényeiket még a következő szezon kezdete előtt, illetve az edzőváltás körül kialakult helyzetet is meg kell beszélnünk a játékosokkal.


Bővebben


 

Biztos!
 

2005. június 10.


E sorok június 6-án, reggel 6 és 7 óra között íródnak. Azaz egy olyan nap reggelén, mely akár történelmi nappá is válhatna, ha - példának okául - az ún. "politikai hála" ünneppé válna. De az biztos, hogy ez nem következik be.

Ez nem következhet be, mert már 1989-ben megmondta Pozsgay Imre, hogy "a hála nem politikai kategória". Ő csak tudja, mert saját bőrén tapasztalta meg. Azóta pedig a politikai élet törpe nagyságai mindent elkövetnek, hogy ennek a csalódásból született megállapításnak akkora rangja legyen, mint a Tízparancsolatnak, melyet Isten maga vésett Mózes kőtábláira a Sínai-hegy magasságában.


Bővebben


 

"Erős akarat nem ismer akadályt!"
135 éve alakult a 48-as Népkör

2005. június 10.


Képünkön: Ünnepség a 48-as Népkörben

Az 1867. évi kiegyezés után a közjogi kérdésekben kibontakozott viták felszínre hozták és felerősítették a társadalmi-politikai ellentéteket. A helyi hatalmi küzdelmek kapcsán fel-felbukkantak a kormányt, illetve az azt képviselő megyei vezetést bíráló megjegyzések, amelyek jelezték a csalódottságot és elégedetlenséget az alkotmányosnak hirdetett új renddel szemben.


Bővebben


 

Trianon palota
Évfordulónaptár 2005

2005. június 10.


85 éve, 1920. június 4-én aláírták a Magyarországgal kötött békeszerződést a versailles-i Kis-Trianon-palotában. (Az ország területe 283 ezer km2 -ről 93 ezerre, lakossága 18,2 millióról 7,6 millióra csökkent.)

70 éve, 1935. június 4-én született Szentesen Piti Péter (1935-1978) birkózó, országos bajnok, olimpiai 4. helyezett, kétszeres válogatott.

130 éve, 1875. június elején megkezdődtek az országgyűlési választási küzdelmek. Szentesen az Egyesült 48-as és Függetlenségi Párt Simonyi Ernőt, a Szabadelvű Párt pedig Jókai Mórt kiáltotta ki képviselőjelöltjének.

100 éve, 1905. június 6-án 51 éves korában Szegeden elhunyt Kulinyi Zsigmond (1854-1905) hírlapíró, lapszerkesztő, közgazdász, a Szentesi Lap, majd a Szegedi Napló szerkesztője, a Vidéki Hírlapírók Egyesületének alapítója és elnöke, a Dugonics Társaság tagja, Szentes szülötte.

35 éve, 1970. június 7-én a gimnáziumban megalakult a Szentesi Diákok Baráti Társasága, amely programjában vállalta az iskolával való kapcsolat ápolását, az érettségi- és öregdiák találkozók megszervezését, valamint a városból elszármazott volt diákok (tudósok, művészek stb.) felkutatását.

25 éve, 1980. június 8-án országgyűlési képviselő- és tanácstag-választásokra került sor. Szentes és környéke országgyűlési képviselőjévé ismét Mag Pált választották meg. (1971-1990 között megszakítás nélkül viselte a tisztséget.)

135 éve, 1870. június 10-én megalakult a Szentesi 48-as Népkör. Kossuth Lajost közfelkiáltással tiszteletbeli elnökké választották. Rendes elnök Ferenczy Sándor ügyvéd, alelnök ifj. Posta János. Tagok száma 186 fő.

95 éve, 1910. június 10-én országgyűlési képviselőválasztást tartottak Szentesen. A részekre szakadt függetlenségi párt jelöltjeivel szemben a Nemzeti Munkapárt jelöltje - Fekete Márton - került ki győztesen. Az országos eredmények alapján a Nemzeti Munkapárt nyerte meg a választásokat. Szentesen 1869 óta most első ízben jutott mandátumhoz a kormánypárt jelöltje.

Összeállította:
Labádi Lajos

 


 

Ki az eredményesebb?
Tisztelet az elődöknek

2005. június 10.


