<<< Vissza

Bővül a termelés a Hungeritnél
Egymilliárd fejlesztésre

2005. június 10.

 
Angol üzletekről beszélünk Magyar Józseffel, a Hungerit Rt. vezérigazgatójával. Így mondja többes számban, hiszen van köztük egy jelentősebb és több kisebb cég is. A dolgok kezdenek jó irányba haladni, úgy néz ki, a termékekből év végére elég tekintélyes mennyisséget tudunk majd exportálni - jelenti ki, majd így folytatja:

- Több fajta termékkel tartós és jó piacot sikerült elérnünk. Stabil piacot, ezért is izgalmas, hogy ott legyünk. Úgy gondolom, éves szinten mintegy 500 millió forintos árbevételt jelent az angol piac számunkra. Ha szerencsénk van, akkor többet is.

Sokfelé szállítanak, ahova eddig is exportáltak, céljuk a piac stabilizálása. A vevőkkel rendszeresen tartják a kapcsolatot. Most a csirke megy jobban, a kacsa is, a liba már kevésbé. A pulykavágást május elején abbahagyták, az alapanyag-szükségletet más vágóhidaktól veszik meg. Ezzel tudták a kacsa- és a libafeldolgozást komfortosabbá tenni, azaz: jobban gépesíteni, jobb technológiával, hatékonyabban termelni. Súlyban annyival több kacsát és libát vágnak le.

- Milyen új termékek találhatók a kínálatukban?


- Megvettük a Waldorf termékcsaládot, tíz új termékkel jelentünk meg a piacon. Szépen emelkedik a fogyasztás belőle, bízom benne, amit terveztünk, év végére heti 30-35 tonnás pluszértékesítésre tudunk szert tenni.

- Sikerült az előző évek veszteségeit legyűrni?


- Már a tavalyi év sem volt veszteséges, adózás után 35 millió forintos eredményünk volt, ezt pozitív nullának mondanám. Ez azt jelenti, hogy az azt megelőző év hatalmas veszteségeit sikerült legyőznünk, és sikerült valamelyest pozitív irányba átbillenteni a mérleget. Bízom benne, ebben az évben már többszöröse lesz az eredmény. És nagyon hamar elfelejtjük a két rossz évet.

- Mekkora létszámmal dolgoznak?


- A dolgozói létszám 1500-1600 között van. Ezt tartani is fogjuk az év végéig. Most telített. Száz kilométeres körzetből járnak be dolgozni az emberek. Azt mondják, Szentesen hatszáz munkanélküli van, ide meg nem akarnak dolgozni jönni. Pedig béremelést is fejlesztettünk az idén, a városban az egyik legjobban fizető cég lettünk, az emberek mégis valahogyan idegenkednek ettől a munkától. Talán túl jó a szociális háló, túl magas a szociális segély. Nem tudom...

- Az udvaron látható nagy fölfordulásból ítélve tovább építkeznek. Milyen beruházásokat hajtanak végre?


- Építjük az úgynevezett sóhajok hídját. A dolgozók fehér ruhába beöltözve az öltözőkből ezen a hídon keresztül mennek majd a munkahelyekre. A tetőtér-lefedésnek augusztus 1-jével kell készen lenni. A másik beruházás az ivóvíz– és szennyvíztisztítás. Amiatt van most föltúrva az udvar. A vasút túloldalán, a két panírüzem mögött már látszik a víztisztító-rendszer épülete, illetve a szennyvíztisztító tartálya. A munkálatok várhatóan október 1-jével fejeződnek be.

- És ami még várható...


- Nyertes pályázattal lehetőséget kaptunk arra, hogy a számítógépeinket lecseréljük. Közel kilencven számítógép cseréje történik meg a legmodernebb gépekre szeptemberben. Az idén két beruházást fejeztünk be, év elején megtörtént a vörösáru üzem rekonstrukciója, a kombinált feldolgozó vonalon szintén új berendezéseket építettünk be. Ezek már termelnek. Él egy munkahelyteremtő támogatásunk, még nem bírálták el, azt is szeretnénk megvalósítani. Idén 1 milliárd forintot költünk az üzemre.

Lovas József


<<< Vissza