<<< Vissza

A szépség dicsérete
Tizenharmadik alkalommal rendezték meg

2005. június 10.

 
Szerencsésnek tartja Kruzslicz Pál, a Szentesi Művelődési Központ igazgatója a 13-as számot. Nemcsak babonából és kabalából, hanem azért is, mert sikerült, immár tizenharmadik alkalommal megszervezni és megrendezni az Országos Aktfotó Pályázatot és Kiállítást.

Veszett fejsze nyelét adták volna akkor a hazai fotósok, amikor a Szentesi Művelődési Központ 1983-ban meghirdette azt aktfotósok országos seregszemléjét. Művelője bőven akadt a műfajnak, kiállítója, ösztönzője már csak fehér hollóként jelentkezett. A merész képek bátor ötletet valósítottak meg: létrejött, s a 23 év alatt életképesnek bizonyult a kezdeményezés. A Szentesi Fotókör lelkes tagjai szervezőként és fotósként is nagyot alkotnak - írja az igazgató ajánlójában.

Aki jelen volt az első - így nevezi: botladozásnál. Mint mondja, akkor még többet kellett védeni a bemutatót, mint kritizálni az egyre terebélyesedő mozgalmat. Az esemény a szakma művelőinek találkozója is egyben. Az első időkben a szervezők eszmei áron megvásárolták a képeket, talán két esetben volt úgy, hogy egymás utáni években is kiírták a pályázatot. Kiderült: ez egy hatalmas feladat, és a kiállítás is sokba kerül. Azóta kétévenként írják ki a pályázatot.

Soha ennyi képpel nem jelentkeztek az alkotók. A pályázatra 108 szerző 498 alkotása érkezett be, ebből a zsűri 47 szerző 90 fotóját fogadta el kiállításra. Külföldről és az ország különböző részéből. A tárlat rendkívül igényes, nagyon szép, kulturált és tartalmas. A rangját ez adja. Óriási anyag, abból valóban a legjobb képek kerültek a falra.

A zsűri a kunszentmártoni Szaszkó Antalnak ítélte oda az első díjat. Második díjban Hlavathy Károly (Sepsiszentgyörgy) részesült. R'bert Bob (Budapest) harmadik díjas lett. A debreceni Máthé András MAFOSZ plakettet kapott. Különdíjasok: Lökös Zoltán (Budapest), Mihalik Norbert (Kazincbarcika), Mis-
kolczi Nóra (Szolnok), Rékasi Attila (Derecske) és S. Faragó György (Budapest). A díjakat Szűcs Lajos alpolgármester adta át.

A fotósok az alkalmazott különböző technikákkal újabb és újabb megoldásokat találnak a szépség kifejezésére. Sok helyen, sokszor elmondták már, hogy borzasztóan nehéz aktfotót készíteni. Annál is nehezebb: jó aktfotót készíteni. Hiszen az emberi testnél nincs szebb alkotás! Néha csak a róla készült fotó tűnik annak. Dicsérjük a tükröt, ami (aki) még izgalmasabbá tette a különleges témát - mondta Kruzslicz Pál.

A kiállítás június 25-ig tekinthető meg a főtéri galériában.

(lovas)


<<< Vissza