A Szentesi Élet május 27-ei számában olvashattunk a Dr. Papp László Sportcsarnoknál történt koszorúzási ünnepségről. A neves sportoló nevét felvevő bizottság megemlékezésében az alábbi mondat hangzott el: Dr. Papp László a város eddig legeredményesebb sportolója...

Tiszteletben tartva dr. Papp László kiváló eredményeit, mindenképpen meg kell említeni, hogy városunk legeredményesebb sportolója Tóth Noémi, aki 2004-ben olimpiai aranyérmet nyert. (Igaz, dr. Tóth Gyula leánya nem magyar színekben versenyzett, de szentesi születésű sportolóról van szó.)

A tavalyi szeptemberi testületi ülésen felvetésemre Szirbik Imre polgármester ígéretet tett arra, hogy Tóth Noémit sikerei elismeréseként kellőképpen köszönti majd. Az eltelt időszakban sajnos ez nem történt meg.

Dr. Dömsödi József
önkormányzati képviselő, a sportbizottság tagja

 


 

Gondolatok
 

2005. június 10.


Pesti születésű lévén, legszebb gyerekkori élményeim a nyári falusi vakációk voltak: kis gazdaság, istálló, szérűskert, szekerezés, libalegeltetés, házi kenyérsütés, esti vacsora illata, nyugalom, bőség, szeretet, ismerősök, harangszó, templomozás, jó erkölcs, nyitott kapuk. A mai valóság: elnéptelenedett kis faluk, elszegényedés, elidegenedés, munkanélküliség, menekülés a rossz levegőjű városba. Ez a felszabadított falvak népének szabadsága? Ki a felelős ezért?

Aki egy évvel az Európai Unióba csatlakozás után csak fanyalog, vagy csalódottan legyint, azt ahhoz a 10 éves kisdiákhoz hasonlítom, aki tavaly azt hitte, hogy idén már nem csak érettségi bizonyítványt kap, de doktori címet is. Előbb talán meg kellene felelnünk az uniós követelményeknek és főleg megfelelő képesítéseket kellene szereznünk.

Tudod, mi egy vasdiploma? Az a díszoklevél, amelyet az kaphat, aki a diplomáját 65 évvel korábban szerezte. Az idén Isten kegyelméből én is átvehetem. De már most megkérdezlek: te hány éve szerezted a képesítésedet és mit kaptál mindazért, amire egész életedet rátetted? Gratuláljak, vagy együttérzésemet fejezzem ki?

Aki csak azért mond mindenre nemet, mert te igent mondtál és minden fehéret feketének mond, annak egy szavát se hidd el.

A csonka Magyarországon sem kolbászból van a kerítés. Három millió honfitársam a tanú rá.

Dr. Imre Ernő

 


 

Bővül a termelés a Hungeritnél
Egymilliárd fejlesztésre

2005. június 10.


Angol üzletekről beszélünk Magyar Józseffel, a Hungerit Rt. vezérigazgatójával. Így mondja többes számban, hiszen van köztük egy jelentősebb és több kisebb cég is. A dolgok kezdenek jó irányba haladni, úgy néz ki, a termékekből év végére elég tekintélyes mennyisséget tudunk majd exportálni - jelenti ki, majd így folytatja:

- Több fajta termékkel tartós és jó piacot sikerült elérnünk. Stabil piacot, ezért is izgalmas, hogy ott legyünk. Úgy gondolom, éves szinten mintegy 500 millió forintos árbevételt jelent az angol piac számunkra. Ha szerencsénk van, akkor többet is.


Bővebben


 

Népi kirakodó vásár
 

2005. június 10.


Hagyomány már, hogy június első vásárnapján kirakodó vásár várja a szentesieket. A Kossuth téren az idén is szép számban vettek részt a kézművesek, volt, aki rendhagyó termékkel mutatkozott be. Kiemelhetnénk a kukoricacsuhéból készült szobrokat, a festett bútorokat, kerámiákat, a fából faragott használati és dísztárgyakat, vagy a szorgos női kezek által létrehozott kézimunkákat. Nagyon tetszetős, favirágtartót is láthattunk, ami formájának köszönhetően télen akár madáretetőként is dísze lehet a kertnek. Az vasárnapi program térzenével egészült ki, a német-magyar testvérvárosi kapcsolat létrehozására városunkba látogatott sankt augustini fúvós zenekar játszott a szemerkélő esőben. Bár a kirakott székekre nem sokan ültek le, a bámészkodáshoz, vásárláshoz remek hangulatot teremtettek.

