<<< Vissza

Üzenet a szenvedélybetegeknek

2005. június 10.

 
Képünkön: Dr. Szalayné Péter Ildikó szakkonzultáns és Dr. Rideg Sándor főorvos (Fotó: Vidovics Ferenc)

A Dr. Bugyi István Kórház Rendelőintézete új részleggel bővült: június 2-án délután megnyitották a drogambulanciát. Dr. Földesi Irén, a rendelőintézet igazgatója köszöntőjében feltette a kérdést: szabad-e ünnepelni egy addiktológiai ambulancia létrehozását? Jobb lenne, ha nem lenne szükség ilyen részlegre, de annak örülhetünk, hogy mostantól nem kell más városba menniük azoknak, akik kezeltetni szeretnék magukat, Szentesen egy kitűnő gárda áll a szenvedélybetegek rendelkezésére.

2004 novemberében nyújtottak be egy pályázatot az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumnak. Nagy öröm volt számukra, hogy nyertek, mert akkor már több hónapja szünetelt az addig jól működő addiktológiai ambulancia. A munkálatok azonban nem kezdődhettek el mindjárt, hiszen az ambulancia helyén egy családorvosi rendelő működött, és amíg a város nem tudott a családorvosnak helyet biztosítani, addig nem kezdődhettek el a felújítások.

Dr. Rideg Sándor vezető főorvos és dr. Szalayné Péter Ildikó addiktológiai szakkonzultáns munkáját szakasszisztens, adminisztrátor, jogász és szociális munkások segítik majd. Rideg főorvos úr szerint az addiktológiai munka rendkívüli jelentőséggel bír napjainkban. Egyre több családban jelenik meg a drog, és ez fájdalommal, nehézségekkel jár, nehezen tudnak vele megbirkózni. Nekik csak egy darabig tudtak segítséget nyújtani, ma azonban már lehetőségük van arra, hogy széles körben alkalmazzák a gyógyítási módokat. Az alkohol a 40-50 éves korosztály legnagyobb problémáját jelenti. A még veszélyesebb drogkérdés viszont a fiatalság nagy részét érinti. Felmérések szerint egyre súlyosabb a probléma, már általános iskolában óriási veszélyt jelent. Szinte észrevétlenül kerülnek bele a helyzetbe, és mire észreveszik, már súlyos függők.

Az ambulancián mindent meg fognak tenni, hogy a betegek megtalálják azt a lehetőséget, azt a gyógyítási módot, amely számukra a legkedvezőbb. A drogfogyasztó családja is krízishelyzetbe kerül, ezért őket is "kezelésbe veszik". Tanácsokat kapnak majd, hogyan kezeljék a problémát. És talán közös munkával, az egészségügyi szolgálat segítségével, megelőző konzultánsi tevékenységgel, családterápiával a függő fiatalnak minden segítséget meg tudnak adni. Egyre terjed az internet- és a játékszenvedély is, amely miatt már családok hullottak szét. Nekik is szeretnének segíteni az ambulancián, valamint a dohányzásról való leszokásra is ki fognak dolgozni valamilyen megoldást.

Dr. Földesi Irén azzal a gondolattal zárta a megnyitót, hogy a drogambulancia egy üzenet. Üzenet a rászorulóknak, hogy itt segítséget kaphatnak.

M. A


<<< Vissza