<<< Vissza

Lesz sétáló utca

2005. június 10.

 
A Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács, illetve a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács szép számú (a város és a környező községek önkormányzatainak, vállalkozók által beadott) pályázatról döntött.

A területfejlesztési pályázatokban szerepel a Jövendő utca felújítása, és parkolók kialakítása. A 63,4 millió forintos beruházásban 44,4 millió a támogatás. A munkálatok összefüggnek a Kossuth utca forgalom-rendezésének kérdésével. Közel egy esztendeje folyik a tervező munka azzal a feladattal, hogy a város főutcáját a forgalom elől tehermentesítsék, illetve a parkolást és a kerékpáros közlekedést valamilyen módon megoldják. A Jövendő utca felújítása egyrészt a Bocskai utcától a Klauzál utcáig érő szakasz átépítését jelenti (nyomvonal szélesítést, burkolat felújítást) valamint a Jövendő utcai parkolók felújítását, és egy játszótér kialakítását is tervezik. Ehhez még egy pályázat kapcsolódik, ami a Nagy Ferenc utca sétáló utcává alakítását tartalmazza az Ady E. utcától a Horváth M. utcáig, illetve egy másik pályázatban a Horváth Mihály utca felújítása.

A Metalcom-R Kft. kapacitásbővítésére 20,3 millió, míg a Szentes-Frigó Kft. saslik üzemére 59,6 millió forint a pályázati támogatás. A munkahelyteremtő beruházások 58, illetve 172,8 millió forintba kerülnek. Várólistán szerepel a Városi Szolgáltató Kft.-nek a távhőellátás korszerűsítésére benyújtott 36,4 millió forintos pályázata.

Kérdésekre válaszolva a polgármester elmondta: a Metalcom-R Kft. és a Szentes-Frigó Kft. önálló cégként pályázik. Ő a pályázat készítője, alanya, végigvivője, az önkormányzat ebben a szituációban két módon tudott segíteni: közreműködtek az írásában, lobbizásban.

- A Metalcom-R Kft. esetében egy gyors fejlődés kezdődött, tavaly indította be vasipari csarnokát az ipari parkban, bővítésen gondolkodik, magas színvonalon - jelentette be Szirbik Imre polgármester. - A Frigó fejlesztése izgalmas kérdés. Tavaly úgy volt, hogy jön a belga sasliküzem. Velünk is hosszan tárgyaltak, azután a Hungerit Rt.-t is fölkeresték, mint alapanyaggyártót. Máig sem közölték, hogy miért döntöttek más város mellett. A szellem, az új iránti igény átértékelte a gondolatot, és pályázattal, saját tőkefelhalmozással megvalósította az üzemet. Induláskor 60 ember áll alkalmazásban. Úgy gondolom, hogy a belga vállalkozás messze áll ettől a pillanattól.

Megyei fejlesztéseknél látható, hogy többcélú kistérségi társulásban gondolkodunk. Hogyan tudjanak fejleszteni és mi hogy tudjuk segíteni őket - folytatta felsorolását a polgármester. Így történhet meg Nagytőkén az ivóvíz minőségének javítása, az eperjesi óvodai konyha átalakítása, a fábiánsebestyéni belterületi utak, valamint a szegvári csapadékvíz elvezető rendszer felújítása, Szentesen a Kispatéi úti vízvezeték kiépítése, járdafelújítások, a Szent Miklós tér rekonstrukciója, valamint a Vásárhelyi úti kerékpárút felfestése. A kerékpársáv a Béke utcától a víztoronyig vezetne egyelőre, a csatornaépítés után szeretnék végighozni az egészet a majdani Petőfi utcai körforgalomig. Mindez közel 56 millió forintos támogatást jelent. Mintegy 42 millió támogatás jut az úgynevezett intézményi felújításokra, technikai korszerűsítésekre. (Művelődési és Ifjúsági Ház homlokzata, 5-6 oktatási intézmény, a strand 25 m-es medence felújítása, mobillelátó, szociális blokk felújítás, stb.)

(l. j.)


<<< Vissza