V. É.

 


 

Lesz sétáló utca
Kistérségben (is) gondolkodva

2005. június 10.


A Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács, illetve a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács szép számú (a város és a környező községek önkormányzatainak, vállalkozók által beadott) pályázatról döntött.


Bővebben


 

A szépség dicsérete
Tizenharmadik alkalommal rendezték meg

2005. június 10.


Szerencsésnek tartja Kruzslicz Pál, a Szentesi Művelődési Központ igazgatója a 13-as számot. Nemcsak babonából és kabalából, hanem azért is, mert sikerült, immár tizenharmadik alkalommal megszervezni és megrendezni az Országos Aktfotó Pályázatot és Kiállítást.


Bővebben


 

Díszdiplomák és emlékérmek pedagógusnap alkalmából
 

2005. június 10.


Június első vasárnapján a pedagógusokat köszöntjük. A városi ünnepséget június 3-án tartották a Művelődési és Ifjúsági Házban.

A Koszta József Általános Iskola 2. osztályos tanulói kis műsorral készültek erre az alkalomra. Őket láthattuk Szirbik Imre köszöntője előtt. A polgármester elmondta, hogy számára mindig más ez a nap, mint a többi. Megszokta már, hogy emberek előtt beszél, de más, amikor egykori tanáraival áll szemben. Ilyenkor visszapörgeti a régi esztendőket, és újra diákká válik. Azok a pillanatok jutnak eszébe, amelyeket mindenki átélt az iskolában, felidéződnek benne például a felelések izgalmai.


Bővebben


 

Visszacsábította a mozinézőket
Koltai Róbertet Amerikában díjazták filmjeiért

2005. június 10.


Az elmúlt évtized legnagyobb magyar sikerfilmjei fűződnek Koltai Róbert nevéhez. A Világszám a komikus színész - ahogyan fogalmaz - 5 és feledik játékfilm rendezése (A Miniszter félrelép-et Kern Andrással közösen jegyzi). Koltai a felújított Őze Lajos Filmszínházban elárulta: míg idehaza a nézőszámért küzd a film, Amerikában már learatott néhány babért.


Bővebben


 

A véradás önkéntesei
 

2005. június 10.


Tíz-és húszszoros véradókat köszöntöttek május utolsó napján. A Magyar Vöröskereszt területi vezetőségének és a helyi vérellátó osztály közös ünnepségét megelőzően véradást szerveztek a polgármesteri hivatalban.

A helyi vérellátó osztályon minden kedden és csütörtökön tartanak véradást, a polgármesteri hivatalban pedig 1997 óta, évente kétszer szerveznek ilyen akciót. Aznap délelőtt 39-en, délután még 34-en tartották karjukat, hogy véradománnyal segítsék a rászorulókat. Még be sem fejeződött a véradás, amikor a központi konyha étkezdéjében dr. Molnár Gyula, az "Együtt a véradókért" alapítvány elnöke ismét a jubiláló véradók sokaságát köszönthette. Területünkön több évtizedes hagyománnyal bír az önkéntes és térítésmentes véradás, s ennek a hagyománynak ők az ápolói, önkéntesei. Ezt a tevékenységet tartja a főorvos a legbecsületesebbnek, amit a munka, vagy a szabadidejük rovására tesznek a rászorultakért. Örömteli, hogy a régióban az eltelt időszakban egyenletes, és megújuló a létszám, sok fiatalt is köszönthetnek évről-évre soraikban. Jó érzéssel tölti el dr. Molnár Gyulát, ha arra gondol, hogyan alakult ki ez a magas és egyenletes szintű véradó társadalom dr. Kispál Mihály vezetésével. S ezt, mint megfogalmazta, nem lehet elégszer megköszönni. Kispál főorvos a szentesi kórház orvosai és betegei nevében elsősorban azokhoz szólt, akik nem csak a többszörös véradás utáni jutalmat jöttek átvenni, de ezt az alkalmat összekötötték egy újabb, aznapi véradással is. A vérellátó intézet korábbi vezetője elmondta: az elmúlt négy évtizedben a kórház nem volt hírhedt, hogy valaki, ha a nap bármely szakában is került be, és sürgősen véradományra volt szüksége, ne kaphatta volna vissza egészségét. A régióban évente 6-7 ezren mennek el véradásra. A főorvos hozzátette, sokan gondolják: a tudomány fejlődése már elérte azt a szintet, hogy nincs szükség véradásra, elő tudnak állítani művért. Azonban arra bíztatta a megjelenteket, ez a gondolat ne vegye el a figyelmüket, és kérte a véradókat, valamint a családjukban és környezetükben élőket, ha megszólíttatnak, jöjjenek. Tény, hogy a régió országosan első helyen áll, mint ahogy az is, hogy a kórházban a vérigény is óriási.

