<<< Vissza

Hóban alvó arc
Magyar hegymászó a Himálájában

2005. június 10.

 

Képünkön: A két hegymászó közül Greskovits jobbról látható

Május 18-án Greskovits Péterre emlékeztek a Horváth Mihály Gimnáziumban. Halálának 20. évfordulóján az oktatási intézmény falán elhelyezett emléktáblánál Berkecz Pál tanár mondott beszédet, Reményik Sándor Zuhanók vigasztalása című versét Szojka Ádám 11.d osztályos tanuló mondta el, és koszorút helyezett el Tóth Tibor gimnáziumi tanár.

Ennyi történt. Legalábbis a szerkesztőségünkbe érkezett levél szerint.

De ki is volt Greskovits Péter? Szegeden született 1952. február 7-én. Édesanyja tanár, édesapja agrármérnök volt. Szegeden, majd Szentesen járt általános iskolába. 1966-ban kezdte meg tanulmányait a Horváth Mihály Gimnáziumban. Szerény, csendes, barátkozó természetű diák volt. A tantárgyak közül a kémiát szerette legjobban, de szabadidejében teniszezett, úszott, futott és rengeteget olvasott. Gimnazistaként végigjárta az országos Kék-túra több mint 900 km-es útvonalát. De érdekelte a képzőművészet is, ő maga is festett.

Érettségi után Szegeden autóvillamossági műszerész bizonyítványt szerzett, ezután két évig dolgozott a Medikémiánál, majd bevonult katonának. Leszerelés után, 1975-ben beiratkozott a Semmelweis Orvostudományi Egyetem Gyógyszerészeti fakultására. Szakvizsgája után a Kőbányai Gyógyszerárugyárban dolgozott. Az egyetemen, ahol a tanulás mellett arra is telt erejéből, hogy rektori nagydíjas tudományos dolgozatot készítsen, ő volt a sportélet szíve. Karok közötti vízilabda bajnokságot szervezett, nevezetessé vált kocogó- és futómozgalmat indított, kosárlabda csapatot verbuvált, és többnapos gyalogtúrákra vitte társait. A hegymászást utolsó egyetemi évében kezdte el. Volt katonatársa, legjobb barátja, Csanádi Sándor vitte először a hegyek közé. Az évek során megmászták a Tátra, az Alpok, a Fogarasi havasok és a Kaukázus szikláit.

Ettől kezdve lemondásokkal teli, hősies életet élt. A hegyekben embereket mentett, végiggyalogolt száz kilométert pihenés nélkül és futott ötvenet, úszni járt, és gőzben edzette magát. A segítségnyújtás és a szeretet, az önmagunkon uralkodni tudás és a türelem, a letisztult gondolatok és a megértés váltak lényegévé. 1985. május 16-án a Himalája 7000 méteres magasságában, a Himalchuli East meghódítása közben, életét áldozta barátjáért, Csanádi Sándorért, akivel egy hóviharban örökre eltűntek.

Hagyatéka - naplók, gondolatokat, tájleírásokat őrző feljegyzések, hegyekről készített gyönyörű fotók, egy füzetrevaló, általa kidolgozott receptgyűjtemény - egy felfedező és másokért tenni akaró, hősies életre emlékeztet - emlékezett róla Tóth János gimnáziumi osztályfőnöke.

A gimnázium első emeleti folyosóján 1987 óta egy márványtábla látható, rajta egy Paul Éluard idézet: "A homály ellen szólok a reménység nevében." Az emléktábla előtt naponta járnak el a diákok és a tanárok, de nem sokan tudják, hogy ki üzen nekik.

Greskovits Péter halálának tizedik évfordulóján, 1995. május 11-én a rokonok és a barátok bevonásával megemlékezést és koszorúzást tartottak, és emlékkiállítást nyitottak. A legjellemzőbb iratok és tárgyak az emléktábla melletti tárlókban azóta is megtekinthetők. Ekkor született a családtól kapott bronz emlékérmek kiosztásának ötlete: ezzel is őrizzék Greskovits Péter emlékét. Az emlékérem a márványtábla kicsinyített másolata, rajta a hóban alvó arc az állhatatosságról, a barátságról és az önfeláldozásról üzen...

A Greskovits család emlékérmet alapított a turisztikában vagy hegymászásban kiemelkedő teljesítményt nyújtók számára.

A céljuk Péter fiuk emlékének megőrzése, illetve a turisztikában vagy hegymászásban elért kiemelkedő teljesítmények elismerése a gimnázium tanulóinak körében.

Az emlékérem elnyeréséért természetesen feltételeket szabtak, odaítéléséről a Horváth Mihály Gimnázium (Tóth Tibor és Berkecz Pál) dönt. Érdemleges teljesítmény hiányában nem kerül minden évben kiadásra.

A díjazás a sorszámozott és monogrammal ellátott emlékéremből és a teljesítményt elismerő emléklapból áll. A díj átadása az évzáró ünnepségen történik.

Az eddigi Greskovits-érmesek névsora:

1. Berkecz Pál (1995., hegymászás és a Kék túra teljesítése), 2. Tóth Tibor (1995., hegymászás és a Kék túra teljesítése), 3. Boros Gabriella (1995., a Kék túra teljesítése), 4. Hegyaljai Beáta (1995., Kék túra teljesítése), 5. Béni László (1998., többévi turisztikai tevékenység), 6. Nagy Zoltán (1999., Kék túra teljesítése), 7. Berkecz Erika (2000., Kék túra teljesítése és többévi turisztikai tevékenység).

L. J.


<<< Vissza