Az ünnepség további részében kitüntetéseket adtak át. Agócs Lászlóné, a helyi Vöröskereszt titkára elmondta, öszszesen 140 embert hívtak, nem csak a városból és környékéről, de távolabbi településekről is. Megemlített például egy mátészalkai véradót, aki a laktanyában adott vért, így nálunk lett tízszeres. November 27., a véradók világnapja közelében is rendeznek ünnepséget, azon a harmincszoros és többszörös véradókat jutalmazzák. Brusznyiczki Pálné Marika is akkor kap kitüntetést, aki a '80-as évek elején kezdett vért adni, 10 éve már nyugdíjasként folytatja, s éppen a mostani ünnepség napján érkezett el a hatvanadik alkalomhoz.

D. J.

 


 

Üzenet a szenvedélybetegeknek
 

2005. június 10.


Képünkön: Dr. Szalayné Péter Ildikó szakkonzultáns és Dr. Rideg Sándor főorvos (Fotó: Vidovics Ferenc)

A Dr. Bugyi István Kórház Rendelőintézete új részleggel bővült: június 2-án délután megnyitották a drogambulanciát. Dr. Földesi Irén, a rendelőintézet igazgatója köszöntőjében feltette a kérdést: szabad-e ünnepelni egy addiktológiai ambulancia létrehozását? Jobb lenne, ha nem lenne szükség ilyen részlegre, de annak örülhetünk, hogy mostantól nem kell más városba menniük azoknak, akik kezeltetni szeretnék magukat, Szentesen egy kitűnő gárda áll a szenvedélybetegek rendelkezésére.


Bővebben


 

A megyében a legjobbak
Tűzoltók, ha vetélkednek

2005. június 10.


A Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósága idén is kiírta az országos tűzoltó szakmai vetélkedőt. (Páros évben a tűzoltó sportversenyeket rendezik meg, az is felmenő rendszerű.) Szegeden öt megyei hivatásos önkormányzati tűzoltóság csapatai vettek részt. A szentesi csapat most is a már összeszokott gárdával szerepelt a megyei vetélkedőn, s egy meglehetősen kiélezett versenyben lettek elsők. Egyéniben most elmaradt a várt szentesi siker, csongrádi és a szegedi tűzoltók végeztek az első helyen. A verseny kiírásának megfelelően a területi és az országos versenyre a csapat jutott tovább. Az elődöntő szeptember 7-én Kaposváron lesz.

- Ez volt az elsődleges célunk - jelentette ki Kajtár István alezredes, tűzoltóparancsnok a vetélkedő után. A versenyzők általában lassabban kezdenek, s a végére fölpörögnek. Többen főiskolán tanulnak, személyes problémák is terhelték a csapatot. A győzelem mégis a csapat összetartó erejét, eredményességét jelzi.

A szentesi tűzoltók győztes csapata: Kálmán Rajmund százados (irányító kategória), Bölcskei M. Zoltán főhadnagy (irányító kategória), Vida Szűcs Sándor törzszászlós (gépjárművezető kategória), Tóth Csaba zászlós, Tóth Zoltán zászlós, Mészáros Tamás zászlós (mindhárom beosztotti kategória).

 


 

Hóban alvó arc
Magyar hegymászó a Himálájában

2005. június 10.


Képünkön: A két hegymászó közül Greskovits jobbról látható

Május 18-án Greskovits Péterre emlékeztek a Horváth Mihály Gimnáziumban. Halálának 20. évfordulóján az oktatási intézmény falán elhelyezett emléktáblánál Berkecz Pál tanár mondott beszédet, Reményik Sándor Zuhanók vigasztalása című versét Szojka Ádám 11.d osztályos tanuló mondta el, és koszorút helyezett el Tóth Tibor gimnáziumi tanár.


Bővebben


 

Fotótárlat
 

2005. június 10.


A március 7-én kezdődött fotóiskolát a Szentesi Művelődési Központban a Szentesi Fotókör tagjai rendezték és laborismereti, esztétikai és képszerkesztési előadásokkal, szabadtéri és műtermi fotózásra tanították a hallgatókat. A fotóiskola végén számot adtak az elméleti felkészültségükről, melyben a legjobb teljesítményt Gila László nyújtotta.

Az eddig elkészített képeiket a Szentesi Fotókör tagjai zsűrizték. A legjobb alkotást, "Képmás", Líbor Éva készítette. Második díjat Rigó Nikodémusz "S.O.S.", harmadik díjat Batta Ramon "Égigérő hamutál" és Szabó Péter "Haragszom rád" című képei nyerték el (Mindannyian szentesiek).

A Galéria Kávéház és Étteremben (Petőfi u.) június 13-án (hétfő) 18 órakor nyíló kiállításon a fotóiskola hallgatóinak az alkotásai láthatók. A díjazott szerzőkön kívül képeivel szerepel még: Gila László (Szegvár), Kardos Fanni (Szentes), Kellerné Vincze Éva (Csongrád), Lantos Anikó (Mártély), Pallagi Viktória (Szentes), Szabó János (Szentes) és Tirla Helga (Hódmezővásárhely).

A bemutatott képek megtekintésére mindenkit szeretettel várunk, az alkotóknak pedig további fotós sikereket is kívánunk.

Nagy István

 


 

Adó-info
Törőcsik Norbert rovata

2005. június 10.


Új adókedvezmény

Az a magánszemély, aki alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztat munkavállalót, az a közteherjegy értékének 75 százalékát adókedvezményként veheti igénybe. Ez azokra a magánszemélyekre vonatkozik, akik háztartási kisegítőket - kertész, takarítónő, bébiszitter, külön tanár - alkalmaznak.


Bővebben


 

Tóni bácsi konyhája
 

2005. június 10.


  • Zöldborsóleves csirkehússal gazdagon
  • Lecsós rostélyos


Bővebben


 

Bukósisakos rabló
 

2005. június 10.


A temetőből kerékpározott haza hétfőn délután egy helyi lakos, amikor egy kerékpáros férfi ért mellé, majd a bringa csomagtartójából kiemelte a sértett táskáját, benne nyolcezer forinttal. A tolvaj a zsákmánnyal elkerekezett...

Június 4-én reggel a mentőállomásról az egyik dolgozó tárcáját vitte magával egy ismeretlen elkövető. A készpénz mellett bankkártyát is szerzett a tettes, aki később 85 ezer forintot emelt le a számláról. A rendőrség később elfogta az elkövetőt, aki rendszeresen látogatta a közintézményeket, óvodákat, magánlakásokat lopás céljából. Ráadásul hasonló ügy miatt már folyik ellene eljárás.

Június 3-án a Munkás utcában egy idős néninél ismeretlen jelent meg, aki a fiaként mutatkozott be. A férfi a bukósisakot nem vette le a fejéről így a gyengén látó néni nem jött rá a csalásra. A bukósisakos ismeretlen azt állította, hogy balesetet szenvedett és sürgősen szüksége lenne 100 ezer forintra. A néni hozta a pénzt, átadta a "fiának", aki megköszönve az anyagi segítséget távozott a háztól.

H. V.

 


 

Piroska elhagyja a várost
 

2005. június 10.


Ünnepélyesen búcsúztatták el az utolsó MD-mot dízelvonatot a szentesi vasútállomáson. Piroska - ahogy becézték - Pécsre kerül, ahol még továbbra is szállítja az utasokat.

A MÁV 1967-ben írt ki pályázatot könnyű dízelmotorvonat gyártására. Az első két MD vonat 1968-ban hagyta el a GANZ szerelőműhelyét. Szentesre 1970-ben érkezett meg az első, ami akkor a legmodernebb vonatnak számított. Az azt követő években összesen 17 szerelvényt állítottak pályára. Harmincöt éven át zakatolt a környező településekre, egészen június 2-áig, amikor is az utolsó Piroskától vettek búcsút a helyiek: a kunszentmártoni rezesbanda muzsikával köszöntötte, majd Valkai Csaba, aki a gépek műszaki felügyeletét látta el, visszaemlékezett: akkor 20 évben határozták meg az élettartamot. A javításoknak köszönhetően 35 évet szolgáltak, pedig havonta 10 ezer kilométert is futottak a vonatok.

Piroska, az utolsó Szentes-Szolnok távot a mozdonyhoz kapcsolt Royal Hungarian Express-sel, angol turistákkal a fedélzetén tette meg.

(Fotó: Vidovics)

 


 

Csak egy gólon múlott...
 

2005. június 10.


A háromgólos hátrányát ugyan ledolgozta, de idegenben lőtt kevesebb góllal kiesett, így nem jutott a futsal Magyar Kupa fináléjába a Legrand-Szentes G.B.S.C. csapata. A Cső-Montage elleni hazai visszavágó rosszul kezdődött Koncz Zsolték számára, hiszen az első nyolc perc után már 2-0-ra vezettek a vendégek. Az ideges kezdés után megnyugodott a Legrand, a csapat elkezdett futballozni, aminek két gól lett az eredménye. A 2-2-es félidő után a második játékrészben sem tört meg a csapat lendülete, újabb három alkalommal mattolták a "csövesek" kapusát. 5-2 után még öt perc volt hátra a találkozóból, egyetlen találat hiányzott a továbbjutáshoz, ám a helyzeteket nem sikerült értékesíteni.

A 6-6-os összesítéssel, idegenben lőtt több góllal a Cső-Montage került a döntőbe, ám a mieinknek sincs oka a szégyenkezésre, hiszen emelt fővel, és a szurkolók vastapsa mellett búcsúztak az elődöntőből.

H. V.

 


 

Magyar tehetségek kellenek
Mészöly Kálmán a magyar labdarúgásról

2005. június 10.


A közelmúltban lehetőségem volt arra, hogy egy közös ebéden találkozzam Mészöly Kálmánnal volt szövetségi kapitánnyal. Hatvan-egyszer húzta magára a címeres mezt és háromszor az Európa és világ válogatott trikóját. Jelenleg a liga szakmai igazgatója. A jóízű ebéd után - mi másról? - a magyar foci helyzetéről beszélgettünk.


Bővebben


 

Az utolsó meccs következik
 

2005. június 10.


Pontért utazott Jászapátiba a Szentesi TE NB II-es labdarúgócsapata, és a tervet megvalósítva tértek haza vasárnap este Török László tanítványai.

A vezetőedző elmondása szerint továbbra is heti egy edzéssel készülnek az utolsó fordulóra, amelyet vasárnap 17 órakor játsszák hazai környezetben a Dabas ellen. A cél természetesen a győzelem, hiszen ebben az esetben bronzéremmel is gazdagodna a gárda.

A keret amúgy alaposan megfogyatkozott, hiszen Páger önként sorolta vissza magát az ificsapatba, mondván, túl kevés játéklehetőséget kap a nagyok között. Török László így két mezőnyjátékost és egy kapust tud a kispadra ültetni.
Az egyelőre rendezetlen anyagi háttér miatt elképzelhető, hogy ezt a csapatot utoljára láthatják a szentesi szurkolók. A gárda jövője valószínűleg a hét végére dől el végérvényesen.

H. V.

 


 

Kenuverseny a Kurcán
 

2005. június 10.


Harmadik alkalommal rendezték meg június 2-án az amatőr középiskolai kenuversenyt a Kurcán. A vizes megmérettetésre hat csapat nevezett. A verseny eredménye: 1. Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola, 2. Horváth Mihály Gimnázium, 3. Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola. (Fotó: Vidovics)

 


 

Mobillelátó és támogatás
 

2005. június 10.


Jó hír a foci szerelmeseinek. Szirbik Imre polgármester sajtótájékoztató keretében jelentette be, hogy a vasárnapi meccsen (június 12.), a bajnokság záró mérkőzésén a nézők elfoglalhatják helyeiket a mobillelátón. A mobillelátót más helyszínen is láthatták már, mozgathatók, egy részük a városháza udvarán a nyári színház ülőhelyeit biztosítja majd.

A polgármester elmondta, a város tartja a sportkoncepcióban megfogalmazott ígéretét, a följutó csapat számára (Szentesi TE) a nemzeti bajnokság és a Magyar Kupában való szereplés feltételeit biztosítja. Ez tartalmazza a nevezési díjat, játékvezetői díjat, a hazai meccseken az orvosi ügyelet biztosítását, a szövetségi tagdíjat, és tartalmazza a nemzeti bajnokság, valamint a Magyar Kupa mérkőzéseire történő utazási költségeket. Nem tartalmazza viszont a felszerelés, továbbá a játékosokkal kapcsolatos személyi kiadások fedezetét.

- Ez a klub feladata, erre a város nem vállalkozik. Amatőr bajnokságnak számít az új NB II. is. Tudjuk, pénzek mozognak, erre a város nem tud vállalkozni. Tegnap aláírtam azt a nyilatkozatot a Magyar Labdarúgó Szövetség felé, hogy az önkormányzat az új bajnokságban is térítésmentesen biztosítja a mérkőzésekre a pályát, a hozzá tartozó öltözőkkel, kiszolgáló helyiségekkel együtt. Ez a számítások szerint közel 10 millió forintot tesz ki - jelentette ki Szirbik Imre.

 


 

Ahol a szennyvizet vezetik
 

2005. június 10.


A város vezetői sajtótájékoztató keretében ismertették azokat a pályázatokat, amelyek az utóbbi időben nyertek. Szűcs Lajos alpolgármester (aki nemcsak a várost, a Környezetvédelmi Minisztériumot is képviselte) külön is kiemelte a szennyvízcsatorna építését. A 991 millió forintos pályázati öszszegből 396 millió 756 ezer forintot nyert a város. Az alpolgármester elmondta, folytatják azt a beruházást, mind a négy öblözetet befejezik.

A következő városrészekben csatornáznak:
Somogyi Béla utca környéke: (Somogyi Béla, Temető, Zrínyi, Vecseri, Villogó, Csillag, Budai Nagy Antal, Szilfa, Bacsó Béla utca, Vásárhelyi út keleti oldal, Sarló, Mészáros L, Béke, Keresztes, Alkotmány, Mátyás király, Kátai utca, Pataki zug, Sopron sor, Nagyvölgy sor).

Vásárhelyi utca és környéke: (Schweidel, Németh L. utca, Ipartelepi út, Juhász Gy., Hétvezér, Nádasdy utca, Horváth telep, Mágocsi utca, Vásárhelyi út a TV toronyig).

Termál lakótelep és a közé eső terület, valamint a Tóth József, Mecs Balogh utca és környéke: (Táncsics M., Petrovics, Futó, Dr. Uhlár, dr. Váradi L., Dr. Négyesi utca, Csongrádi út, Hegedűs L., Zolnay K., Dr. Lakos I., Burián L., Tóth J. utca, Ijfúsági sétány, Kurca sor, Arany J., Pintér, Jövendő, Béládi utca, Nagy Sándor telep)

A tervezett gerinccsatorna hossza: 20,4 km. Bekötő csatorna: 11,5 km, 811.469 fm). Bekötések száma: 1305.

Pályázott összeg: 991.000 e Ft

 


 

Figyelik a virágokat
 

2005. június 10.


Nem adták fel a kertészek, hogy a város szép és virágos legyen. Azonban félve és csendben adjuk hírül, hogy újra virág virít a Kurca Eszperantó hídján.

A virágokat azonban több szem is figyeli a nap 24 órájában, abban bízva, hogy így hamarosan fény derül ki vagy kik a felelősek a rejtelmes virághullásért.

 


 

Családi események
 

2005. június 10.


Született:
Felföldi Róbertnek és Virág Klárának (Kéreg u. 9.) Zsombor Róbert, Karácsony Zoltán Szilveszternek és Germán Évának (Mindszent, Iskola u. 110.) Krisztofer nevű gyermeke.

Házasságot kötött:
Fodor János és Borbás Ildikó (Horváth M. u. 3.).

Elhunyt: Nánási Pálné Fodor Valéria (Wesselényi u. 117.), Schmidt Bálint (Cseuz B. u. 9.), Mikecz István (Kisér u. 104.), Virág Lászlóné Balla Eszter (Alkotmány u. 37/A), Bende József (Fábiánsebestyén, Külső u. 58.), Donka Jánosné Mencser Margit (Magyartés, Szentesi út 2.), Fekete Sándor (Csongrád, Árpád u. 3.).

 


 Vissza a legfrissebb számokhoz